Cușcuș cu legume și carne tocată. Cușcușul sunt paste mici făcute din grâu sau orz. Deși cușcușul a fost în mod tradițional rulat manual, în zilele noastre este fabricat automat: grâul dur măcinat grosier (griș) este umezit și dat cu făină de grâu fină până când se formează bile mici și rotunde.
Cantitate pentru: 4 persoane (2 adulți și 2 copii)
Ai nevoie de:
- 200 g cușcuș
- 300 ml suc de legume
- 1/2 ceapă tocată
- 2 morcovi
- 1 vânătă medie
- 200 g de mazăre proaspătă
- 100 g squacquerone (brânză proaspătă cremoasă- se poate înlocui cu ricotta)
- cateva linguri de lapte
- frunze proaspete de busuioc
- 20 ml ulei de măsline extra virgin
- sare
Pregătești așa:
- Fierbi sucul de legume într-o cratiță. Iei vasul de pe foc și adaugi cușcușul. Acoperi cu un capac și după aproximativ 3 minute amesteci cușcușul cu o furculiță. Adaugi o lingură de ulei de măsline extra virgin, amesteci și lași deoparte.
- Cureți morcovii și îi tai în cuburi. Speli vinetele, le usuci și le tai în două. Elimini interiorul mai spongios și îl tai în cuburi.
- Într-o tigaie neacoperită, încălzești o lingură de ulei de măsline. Adaugi ceapa tocată, morcovii și vinetele tăiate cuburi. Gatești timp de aproximativ 5 minute și adaugi mazărea proaspătă. Sărezi înainte ca legumele să fie bine gătite, dar crocante în același timp.
- Topești squacquerone într-o tigaie cu câteva linguri de lapte și amesteci bine cu o spatulă.
- Pui cușcușul într-un inel de patiserie și îl modelezi cu o lingură. Așezi legumele fierte peste cușcuș și scoți ușor inelul.
- Decorezi cu câteva frunze de busuioc proaspăt.
- În cele din urmă, torni crema de squacquerone pe partea cușcușului, pe margine.
Proprietăți nutriționale și note
Cușcuș este un aliment tipic din Africa de Nord obținut din prelucrarea semințelor de grâu dur. Prin urmare, este o sursă de carbohidrați complecși (amidon). Pentru pregătirea foarte rapidă, se potrivește mâncărurilor pe bază de legume și alimentelor bogate în proteine, cum ar fi squacqueronul, în cazul acestei rețete.