Certurile între copii și părinți. Care sunt motivele care declanșează cearta

Certurile între copii și părinți

Certurile între copii și părinți au existat dintotdeauna și nu vor înceta să existe. Nu este familie în care la un moment dat să nu fi existat o ceartă între copii și părinți, indiferent de temperamentul, mediul de trai sau gradul de inteligență al membrilor ei. Dar de ce se ceartă cele două generații? Ce au de împărțit? Motivele pot fi diferite, dar cauza este adesea o lipsă de dialog.

 

Ritmul societății moderne împiedică uneori stabilirea unei bune relații între părinți și copii. Și cu cât trece mai mult timp, cu atât mai mult distanța care apare între cele două părți determină relații dificile și tensionate. Înțelegerea a ceea ce se află în spatele disputelor este primul pas pentru a aduce o atmosferă bună în familie. Dacă nu se identifică și nu se  recunoaște că există o problemă de bază, lucrurile tind să se complice și mai mult. Care sunt cele mai frecvente certuri?

Certurile între copii și părinți. Iată cele mai frecvente motive:

Lipsa dialogului

Este unul dintre principalele motive pentru care părinții și copiii nu fac altceva decât să lupte unii cu alții, să se certe. Părinții nu au întotdeauna timp pentru a vorbi cu copiii lor, iar acest lucru cauzează probleme. În loc să fie rezolvate rapid, persista în timp, devenind o ranchiună. Mai târziu este dificil să înlături resentimentele care fac ca un copil să fie supărat și nepoliticos. Uneori, un copil are nevoie doar să fie auzit. Indiferența și absența părinților îl fac pe copil să aibă o atitudine conflictuală. Din acest motiv, părinții trebuie să încerce să se implice în creșterea copiilor, să le fie aproape mereu. Ei trebuie să-și facă timp pentru a vorbi cu aceștia, pentru a-i asculta, fără să fie deranjați că se întrerup din activitățile lor. Stabilirea unei relații bune între părinți și copii este un aspect important pentru limitarea certurilor.

Opinii diferite

Lipsa dialogului apare și atunci când părinții consideră că ei au dreptate și înțeleg lucrurile mai bine, doar pentru că sunt părinți și au niște ani în plus. Părinții, de multe ori, nu oferă copilului ocazia de a-și exprima părerile. „Dar ce vrei să știi?”, „Nu știi nimic!”, „Sunt lucruri minunate!” – ele sunt unele dintre cele mai comune fraze spuse de părinți. Expresii care creează în gândirea copilului (aflat în formare) puternice resentimente. El nu acceptă (și procedează corect) că opinia sa ar trebui să fie luată în considerare greșit sau să fie nesemnificativă doar pentru că este mai mic.

Părinții ar face bine să asculte ceea ce au de spus copiii lor despre un anumit subiect. Problema este că ei adesea nu pot suporta să fie contraziși  și nu iau în considerare opiniile contrastante ale copilului. Însă, ei trebuie să țină cont că nici copilul nu trebuie să aibă obligatoriu aceleași punctele de vedere cu ale lor. El nu are creier să gândească? Nu este capabil să înțeleagă ce se întâmplă în lume? Și mai presus de toate, de ce nu ar merita atenție ideea unui tânăr? Având o opinie diferită și încercând s-o exprime, nu este o lipsă de respect sau o declarație constantă de război. Spre deosebire de ceea ce crede cineva, în spatele diferitelor opinii există posibilitatea unei comparații foarte utile și interesante: o oportunitate de creștere atât pentru copii, cât și pentru părinți.

Școală

Școala a fost întotdeauna un subiect de discuție. Dialogul joacă și aici un rol important. A ataca verbal copilul, a-i ține predici ore întregi, a-i pedepsi, aproape niciodată nu se dovedește a fi o alegere câștigătoare. În spatele părerilor greșite sau al notelor proaste ar putea fi probleme de diferite tipuri (dispute cu profesorii sau colegii de clasă, dificultăți de învățare). Pentru a le cunoaște e nevoie de ascultare și dialog. Reproșurile și sfaturile sunt de succes dacă sunt explicate calm și clar. De asemenea, ar putea fi util să mergeți și să discutați cu profesorii, pentru a afla și punctul lor de vedere.

Ieşiri

„Casa asta nu este un hotel! Nu poți ieși și nu te poți întoarce după cum ai chef!” Iată un alt motiv pentru discuții constante: ieșirile copiilor în afara casei. Stabilirea regulilor este importantă, însă atunci când copiii cresc, este necesar să se ia în considerare faptul că obiceiurile se schimbă. Stabilirea de comun acord a timpului de întoarcere acasă este o modalitate de a evita certurile inutile. La aceasta trebuie adăugat obiceiul bun și necesar de a anunța o posibilă întârziere.

Activități sportive

Regulile pentru a evita certurile sunt foarte simple: nu desconsidera copilul, dacă el decide să se angajeze într-un anumit sport (sau altă activitate). Mai bine alegi să-l sprijini în alegerea sa, și fiți aproape de el, explicându-i că în primul rând e important studiul, școala și apoi activitatea sportivă. Mai mult decât atât, deoarece în majoritatea cazurilor practicarea unui sport înseamnă a cheltui bani, este important ca copilul să înțeleagă că, odată înscris, trebuie să practice această activitate în mod regulat, respectând sacrificiile pe care le fac părinții pentru el.
Despre certurile între copii și părinți s-au scris și se vor mai scrie multe.

My title page contents