Când poți să-i dai lapte de vacă bebelușului? Laptele de vacă nu este potrivit înainte de vârsta de un an. Experții avertizează mamele care fac această greșeală și explică de ce laptele de vacă nu ar trebui introdus înainte de primul an de viață al copilului.
De la vârsta de 6 luni puteți folosi mici cantități de lapte de vacă integral în prepararea unor feluri de mâncare. De exemplu, în sosuri, piure sau brânză. Însă, oferirea laptelui ca atare, ca băutură, nu este recomandată în cazul copiilor mai mici de 1 an. Aceasta deoarece laptele de vacă este prea sărac în fier și alte elemente nutritive.
Iată ce este important să știți
Pediatrii sunt de acord: niciodată înainte de 1 an!
Nou-născuții sau bebelușii cu vârsta mai mică de 1 an au nevoie de nutrienții din laptele matern sau din formulă. Copiii în vârstă de peste 1 an pot fi alăptați în continuare, dar totodată, de la această vârstă se poate oferi și puțin lapte integral de vacă. De ce lapte integral și nu degresat? Deoarece majoritatea copiilor au nevoie de grăsime din laptele integral pentru o bună creștere și o dezvoltare normală a creierului.
Puteți trece copilul de la laptele matern sau formulă, la lapte integral, dar treptat, înlocuind câte o masă de lapte de la sân sau formulă. La vârsta de 1 an, bebelușul trebuie să mănânce o varietate de alte alimente. De asemenea, copilul trebuie să bea aproximativ 2-3 căni (480-720 ml) de lapte pe zi.
Dacă bebelușul este hrănit cu o formulă de soia sau hipoalergenică pentru o alergie la lapte, discutați cu medicul pediatru, înainte de a introduce laptele de vacă.
Când poți să-i dai lapte de vacă bebelușului. Introducerea prea devreme a laptelui de vacă ar putea duce la exces de greutate și obezitate
Dacă laptele de vacă este introdus încă de la începutul alimentației, acesta va schimba traseul normal al creșterii. Rezultatul: dezechilibre nutriționale. De reținut, faptul că laptele de vacă conține un exces de proteine (aproximativ de trei ori mai mare decât cele conținute în laptele matern). Proteinele în exces pot contribui la dezvoltarea excesului de greutate și a obezității. De asemenea, proteinele în exces sunt principalele responsabile de lipsa de fier, fără de care copilul nu are o dezvoltare fizică și mentală optimă.
În plus, laptele de vacă are un conținut de lactoză și vitamine (inclusiv D) mult mai scăzut decât laptele matern. În același timp, are un exces de minerale (în special sodiu), care poate provoca o suprasolicitare renală. Elementul de bază pentru o nutriție și o creștere corespunzătoare a copilului este, de fapt, echilibrarea nutrienților prin alegerea celor mai potrivite grupe de nutrienți pentru vârsta lui. Comunitatea pediatrică este de acord, prin urmare, cu întârzierea introducerii laptelui de vacă după vârsta de un an.
Alăptarea până la 6 luni și apoi laptele de continuare
Sfatul este, pentru mamele care alăptează, să continue cel puțin până la vârsta de 6 luni a copilului. Apoi să treacă la așa-numitul „lapte de continuare”. Pe scurt, un copil care mănâncă bine astăzi, va fi un adult sănătos mâine. Dacă, dintr-o varietate de motive, copilul nu poate fi alăptat, pediatrii recomandă laptele formulă ca înlocuitor. Și abia de la 1 an recomandă introducerea treptată a laptelui de vacă.