Pâine semi-integrală cu nuci, făcută în casă. Rețeta de pâine de nuci semi-integrală și miere ne permite să pregătim acasă o bucată de pâine rustică, bogată în fibre și fără grăsime adăugată. Datorită prezenței de fructe uscate (în acest caz, nuca), o felie din această pâine este ideală pentru micul dejun, dar, de asemenea, potrivită pentru a face pâine cu usturoi și cimbru, o gustare deosebită.
O pâine simplu de făcut acasă, cu aluat direct și cu drojdie mică de bere, care o face ușor digerabilă.
Grad de dificultate: mediu
Timp de pregătire: 30 minute
Coacere: 50 minute
Timp de lucru: 2 ore
Porții: 6
Pâine semi-integrală cu nuci
A face pâinede casă este o experiență, care dă satisfacție și ne permite să păstrăm și să avem o pâine gustoasă rustică și de casă, pentru câteva zile. În această rețetă vei descoperi gustul unei combinații aparte: cel al nucilor și mierei, cu făină semi-integrală. O rețetă simplă, de urmat pas cu pas, pentru a obține un rezultat de calitate.
Ai nevoie de:
• 300 g de făină de tip 0
• 200 g făină integrală
• ½ cub de drojdie proaspătă (12, 5 g)
• 30 g miere fluidă (de salcâm sau de castan)
• 40 g miez de nucă
• 300 g apă la temperatura camerei
• 9 g de sare
• făină de grâu pentru presărat
Respectând cantitățile acestei rețete, vei obține o pâine de 750 de grame.
Pregătești pâinea semi-integrală cu nuci așa:
- Pentru a prepara pâinea semi-integrală cu nuci și miere, într-un vas mare dizolvi drojdia de bere și mierea în 50 ml de apă. Adăugi apoi apa rămasă și începi încorporarea făinurilor amestecate anterior, turnate în ploaie, cu o lingură. Adaugi sarea la final. Amesteci grosier și lași aluatul în repaus timp de aproximativ zece minute. Acest lucru va ajuta aluatul să se lege. Între timp, tai nucile, folosind un cuțit de bucătărie.
- Muți aluatul încă lipicios pe o suprafață de lucru presărată cu făină. Frămânți, repetând procedeul până când aluatul începe să capete un aspect elastic. Încorporezi puțin câte puțin nucile, adăugându-le în pliurile aluatului.
- Atunci când nucile sunt distribuite complet și uniform în aluat, formezi o minge, pui amestecul într-un castron și îl acoperi cu o folie alimentară.
- Lași aluatul să stea într-un loc cald, ferit de curent (poate fi un cuptor oprit, numai cu lumina aprinsă) timp de aproximativ o oră sau până când își va dubla volumul. Folosind o spatulă, întorci ușor aluatul deasupra suprafeței înfăinată. Împinge ușor cu vârful degetelor și pliază marginile către centru: mai întâi partea dreaptă, apoi partea stângă, partea superioară și în cele din urmă partea inferioară, pentru a forma un „pachet”. Întoarce bila de aluat cu capul în jos și rotește-o în sens invers acelor de ceasornic pe suprafața de lucru, până când se formează o formă de paine.
- Tapetezi tava de copt cu hârtie de copt. Pui pâinea în centru și o presari generos cu făină. Acoperi cu un șervet curat și o plasezi într-un loc adăpostit pentru a se crește, timp de aproximativ o oră (sau până la dublarea volumului). Încălzești cuptorul în modul static la 250 ° (fără ventilator). Scoți șervetul de pe pâine și tai suprafața cu o lamă lină și ascuțită. O pui imediat în cuptor și o lași la copt timp de 15 minute. După acest timp, cobori temperatura la 200 ° și o lași să se mai coacă încă 15 minute. Cobori din nou temperatura, de data aceasta până la 170 ° și continui coacerea timp de 15 minute, pentru a monitoriza nivelul de rumenire al pâinii.
- Oprești cuptorul atunci când crusta are o culoare maro. Lași ușa pe jumătate deschisă și lași pâinea să se odihnească timp de 5 minute. Apoi scoți pâinea semi-integrală cu nuci și miere și o lași să se răcească complet pe un grătar din sârmă (să poată respira) într-o poziție verticală, înainte de tăiere.