Conjunctivita la copii. Cum se manifestă și ce trebuie să faci?

Conjunctivita la copii. Cum se manifestă și ce trebuie să faci?

Ochi roșii, secreții, mâncărime și senzație de arsură: copilul tău ar putea avea conjunctivită. Conjunctivita la copii este una dintre cele mai întâlnite boli în rândul copiilor. Cum se tratează? Depinde de cauză: dacă este o simplă iritare a marginii pleoapelor, este suficientă o curățare temeinică. În caz contrar, sunt necesare picături speciale pentru ochi.

Conjunctivita la copii. Ce este conjunctivita?

Conjunctivita este o inflamație a conjunctivei (membrana care acoperă suprafața exterioară a globului ocular) care poate fi de origine infecțioasă (virală sau bacteriană) sau alergică. În toate cazurile simptomele sunt similare: ochii roșii, secreții, mâncărime, arsură; dar terapiile sunt diferite. În general, este enervant să te confrunți cu o conjunctivită, dar nu grav, și trece destul de repede în urma indicațiilor și terapiilor propuse de pediatru sau oftalmolog.

Formele alergice nu sunt contagioase. Totuși, acestea cresc în mod constant, la fel ca și alergiile, în general. Polenul și praful sunt printre principalele cauze ale conjunctivitei alergice. Conjunctivita alergică este mai frecventă la copiii care au și rinită alergică.

Conjunctivita la copii. Care sunt cauzele conjunctivitei?

Conjunctivita virala
Cauza principala este infecția cu un virus. Adenovirusurile sunt frecvent responsabile pentru conjunctivită. Se manifestă, în special, toamna târziu și primăvara devreme. Simptomele sunt la fel cu cele de răceală: nas înfundat, congestia sinusurilor, iar pleoapele sunt umflate. Conjunctivita virală este extrem de contagioasă. Se poate manifesta timp de 1-2 săptămâni.

Conjunctivita bacteriană
Stafilococii și streptococii sunt tipuri de bacterii care produc frecvent boala „ochilor roșii”. Apar simptome ca:

– Dureri oculare;
– Umflarea zonei;
– Mâncărime și disconfort în zona ochilor;
– Roșeață în zona ochilor;
– Umflarea ganglionilor limfatici de la baza urechilor;
– Secreții groase de culoare galben-verzui (mai ales în timpul somnului; la trezire, copilul are ochii lipiți).

Necesită tratament pe bază de antibiotic aplicat local.

Conjunctivita alergică
Simptomele sunt: mâncărime, lăcrimare intensă și umflarea membranelor ochilor. Durerea este minimă sau absentă. Printre cauze: polenul, praful și părul de la animale. Poate avea simptome tipice alergiilor: strănut, tuse, nas care curge. Se aplică prosoape reci și picături decongestionante.

Conjunctivita „chimică”
Se referă la cazul când o substanță iritantă intră în ochi (substanțe de curățare, fum, obiecte străine în ochi). În primă fază, trebuie să speli ochii copilului cu apă călduță, din abundență. Apoi să mergi cu el la medic, pentru a te asigura că nu e nimic grav.

Conjunctivita la copii. La pediatru sau la oftalmolog?

În cazul în care copilul este suspectat de conjunctivită, în general, primul pas constă în contactarea medicului pediatru. Care, dacă este necesar, îți va recomanda să mergi cu copilul la un specialist oftalmolog.

 

 

My title page contents