Adesea în casă și în afara acesteia, în ciuda precauțiilor și a atenției, se întâmplă unele accidente.
Una dintre cele mai frecvente probleme care afectează mulți copii o constituie arsurile.
Din fericire, de cele mai multe ori, aceste arsuri sunt mici, dar uneori gravitatea nu trebuie subestimată.

 

Cauze

Printre cauzele cele mai frecvente se numără: tigăi aflate pe foc, cuptor încins, fier de călcat, sobe și multe altele. Oricâte măsuri ai lua, unele accidente nu pot fi prevenite.

Copilul cu arsură are nevoie urgent de ajutor, chiar și în cazurile în care rana/arsura nu este extinsă, astfel încât să se limiteze deteriorarea țesuturilor.

Poate fi tratat la domiciliu dacă leziunea este de  gradul I și II superficial și nu foarte extinsă; cu toate acestea, este recomandabil să se consulte medicul pediatru cât mai curând posibil pentru a evalua dacă procedurile adoptate sunt corecte.

În alte cazuri, nu ezita să suni la numărul 112 sau să mergi la camera de urgențe a unui spital din apropiere. De asemenea este bine să înveți cum să iei câteva măsuri simple, dar fundamentale, în cazul unor astfel de accidente .

Arsurile copiilor reprezintă un risc care nu trebuie subestimat.

Ele constituie una dintre cele trei cele mai frecvente cauze ale accidentelor (și moartea accidentală) în cazul copiilor de până la 5-6 ani. Incidența lor este mai mare sub 3 ani și au loc în peste 80% din cazuri, în mediul domestic.
Aproape întotdeauna se întâmplă în bucătărie, iar ca timp, la prânz și cină (în special între orele 18:00 și 21:00), reprezentând 40% din cazurile de arsuri.

Gradurile de arsură sunt :

Gradul 1

Adică arderea epidermică afectează numai stratul superficial al epidermei.
În acest caz, veți observa imediat pielea înroșită, caldă și edemată, iar durerea este intensă.
Din fericire, vindecarea are loc în câteva zile, fără afectarea permanentă a pielii.

Gradul 2 superficial 

Adică arsura superficială dermică, care afectează întreaga epidermă. Parțial, poate afecta derma și straturile pielii.
În acest caz, pielea are un fond roz-roșiatic, edematos, cald și foarte dureros și poate apărea flictena (bășicuță plină cu lichid care se formează la suprafața pielii în caz de arsură ușoară). În cazul unei arsuri de gradul 2 superficială, este nevoie de două săptămâni sau mai mult pentru a se vindeca, dar aproape întotdeauna fără a afecta pielea.

Gradul 2 adânc/profund

Adică arderea profundă a dermei, care afectează pielea și derma la grosimea totală, iar straturile pielii sunt aproape complet compromise.
Pielea, caldă și edemată, are un fundal albicios-roșiatic, ca și cum în unele puncte a fost „gătită”, prezintă flictene, care în unele cazuri se pot sparge spontan, durerea este intensă, dar
în anumite puncte (în zonele sensibile) poate, de asemenea, lipsi.
Durata pentru vindecare depășește întotdeauna două săptămâni și uneori poate avea rezultate bune.

Gradul 3

Arsura subcutanată afectează, în cele din urmă, până la grosimea completă, toate straturile pielii, inclusiv aderențele cutanate și uneori chiar țesuturile subiacente (mușchii, tendoanele etc.).
Pe un fundal roșiatic există pete albicioase, cenușii și negre, uscate sau moi, flictenele se sparg spontan, durerea poate fi ușoară și numai periferică.
Acestea sunt arsuri foarte grave care necesită o perioadă îndelungată de recuperare și pot avea urmări grave.

My title page contents