Dacă nu știi ce să mai gătești, poți încerca un sufleu de conopidă. Că tot e vremea ei.
Știai că…
Poți transforma conopida în „făină” pentru pregătirea blatului de pizza sau pentru biscuiți cu un conținut caloric mai scăzut?
China este cel mai mare producător de conopidă?
În afară de conopida albă pe care o cunoști atât de bine, există și variante verzi, portocalii, maro, galbene sau mov? Se spune că ultimele tipuri se trag din varza roșie.
Dacă e consumată înainte de culcare, o porţie de conopidă (100 grame) poate calma anumite ticuri nervoase, precum scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, afecţiune denumită în termini medicali bruxism?
Ai nevoie pentru un sufleu de conopidă de:
1 conopidă medie
5 ouă
250 ml lapte
3 linguri cu unt
1 lingură cu făină
150 g brânză rasă
Sare
Piper
Pregătești un sufleu de conopidă așa:
Încălzești untul într-o cratiță, presari făina și lași pe foc până când se omogenizează amestecul, fără a se rumeni. Dezlegi cu laptele cald, amestecând continuu, ca să nu se formeze cocoloașe. Adaugi 2 linguri cu brânză rasă, sare și piper, după gust. Conopida, curățată, spălată și desfăcută bucățele se pune la fiert cu apă cu sare. După 30-40 de minute, scoți bucățile de conopidă, le scurgi și le pasezi, amestecându-le apoi cu sosul alb. Introduci și gălbenușurile de ou și amesteci bine. La sfârșit, încorporezi în amestec albușurile bătute spumă. Pui compoziția într-o formă unsă cu unt, presari brânză rasă și o introduci în cuptor, la foc potrivit, pentru 30 de minute. Sufleul e gata, când s-a rumenit frumos.
Sfat!
Nu găti conopida mai mult de 30 de minute, deoarece se pierd 75% dintre nutrienții pe care aceasta îi conține.
Sugestii:
Poți adăuga în compoziție și puțin usturoi pisat, care îi sporește savoarea.
În momentul servirii, poți adăuga direct în farfurie o lingură mare cu smântână.