În cele ce urmează îți propun 3 idei de piureuri pentru bebeluși! Leguminoasele sunt un grup alimentar cheie în dieta tuturor copiilor. Datorită numeroaselor lor proprietăți nutritive și beneficii pentru sănătate, leguminoasele ar trebui să facă parte din alimentația întregii familii, în special a copiilor mici. Cu toate acestea, pentru majoritatea copiilor, introducerea leguminoaselor în meniu este adesea dificilă, deoarece multora nu le place gustul sau aspectul alimentelor ca atare.
Prin urmare, este important să cauți diferite metode prin care să atragi copilul și să pregătești mesele cât mai atractuv. Adăaugarea unui pic de creativitate în bucătărie nu numai că îi ajută pe copii să mănânce mai bine, dar este o modalitate de a nu te plictisi.
Piureurile de leguminoase sunt o opțiune bună pentru acei copii care mănâncă cu ochii, deoarece poți amesteca diferite ingrediente și astfel te asiguri că mănâncă totul.
Iată 3 piureuri de leguminoase pentru copii, delicioase și sățioase:
Piure de linte
Acest piure este perfect ca aperitiv pentru întreaga familie, chiar și pentru o cină ușoară pentru copii.
Ai nevoie pentru 4 persoane de:
250 g linte
2 morcovi
1 cartof mare
1/2 ceapă
ulei de măsline extravirgin
sare
ardei dulci
Pregătești așa:
Pui mai întâi lintea la înmuiat pentru minimum 2 ore. În felul acesta se fierbe mai repede. După acest timp, scurgi lintea de apă și o pui într-o cratiță cu un strop de ulei de măsline. Cureți morcovii si cartofii, apoi îi speli și îi tai bucățele mici. Tai ceapa bucățele si adaugi legumele în cratiță. Acoperi cu apă și adaugi sare și jumătate de linguriță de boia dulce.
Lași să se gătească aproximativ 30 de minute. Când e gata, pasezi totul foarte bine până obții un piure foarte fin și ușor.
Piure de năut
Dacă faci o tocană, poți folosi năut și legume pentru a face rapid un piure de leguminoase.
Ai nevoie de:
1 bol de năut fiert
1 morcov
2 cartofi
o grămadă de fasole verde gătită
1/2 piept de pui
bulion de pui (fierbinte)
ulei de măsline extravirgin
sare
Pregătești așa:
Clătești foarte bine năutul fiert și îl pui într-o cratiță. Cureți morcovul și cartofii, îi speli și îi tai în cubulețe mici, după care îi adaugi în cratiță peste năut.
Speli și scurgi fasolea verde și o amesteci cu restul ingredientelor. La final, scoți grăsimea de pe pieptul de pui și îl tai în cubulețe. Rumenești ușor cubulețele într-o tigaie cu un strop de ulei de măsline. Adaugi pieptul de pui sotat în cratiță, astfel încât să se gătească cu restul ingredientelor.
Acoperi cu bulionul de pui, de preferat să fie făcut în casă, și lași la fiert 20 sau 25 de minute.
La final, amesteci foarte bine cu blenderul până obții un piure ușor.
Potrivești gustul de sare și, dacă este nevoie să faci piureul puțin mai cremos, poți adăuga un strop de smântână lichidă sau de lapte.
Piure de linte si orez
Un piure foarte hrănitor care poate fi consumat ca fel principal.
Ai nevoie de:
250 g linte
2 praz
50 g orez
1 cartof
bulion de legume (fierbinte)
ulei de măsline extravirgin
sare
Pregătești așa:
Pui lintea la înmuiat pentru aproximativ 2 ore. După acest timp, scurgi lintea de apă și o pui într-o cratiță. Cureți foarte bine prazul, îl tai felii și îl adaugi în cratiță.
Cureți și speli cartoful, apoi îl tai și îl amesteci cu restul ingredientelor. La final, speli orezul cu apă rece și îl adaugi în cratiță. Acoperi cu bulion de legume și îl pui la foc. Adaugi un strop de ulei de măsline și sare și gătești timp de 30 de minute. După acest timp mixezi cu blenderul până obții un piure cremos.
Înainte de a servi piureul de leguminoase, picură un strop de ulei de măsline extravirgin în farfurie. Vei adauga astfel nutrienți esențiali în dieta copiilor și un plus de savoare.