Ce faci când copilul nu vrea să meargă la școală

Educația unui copil nu este niciodată simplă. Mai ales pentru un părinte care se luptă cu un copil cu un caracter puternic și capricios. De aceea, uneori un sfat bun te poate ajuta să alegi corect și atent soluțiile pentru o bună dezvoltare a copilului. Dar ce faci când copilul nu vrea să meargă la școală? 

 

O problemă cu care se confruntă mai devreme sau mai târziu toți părinții, este refuzul copilului lor de a merge la școală. Copiii mai mari se pot teme de o sarcină pe care o au în sala de clasă sau de o materie pentru care au studiat puțin. În schimb, copiii de grădiniță sau de școală primară pot suferi de anxietate de separare de părinți. Unele anxietăți sunt normale, dar dacă ele persistă și se transformă într-un coșmar și un refuz permanent al copilului, problema devine tot mai dificil de gestionat. Prin urmare, să vedem ce putem face când copilul nu vrea să meargă la școală.

 

Ce faci când copilul nu vrea să meargă la școală

 

1. Nu ignora anxietatea copilului

Nu subestima trăirile copilului. Nu nega anxietatea lui. Trebuie să recunoști sentimentele copilului, să vorbești cu el și să-i explici că nu este nimic rău să se teamă. Dar în același timp, nu trebuie nici să-i susții refuzul de a merge la școală. E indicat să-i explici că este normal să se simtă nervos și neliniștit în fața unor lucruri noi. Copilul trebuie să știe că mama sau tata vor fi în afara școlii și-l vor aștepta la sfârșitul orelor.

2. Păstrează-ți calmul

Menținerea calmului este fundamentală în această situație, ca și în alte situații în care copilul se arată recalcitrant să facă ceva. Nu-ți pierde calmul dacă nu vrea să meargă la școală. Poate reușești să îți iei liber sau să anunți că întârzii la locul de muncă. În această situație, copilul nu face ceva intenționat pentru a-și supăra părinții. Acesta e doar speriat și acționează în consecință.

O anumită cantitate de anxietate este normală, dar semnele extreme sugerează o problemă de bază care necesită soluționarea unei probleme. Poate chiar cu intervenția oamenilor din afara familiei. Simptomele anxietății de separare pot include: teama de a fi într-o singură cameră, tulburări de somn și coșmaruri înainte de școală. Aceste comportamente pot provoca probleme sociale și educaționale grave și pot deveni tulburări de panică atunci când copilul devine adult.

3. Cere ajutor

Dacă anxietatea copilului durează mai mult de două zile, este absolut normal ca el să se obișnuiască cu noutatea situației care îl înspăimântă. Poți cere ajutor chiar de la profesorul/învățătorul lui. Profesorii sunt experți în relațiile cu copiii, mai ales după ani de experiență. Sprijinul lor axat pe problema copilului, va fi cu siguranță un ajutor valoros pentru a depăși în cel mai bun mod acest moment. Astfel, copilul va căpăta în plus față de propria sa siguranță și familiaritate cu locurile și oamenii de care îi era frică anterior, chiar o curiozitate și o dorință de a merge la școală.

În cazul în care problema persistă, atunci este semnul unui disconfort mai profund. În acest caz devine necesar un consult de specialitate. Reține: pentru a obișnui un copil să meargă la școală, acesta este un proces care necesită foarte multă răbdare.

My title page contents