Reguli de igiena dentara pentru copii

Reguli de igiena dentara pentru copii. De cate ori trebuie sa se spele cei mici pe zi, cata pasta de dinti trebuie sa consume, de cand se poate folosit ata dentara si alte intrebari la care am aflat raspuns de la dr. Elisabeth Martoncsak (Jr. Scientific Affairs Manager Colgate-Palmolive Romania)

 

De cate ori pe zi trebuie sa se spele cei mici pe zi?

Este recomandat ca cei mici sa se perie pe dinti de 2 ori pe zi, cate doua minute. Pana la varsta de 10-12 ani, acestia trebuie supravegheati de parinti.

Reguli de igiena dentara pentru copii. Cu ce cantitate de pasta trebuie sa se spele cei mici pe dinti si cat timp?

Copiii sub 6 ani trebuie sa se spele pe dinti cu o cantitate intre o urma de pasta si un bob de mazare. Recomandarea este ca parintii sa urmeze atat indicatiile de pe produs, cat si cele ale medicului stomatolog cu practica pedodontica.

Care este modul corect de spalare pe dinti?

Prescolarii trebuie sa foloseasca metoda circulara de periaj, iar de la 6 ani, vor fi invatati sa se perie cu miscari verticale, dinspre gingie spre dinte. Medicul stomatolog este cel care poate explica cel mai bine metoda corecta de periaj dentar.

De cand se pot spala copiii singuri pe dinti?

Chiar daca de la 4-5 ani copilul incepe sa isi perie singur dintii, el trebuie supravegheat pana aproape de varsta de 12 ani. Mai exact, parintii trebuie sa verifice daca cel mic si-a periat dintii corect: daca a periat pana la ultimii molari, daca s-a spalat pe dinti si seara, inainte de culcare, sau daca a respectat durata recomandata de 2 minute.

Reguli de igiena dentara pentru copii. De cand pot folosi copiii ata dentara?

Ata dentara completeaza actiunea de curatare prin periaj. Mai intai parintele este cel care va folosi ata pentru a curata dintii copilului. Apoi, de la 8 ani, cel mic va invata sa isi curete singur dintii cu ata dentara. Este bine ca parintii sa isi supravegheze copiii, pana cand sunt siguri ca cei mici folosesc ata dentara corect si eficient.

Cand sunt cu adevarat necesare aparatele dentare? Cat timp trebuie sa fie purtate?

Medicul stomatolog cu specializare in ortodontie este cel care va pune diagnosticul corect si va decide daca este necesar aparatul ortodontic. Dupa caz, va indica tratamentul si durata acestuia.

Cum trebuie sa se spele pe dinti copiii care poarta aparat dentar si cat de des?

Medicul ortodont le va explica in detaliu copiilor aflati in tratament ortodontic cu aparate mobile sau fixe cum sa foloseasca alte mijloace suplimentare de igiena orala (ata dentara, periute interdentare). Periajul obisnuit, de doua ori pe zi, trebuie respectat in continuare.

Programul Scolar Colgate se desfasoara din 1993 in scolile primare din Romania. 5.600.000 de copii au asistat la lectii de igiena orala, dintre care 116.000 de copii numai in 2015. Lectiile din cadrul Programului scolar Colgate sunt sustinute de medici stomatologi sau de studenti la stomatologie si au ca scop deprinderea acestor tehnici si a rutinei de igiena orala corecta. In plus, pentru ca acestea sa fie pe intelesul copiilor, a fost creat personajul Dr. Maseluta

 

 

My title page contents