Să descoperim împreună 8 sfaturi pentru o postură corectă la computer! În zilele noastre petrecem multe ore în fața calculatorului atât pentru muncă, cât și pentru petrecerea timpului liber. Adesea, totuși, fără să ne dăm seama, ne asumăm poziții incorecte la birou și, mai ales, la computer; ceea ce pe termen lung poate duce la apariția durerii, în special de spate și de gât. Ce e de făcut? Pentru a evita durerile de spate și durerile de prea mult stat așezat la birou, important este să avem o postură bună.
Orele lungi petrecute stând la birou pot agrava problemele de spate existente sau le pot declanșa, în cazul celor care nu au avut niciodată astfel de probleme. Durerile de spate provocate de munca de birou sunt tipice pentru persoanele care efectuează o muncă sedentară și sunt localizate în zona lombară și mijlocie a spatelui.
De aceea, nu trebuie subestimată o postură incorectă, deoarece este adesea cauza multor tulburări, cum ar fi dureri de picioare, dureri de gât și musculare, dureri de cap, contracții, inflamație și rigiditate.
Iată 8 sfaturi pentru o postură corectă la computer (și pentru a evita durerile de spate și gât)!
1. Păstrează spatele drept
Este primul pas pentru a corecta postura folosind computerul. De multe ori avem tendința de a ne apleca și de a ne cocoșa aproape până când intrăm în ecran! În schimb, menținerea spatelui drept este o datorie pentru a nu ne încorda coloana vertebrală.
Asumarea în necunoștință de cauză a unei poziții curbate ne poate pune sănătatea în pericol. Poziția corectă a spatelui și a capului în fața computerului este esențială pentru a evita durerea și oboseala. Când stai la birou, nu te apleca ca și cum ai vrea să te apropii de ecran și nu-ți asuma o poziție prea rigidă sau nefirească. Ține capul și gâtul cu fața înainte și lasă coloana vertebrală să își mențină curba fiziologică.
Dacă lucrezi 8 sau mai multe ore pe zi stând la birou, un sfat este să muncești una sau două ore într-o poziție verticală. De fapt, statul în picioare aduce multe beneficii posturii, reducând durerea și supraîncărcarea pe spate.
2. Relaxează-ți umerii și controlează tendința de a-ți îndoi gâtul
A sta drept nu înseamnă a crea tensiune în organism; evită întinderea gâtului sau adunarea acestuia în umeri.
Ține capul ridicat, umerii relaxați și ochii în linie cu ecranul PC-ului, iar umerii „deschiși”. O combinație de tensiune pe gât și maxilar poate crește, de asemenea, riscul de dureri de cap. De aceea, pentru a evita astfel de neplăceri, spatele trebuie să fie drept, dar în același timp relaxat.
3. Pune picioarele în contact cu solul
Când lucrezi la PC verifică dacă picioarele sunt poziționate ferm pe sol și dacă acestea formează un unghi de 90 de grade (te poți ajuta, de asemenea, cu un suport pentru picioare). Nu sta prea mult timp picior peste picior, deoarece acest lucru provoacă tensiune la nivelul coloanei vertebrale și a pelvisului și reduce fluxul de sânge.
4. Alege scaunul potrivit (ergonomic) și ajustează-l corespunzător
O postură bună pornește de la corp, dar scaunul de birou potrivit poate face cu adevărat diferența. Spatele ar trebui să găsească sprijinul potrivit în partea din spate a scaunului obișnuit sau a scaunului de birou.
Alege un scaun de birou ergonomic bun, cu suport pentru spate la nivel lombar. Acest lucru te va ajuta să-ți menții curbura naturală a spatelui și să împiedici alunecarea pelvisului înainte. Așază-l cât mai aproape posibil de birou, pentru a nu lucra aplecat.
Scaunele de birou trebuie să fie reglabile în înălțime pentru a permite persoanelor de diferite înălțimi să lucreze confortabil la birou; precum și să obțină o postură corectă în fața PC-ului.
Înălțimea ideală îți permite să menții un unghi drept între șezut și spate și între picioare și podea.
5. Antebrațele și poziția tastaturii
Un alt aspect foarte important de care să ții cont este poziția tastaturii. Menține tastatura și antebrațele scaunului la înălțimea cotului, odihnindu-te pe marginea biroului. Încheieturile trebuie să fie drepte, ca o continuare naturală a antebrațelor, dacă vrei să eviți probleme precum tendinita și sindromul de tunel carpian.
Pentru a nu crea tensiune în articulații, cu umeri relaxați, coatele ar trebui să formeze un unghi de 90-100 de grade și să fie aliniate cu încheieturile mâinilor.
6. Păstrează distanța potrivită între ochi și ecran
Atât pentru sănătatea vederii, cât și pentru a nu încorda gâtul și partea superioară a corpului, este necesar să păstrezi distanța potrivită față de ecranul computerului. Între monitor și ochi ar trebui să păstrezi o distanță cuprinsă între 50 și 80 cm (depinde și de dimensiunea ecranului, desigur).
Pentru a poziționa corect ecranul computerului, așază-te la birou și reglează monitorul până când este la aproximativ un braț distanță. Acest lucru te va ajuta să nu încordezi gâtul și umerii și să menții o postură adecvată. Nu uita să reglezi întotdeauna luminozitatea și contrastul ecranului pentru a nu-ți încorda ochii.
7. Păstrează mouse-ul aproape
Și, deoarece utilizarea mouse-ului pentru o lungă perioadă de timp poate duce la rigidizarea degetelor, ai grijă să-ți întinzi mâna din când în când.
Așază mouse-ul aproape de corp și menține încheietura mâinii relaxată, brațul ușor în partea laterală a trunchiului și mâinile chiar sub coate; utilizarea unui mouse pad poate ajuta la menținerea încheieturii mâinii drepte și la evitarea flotărilor. Alegerea unui mouse ergonomic care se adaptează perfect la forma mâinii previne, de asemenea, în mod eficient oboseala încheieturii mâinii.
8. Ia pauze periodic – unul dintre cele mai importante 8 sfaturi pentru o postură corectă
Bunăstarea spatelui și a corpului depinde de diverși factori; statul pe scaun pentru o lungă perioadă de timp, chiar dacă ne menținem postura corectă la computer, ne poate compromite sănătatea.
Din acest motiv, este bine să iei o pauză la fiecare două ore de activitate: ridică-ți ochii de pe ecran, întinde membrele, fă o plimbare și include în rutina zilnică o serie de exerciții speciale pentru cei care lucrează la birou.
Ori de câte ori este posibil, ridică-te de la birou și fă puțină mișcare. În loc de câteva pauze lungi, mai bine unul sau două minute de pauză la fiecare jumătate de oră.