În cele ce urmează, îți prezint 5 măști care te ajută să scapi de punctele negre. Punctele negre apar cel mai frecvent pe pielea grasă, predispusă la acnee, dar pot apărea și pe toate celelalte tipuri de piele.
Punctele negre sunt formate din grăsimi care se acumulează în foliculii de păr. Acest sebum oxidant devine închis la culoare. Punctele negre apar mai ales în zone ale corpului cu o prezență mai mare a glandelor sebacee. Pe față tind să apară mai mult pe așa-numita zonă T, adică pe nas, bărbie și frunte. Deși sunt mai frecvente pe pielea grasă sau mixtă, predispusă la acnee, ele pot apărea și pe pielea mai matură și uscată.
Prevenția este cea mai bună metodă de combatere a punctelor negre. Mai presus de toate, este important să-ți păstrezi întotdeauna pielea curată, să te hidratezi corect și să urmezi o dietă corectă, bogată în alimente vegetale. Pe lângă toate acestea îți vin în ajutor și măștile de față.
Iată 5 măști împotriva punctelor negre:
Înainte de a aplica orice mască, este indicat să pregătești pielea, făcând porii să se deschidă bine, cu ajutorul aburului.
1. Mască purificatoare cu lămâie și miere
Această mască este potrivită pentru tenul gras, predispus la acnee și este mai presus de toate un remediu preventiv. Adică ajută pentru a menține pielea curată și pentru a evita acumularea de sebum și, în consecință, formarea punctelor negre. Lămâia purifică, în timp ce mierea are proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și vindecătoare.
Ai nevoie de: 2 linguri de suc de lămâie și 2 linguri de miere.
Pregătești așa: Amestecă cele două linguri de suc de lămâie cu cele două linguri de miere. Vei obține o mască destul de lichidă, ce poate fi aplicată cu ajutorul unei dischete de bumbac sau al unui burete. Ai grijă, să nu te apropii prea mult de conturul ochilor. Lasă să acționeze 15 minute și clătește apoi bine cu apă caldă. Masca se aplică în funcție de nevoile specifice ale fiecărei persoane. Cu toate acestea, este o mască care poate fi folosită o dată pe săptămână.
2. Mască cu albuș de ou
Această mască poate fi aplicată o dată pe săptămână și este potrivită pentru toate tipurile de piele. Oul are proprietăți regenerante, hidratante și hrănitoare.
Ai nevoie de: Albuș de ou, șervețele absorbante de bucătărie.
Pregătești așa: Bați albușul într-un castron până devine semi-tare. Aplică albușul cu o perie pe pielea feței și acoperă cu șervețele absorbante de bucătărie. Aplică un alt strat de albuș de ou peste hârtia de bucătărie și așteaptă câteva minute. Când albușul de ou se usucă și pielea începe să te strângă, îndepărtează ușor hârtia de bucătărie și clătește-ți bine fața. La final spală-te cu detergentul tău de față preferat.
3. Mască de curățare cu bicarbonat și miere
Masca scrub cu miere și bicarbonat exploatează calitățile purificatoare ale bicarbonatului. Mai mult, bicarbonatul fiind aspru, acționează ca un scrub. Atenție însă, deoarece bicarbonatul, deși este „îndulcit” de miere, nu este un ingredient delicat și, prin urmare, trebuie acordată o atenție deosebită în cazul pielii sensibile. În orice caz, nu trebuie utilizat prea des, maximum o dată pe lună.
Ai nevoie de: 2 linguri de bicarbonat de sodiu și 1 lingură de miere.
Pregătești așa: Amestecă ingredientele și aplică, de preferință, cu o perie de machiaj, pe pielea curată, numai pe zona afectată de prezența punctelor negre. Lasă să acționeze aproximativ zece minute și clătește apoi cu apă caldă. Dacă simți mâncărime sau arsură, clătește imediat. Această mască este potrivită pentru tenul gras.
4. Mască cu argilă, miere și ulei de jojoba – una dintre cele 5 măști împotriva punctelor negre
Această mască previne punctele negre și favorizează îndepărtarea acestora. Argila absoarbe impuritățile pielii și înăsprește porii. Uleiul de jojoba ajută la reglarea producției de sebum si este foarte bogat in vitamina E.
Ai nevoie de: 2 lingurițe de argilă (verde sau albă), 1 lingură de miere și câteva picături de ulei de jojoba.
Pregătești așa: Amestecă toate ingredientele într-un castron. Când pregătești compuși de argilă, nu folosii niciodată accesorii metalice (linguri, boluri etc.) deoarece, în contact cu metalul, argila eliberează substanțe dăunătoare. Aplică un strat ușor de mască și lasă să acționeze aproximativ zece minute sau până când se usucă argila. Atenție: pielea nu trebuie să te strângă!. Clătește fața cu apă caldă, înainte ca acest lucru să se întâmple sau imediat ce începi să simți o ușoară strângere.
Aceasta este o mască potrivită pentru toate tipurile de piele, deși este recomandată, în special, pentru tenul mixt și gras, predispus la acnee. Important este însă, să o aplici doar pe zonele afectate de puncte negre și/sau de acumularea de sebum. Totuși, persoanele cu tenul gras și cu tendință acneică o pot aplica pe toată fața, evitând în același timp zona conturului ochilor. Deși, în general, este folosită argila verde, pentru pielea reactivă și sensibilă este recomandabil să o folosești pe cea albă. Datorită prezenței uleiului de jojoba, care are un efect antioxidant important, această mască este potrivită și pentru pielea matură. Poate fi aplicată o dată pe săptămână, dar totuși evită să o faci pentru perioade îndelungate de timp.
5. Mască demachiantă cu scorțișoară și miere
Masca de scorțișoară și miere valorifică proprietățile mierii, împreună cu calitățile de curățare și antiseptice ale scorțișoarei, pentru a curăța în profunzime pielea și a o ține departe de impurități și puncte negre. Mai mult, datorită scorțișoarei, masca acționează și ca un scrub.
Ai nevoie de: 1 lingură de scorțișoară măcinată și 2 linguri de miere.
Pregătești așa: Pune într-un castron mai întâi scorțișoara și apoi mierea. Amestecă bine, până când amestecul este omogen. Aplică pe pielea feței curată și uscată, așteaptă 10 minute și clătește bine fața. Datorită prezenței mierii, care are și calități nutritive, această mască este potrivită pentru toate tipurile de piele. Frecvența de aplicare depinde de nevoile specifice ale fiecărei persoane.