Alăptarea după diversificare

Bebelușul are nevoie și trebuie să i se ofere majoritatea nutrienților chiar și după vârsta de șase luni. Este momentul în care alăptarea exclusivă este „spartă” de diversificare. Mesele bebelușului nu trebuie sa fie suplimentate cu apă, suc sau cereale, dar poate primi lapte în completare.

 

 

Fie este hrănit la cerere, fie bebelușul va mânca la un interval de 2-6 ore, în funcție de nevoi și temperament. De la această vârstă, bebelușul transmite mult mai multe prin plâns, nu neapărat faptul că îi este foame. Cu atât mai mult, cu cât mesele se distanțează ca timp. Nu este nevoie să-l îndopați la cel mai mic capriciu sau plâns. Este indicat ca alăptarea să fie continuată, iar pentru cei hrăniți artificial, sunt recomandate formule de lapte îmbogățite cu fier, pentru ca nevoile nutriționale ale bebelușului să fie satisfăcute. Totodată, astfel, se va diminua riscul dezvoltării anemiei feriprive.

Ce fel de formule?

Formulele îmbogățite cu fier nu cauzează colici, constipație sau reflux gastroesofagian. De aceea, este bine să se mențină formula de lapte aleasă. Și atenție, foarte important: deși bebelușul mănâncă și hrană solidă, până la un an, laptele (matern sau formulă) este baza. Acesta asigură majoritatea nutrienților de care are nevoie un copil pentru o bună creștere și dezvoltare.

Hrana solidă

Când se trece la hrană solidă, se face gradat, pentru a obișnui bebelușul cu gustul nou, cu cantitățile și cu alimentele noi. De aceea, părinții trebuie să le ofere copiilor cantități mici de hrană. Aceasta poate fi sub formă pasată sau zdrobită, iar cu timpul bucăți, dar să fie moi, pentru a le putea mesteca. Trebuie să se țină cont că cei mici nu au dinți sau au foarte puțini. Ei se ajută în masticație de gingii.

La 6 luni, cei mai mulți copii nu dispun de abilitățile necesare de a trece în totalitate la alimentele solide. În plus, alimentele solide nu asigură o nutriție completă. De aceea, laptele matern și cel formulă sunt foarte importante și necesare în continuare.

Minunatul lapte matern

Mii de studii au demonstrat beneficiile laptelui matern. Acesta crește imunitatea, încurajează dezvoltarea normală a creierului și dezvoltarea fizică. În plus, este o sursă importantă de confort pentru copii.

Micuții care sunt hrăniți la sân cel putin un an, obțin rezultate mai mari la testele de inteligență. De asemenea, aceștia sunt mult mai feriți de boli mintale și deficiențe de învățare. Ba chiar vor avea mai puține probleme comportamentale. Alergiile alimentare apar mai rar în cazul copiilor hrăniți la sân.

Când îl înțarci?

Atât timp cât bebelușul tău dorește în continuare să sugă la sân, nu e cazul să-l oprești, deci nu ai de ce să-l înțarci. Specialiștii recomandă ca alăptarea să fie menținută cel puțin până la vârsta de un an. După această vârstă, dacă mama și copilul pot continua, nimic nu-i oprește.

 

My title page contents