Micul dejun în sezonul rece

Micul dejun în sezonul rece. Cum? De ce? Cand? Un mic dejun echilibrat este o sursă importantă de energie fizică și mentală, necesară nu numai pentru a începe bine ziua. Acest lucru depinde de cum te vei simți, ce vei mânca și dacă nu vei mânca prea mult pe parcursul zilei.

 

Pentru a avea energie și pentru a te simți bine, micul dejun ar trebui sa fie nutritiv, benefic și delicios! Dr. Șerban Damian, expert al campaniei „Mousse și suc 100% – aici sunt vitaminele istețe!” ne oferă câteva sfaturi referitoare la ceea ce este recomandat să mâncăm în diminețile friguroase.

Terciul de ovăz – o alegere excelentă nu doar pentru cei care sunt în grabă!

Micul dejun nu ar trebui să furnizeze organismului doar energie, ci să trezească și sistemul digestiv. De asemenea, după orele dormite în timpul nopții, în care stomacul nu a primit niciun aport, trebuie să-i furnizezi nutrienții necesari pentru a-și activa procesele metabolice.

Mai multa energie la micul dejun

„Pentru a evita gustările calorice, micul dejun trebuie să fie bogat în carbohidrați, care vor asigura un boost de energie și vor accelera metabolismul. Alimentele ar trebui să conțină proteine și fibre importante pentru activitatea sistemului digestiv, care ajută la reglarea apetitului și protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Prin urmare, alegerea ideală pentru micul dejun este terciul de ovăz, foarte bogat în vitamina B. Un terci de ovăz cald reprezintă alegerea perfectă pentru micul dejun în diminețile reci!”, menționează Șerban Damian.

Cereale complete la micul dejun

Medicii nutriționiști sugerează că este recomandat sa alegi și terciul de hrișcă, ovăz, mei, orz, orez brun, precum și semințe de amarant. Dacă nu ai timp să gătești dimineața, poți fierbe cu o seară înainte grăunțele spălate în termos, astfel, acestea se vor păstra calde peste noapte, iar dimineața vei mânca un terci delicios. O altă modalitate eficientă din punct de vedere al timpului este de a pune cerealele spălate în apă cu o seară înainte, iar dimineața e necesar doar să încălzești preparatul.

Micul dejun echilibrat – o masa esențială pentru cei mici

Potrivit specialiștilor, atât pentru adulți cât și pentru copii, cea mai bună alegere este terciul din cereale întregi. Un astfel de mic dejun, în special pe timpul iernii, poate fi aromatizat cu sucuri bogate în vitamine, minerale și fibre, care sunt extrem de necesare pentru organism.

Mousse si legume

„Dimineața, aș recomanda alegerea sucurilor de legume sau a mousse-urilor, pe care le poți lua cu tine și la masa de prânz. Deși micul dejun reprezintă o componentă importantă a alimentației zilnice, nu trebuie să sari peste prânz, cină sau peste o altă masă”, adaugă Șerban Damian.

Mai destepti

Potrivit nutriționistului, elevii care mănâncă un mic dejun echilibrat sunt mai buni la procesul de învățare, deoarece acumulează informațiile mai ușor și se concentrează mai mult. În plus, aceștia sunt mai activi, mai puternici și mai rezistenți la stres decât cei care sar peste micul dejun.

Cum sa faci?

Dacă dimineața nu găsești timp să mănânci, bea cel puțin un pahar de suc sau un mousse! Este o modalitate perfectă pentru a-ți începe ziua în forță!

My title page contents