Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Pași de urmat, recomandări

Diversificarea la bebelușii de 4 luni

Diversificarea alimentației bebelușilor începe în multe cazuri la 4 luni. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă alăptarea exclusivă în primele șase luni ale copilului, dar există situații în care diversificarea începe mai devreme, adică la 4 luni ale bebelușului. În orice situație, discutați întotdeauna cu medicul pediatru. Acesta vă va sfătui ce trebuie să faceți în cazul în care sunteți nevoită să întrerupeți alăptarea și să înțărcați copilul mai devreme.

Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Ce recomandă pediatrii?

Mulți pediatri recomandă, imediat ce bebelușul a împlinit 4 luni, să se înceapă diversificarea prin introducerea fructelor. Fie ca o gustare dimineața, fie după-amiaza. De obicei, diversificarea începe cu mere și pere, unele dintre cele mai digerabile și mai potrivite fructe pentru stomacul delicat al nou-născutului. Apoi adăugăm pe listă banana.

fructe:

  • Mere, pere, banane și prune: 4 luni
  • câteva picături de zeamă de lămâie peste fructe: de la 4 luni

 

Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Înțărcarea la 4 luni

La câte luni e recomandată înțărcarea? Introducerea alimentelor (altele decât laptele) în hrana sugarilor trebuie să urmeze anumiți pași și nu poate avea loc înainte de 4 luni. De ce? Pur și simplu pentru că bebelușul nu are nevoie de altceva decât lapte mai devreme de acest prag. De fapt, până la 4 luni, laptele, fie matern sau artificial, este capabil să garanteze toată hrana necesară pentru susținerea și creșterea copilului. În schimb, în cazuri excepționale, după primele patru luni, laptele nu mai este suficient. În acest moment, copilul începe să aibă nevoie de noi calorii și substanțe nutritive pentru a se dezvolta și a crește.

În plus, înainte de împlinirea celor 4 luni, nou-născutul nu are nici măcar „instrumentele” practice pentru a-și schimba dieta. Este capabil doar să sugă: aspirația nu este suficientă pentru a ingera alimentele non-lichide, de consistență. Doar în a patra lună copilul începe să-și perfecționeze alte abilități neuromusculare. Acestea îi permit să dezvolte alte caracteristici decât aspirația. Tot la 4 luni apar primele încercări de masticație.

Ce alimente trebuie introduse mai întâi în alimentația bebelușului la 4 luni?

Acolo unde e cazul, cu acordul medicului pediatru se poate începe diversificarea la 4 luni, prin introducerea alimentelor solide, puțin câte puțin. Fructele, digerabile și gustoase, solide, dar nu prea multe, reprezintă compromisul potrivit pentru a începe înțărcarea. De fapt, fructele cu care se începe diversificarea (merele și perele) sunt bogate în apă, vitamine și minerale. Dar, totodată, sunt sărace în proteine, în grăsimi. Și nu sunt alergice. Rareori cauzează alergii. Fructul ales (fără coajă) poate fi dat bebelușului sub formă de piure, obținut cu ajutorul blenderului. Sau poate fi ras pe răzătoare. De asemenea, mărul este mai ușor acceptat de mulți bebeluși, dacă este copt în cuptor.

Cum am amintit mai sus, fructele se introduc sub formă de gustare dimineața sau după-amiaza, în cantități mici. Apoi, treptat, puteți continua cu 20 de grame fruct pe zi până când, după 2/4 săptămâni, veți ajunge la o porție de 80/100 grame. Când nu aveți posibilitatea de a-i pregăti porția de fruct proaspăt, puteți apela la piureurile la borcănel din gamele bio. Le găsiți în magazine, la rafturile cu produse pentru bebeluși. Prin lege, sucurile de fructe trebuie să conțină 100% fructe proaspete, fără adaos de zahăr. Nectarurile de fructe trebuie să conțină doar 40% fruct (partea rămasă este formată din apă și zahăr).

Sau dacă pregătiți masa de fruct pentru un timp mai scurt, puteți stropi fructul cu puțină zeamă de lămâie, pentru a nu oxida.

Bananele sunt de asemenea indicate în cazul copiilor mici, dar atenție în ce cantitate. Medicul va stabili cât să-i oferiți copilului și acesta se va raporta și la numărul de scaune al bebelușului.

Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Alte alimente ce pot fi introduse

 

Pe lângă porția de lapte și cea de fructe, medicul pediatru poate recomanda, de asemenea, introducerea supei în alimentația bebelușului. Supa poate constitui masa de prânz sau cina.

Exemplu de supă: 150/200 ml de supă de legume, 2 linguri de  de orez, 1 linguriță de ulei de măsline extra virgin și o linguriță de parmezan (foarte bogat în calciu). De asemenea, cu acordul medicului. Meniurile și recomandările nu sunt general valabile. Fiecare copil are preferințele lui.

După primele câteva săptămâni de la începerea diversificării poți adăuga treptat la această rețetă de bază și alte alimente. Mai întâi introduci jumătate din porția de carne, iar după șapte zile, treci la porția întreagă recomandată de medic.

Nu uita însă, că la 4 luni bebelușul are nevoie întotdeauna de laptele matern! O perioadă lungă de acum încolo, laptele va fi fundamental pentru creșterea fizică și emoțională a acestuia.

 

Baza pentru primul terci de legume: un cartof, un morcov și un dovlecel.

Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Cum pregătești primul terci?

Ingrediente pentru primul terci de legume: 150-200 ml bulion de legume, 2 linguri de cremă de orez sau cremă de porumb și tapioca, 1 linguriță ulei de măsline extra virgin și o linguriță de Grana Padano. Aceasta este doar o sugestie!

Pregătești așa: Iei un cartof mic, un dovlecel mic și un morcov mic, le speli foarte bine și le cureți. Iei apoi o cratiță mică și torni în ea 1/2 litru de apă (apă plată îmbuteliată sau apă fiartă și răcită, deoarece apa de la robinet conține mult clor) și pui cele trei legume în ea. Lași să fiarbă totul până când lichidul se înjumătățește. Scoți legumele și le lași la răcit. Când lichidul rămas ajunge din nou la punctul de fierbere, adaugi praful de orez în ploaie, amestecând bine, pentru a evita formarea de cocoloașe. Dacă supa este prea fierbinte, crema de orez rămâne prea lichidă și nu se leagă. Adaugi apoi o linguriță de ulei de măsline extravirgin și Grana Padano.

 

Crema obținută se poate păstra în borcănele la frigider. Când îi dai crema bebelușului, poți completa cu bulion de legume, carne mărunțită.

 

Diversificarea alimentației bebelușilor la 4 luni. Recomandări privind înțărcarea

  • Să nu se folosească grișul înainte de șase luni, deoarece conține gluten. Acesta poate provoca boala celiacă la bebeluș, dacă este dat prea devreme.
  • Bulionul de legume poate fi păstrat în frigider, dar nu mai mult de 24 de ore. Poți congela legumele pregătite în porții individuale.
  • Uleiul pentru hrana bebelușului trebuie să fie întotdeauna adăugat brut.
  • Nu depășiți cantitățile de hrană și luați în calcul că porțiile recomandate sunt relative. Există copii cu apetit mai mare, dar și invers.
My title page contents