Balsamul de lămâie – Proprietățile și beneficiile împotriva anxietății și stresului

Balsamul de lămâie - Proprietățile și beneficiile împotriva anxietății și stresului

Balsamul de lămâie sau Melissa Officinalis este o plantă cu o mie de proprietăți și beneficii pentru sănătatea și frumusețea noastră. Melisa este o plantă medicinală foarte prețioasă, deoarece reprezintă un remediu natural împotriva unei serii întregi de probleme comune care pot afecta negativ calitatea bună a vieții.

Balsamul de lămâie conține uleiuri esențiale și are o aromă plăcută și proaspătă, care amintește de lămâie și cedru; de fapt, este numit și lemongrass.

Proprietățile și beneficiile pentru sănătate oferite de balsamul de lămâie

Balsamul de lămâie stă la baza unor remedii naturale pentru diferite boli, datorită proprietăților sale. În mod normal, pentru a profita de beneficiile sale, folosim frunzele, tratate diferit pentru a obține un faimos ceai din plante sau un ulei esențial/tinctură.

Efect calmant și sedativ împotriva anxietății și tristeții

Cea mai cunoscută utilizare a balsamului de lămâie este cea privind atenuarea anxietății și a stresului. De fapt, ingredientele active ale acestei plante aromatice și medicinale acționează asupra sistemului nervos autonom; adică cel care reglează și ritmul cardiac. Prin operarea pe acest sistem nervos, balsamul de lămâie este ideal pentru a elimina tensiunea și tristețea.

Este, totodată, un aliat excelent pentru a lupta împotriva insomniei și pentru a restabili ciclul corect de somn. Acțiunea sa se datorează efectelor citronelului, citralului, linaloolului și geraniolului, uleiurilor esențiale cu proprietăți calmante și de reechilibrare.

Ameliorează durerile de cap

Frunzele balsamului de lămâie sunt folosite, de asemenea, pentru a trata durerile de cap provocate de tensiune musculară, datorită acțiunii uleiului esențial care relaxează mușchii și calmează stările de anxietate. Utilizarea balsamului de lămâie în tratamentul durerilor de cap este indicată în special atunci când apare într-un context de iritabilitate generală, oboseală excesivă și insomnie.

Promovează bunăstarea sistemului gastrointestinal

Foarte des, efectele anxietății sunt resimțite nu numai la nivel mental, ci și la nivel fizic. Ca urmare, de multe ori apare o stare de rău a tractului gastrointestinal, cu patologii cum ar fi colita, durerea abdominală și diareea. Această plantă ajută împotriva stărilor de greață, mai ales atunci când au origine nervoasă. Dar beneficiile sale asupra sistemului gastrointestinal nu se limitează la acest lucru: balsamul de lămâie este un bun remediu natural împotriva flatulenței, promovează digestia și ajută la combaterea rapidă a crampelor abdominale, datorită proprietăților sale antispastice. Din acest motiv, este, de asemenea, perfect în tratamentul durerii menstruale.

Când să bei ceai de balsam de lămâie?

După mese, pentru a promova digestia;

Seara, pentru a promova odihna de noapte;

După cum este necesar, în caz de nevralgie, crampe abdominale și balonare, anxietate, nervozitate;

În timpul perioadei pre-menstruale și / sau în timpul zilelor ciclului menstrual pentru a ameliora diverse tulburări tipice.

Contraindicații și efecte secundare ale balsamului de lămâie

Dacă este luat în cantitățile potrivite, balsamul de lămâie nu are efecte secundare deosebite. Unele precizări trebuie totuși făcute:

Administrarea balsamului de lămâie în timpul sarcinii și alăptării nu este recomandată.

Este absolut interzis celor care suferă de probleme tiroidiene, în special hipotiroidism, deoarece ar putea exista cazuri de interferență cu medicamentele responsabile pentru tratarea acestei probleme.

În plus, pacienții cu glaucom ar trebui să-l evite, deoarece poate ridica presiunea oculară.

Acordă întotdeauna atenție consumului de balsam de lămâie! Ai grijă la doze! De fapt, dacă exagerezi, este posibil ca acest lucru să ducă la efectele opuse. Ceea ce înseamnă că, în loc de calmare și relaxare, ai putea obține efectul opus: creșterea anxietății și iritabilității.

Iată cum să prepari un ceai de balsam de lămâie:

Ingrediente:

1 lingură de frunze de balsam de lămâie (melisă/roiniță)

1 cană de apă clocotită

Pentru a prepara acest ceai este suficient să lași frunzele de balsam de lămâie să se infuzeze în apă clocotită. Odată filtrată, poți bea infuzia călduță. De asemenea, poți adăuga puțină coaja de lămâie sau de portocală pentru un gust mai fructat sau poți integra frunze de balsam de lămâie sau de alte plante medicinale. Astfel, pentru un efect și mai calmant și relaxant, balsamul de lămâie poate fi combinat cu alte remedii naturale:

Floarea pasiunii, care îi mărește efectul sedativ;

Valeriana, care ajută la limitarea în continuare a nervozității și agitației;

Păducel, care contracarează anxietatea și insomnia și poate fi, de asemenea, util atunci când dorești să contracarezi tahicardia și aritmiile cardiace;

Mușețel, care promovează în continuare efectul antispastic.

Ceaiul de balsam de lămâie sau melisa este bine cunoscut pentru efectele sale benefice. În primul rând, poate fi un ajutor valoros pentru a contracara foamea pe fond nervos și a o potoli. Balsamul de lămâie, așa cum am spus, este folosit și sub formă de tinctură mamă. Aceasta trebuie luată cu puțină apă, după mese, când dorești să stimulezi digestia, dacă este necesar pentru a contracara crampele abdominale, anxietatea și durerile de cap sau seara, înainte de culcare, dacă dorești să promovezi relaxarea și odihna de noapte. Consultă medicul înainte!

Rețetă pentru decoct

Prepararea decoctului de balsam de lămâie este destul de asemănătoare cu cea a ceaiului din plante. Este consumat în principal pentru a atenua durerile menstruale, colita, balonarea abdominală, durerile de cap și întotdeauna stările de anxietate și stres. Este bine să nu se depășească două sau trei cești de decoct pe zi și să fie băut în momentele cu cea mai mare intensitate a durerii și seara, înainte de a merge la culcare.

Ingrediente:

2 lingurițe frunze proaspete de balsam de lămâie tocat

1 cană de apă clocotită

După fierberea apei, lași frunzele să se infuzeze timp de 5 minute acoperind paharul/cana. Strecori decoctul și aștepți să se răcească înainte de a-l bea.

My title page contents