Crăciunul și Anul Nou vin cu bucurii, cu întâlniri în jurul mesei de sărbătoare, cu daruri și cu veselie. Pentru unele persoane, însă, un colindător nedorit este depresia de sărbători.
Din păcate, nimic din magia acestei perioade nu contează pentru cei care se confruntă cu depresia de sărbători. Pentru ei este doar o perioadă stresantă a anului, poate chiar cea mai stresantă. Pierderea unei persoane dragi, a locului de muncă, probleme financiare sau conflicte în familie, toate pot fi motive care intensifică sentimentele de durere și tristețe.
Depresia de sărbători
Poate că adevărata problemă sunt așteptările prea mari pe care le avem față de Crăciun și Anul Nou. Poate că reflectăm prea mult asupra propriei condiții, în loc să ne bucurăm de ceea ce avem. Visăm la sărbători precum cele din filme, cu familii perfecte, îmbelșugate, opulente, cu daruri scumpe, cu activități sociale amuzante. Și când constatăm că nu le avem pe toate – sau pe niciuna dintre ele – avem senzația că suntem victimele propriei vieți.
Da, dispariția partenerului/partenerei sau a unui membru al familiei din viața noastră (divorț sau deces) ar putea fi acceptată ca justificare a profundei tristeți. Însă este singurul motiv întemeiat, care nu poate fi nicicum ignorat. Însă altele precum cheltuielile care sunt de făcut (în condițiile unor resurse limitate), obligația de a sta laolaltă cu persoane cu care suntem în conflict sau despărțirea de iubit/iubită sunt aproape niște copilării.
Măcar mai ușor de suportat…
Și cum pentru fiecare problemă există și o soluție, iată ce măsuri pot fi luate pentru a gestiona stresul și anxietatea în perioada festivă.
Grija banilor
Sărbătorile sunt o povară pentru portofelul tău? Stabilește un buget și încadrează-te în el. Nu suma cheltuită face ca darul tău să fie valoros ci gestul de a-l oferi. Îți dorești să organizezi o petrecere la tine acasă dar nu poți susține financiar masa festivă? Nu lăsa banii să te îndepărteze de familie și prieteni. Conveniți asupra unei petreceri… studențești, la care fiecare aduce câte ceva. Sau împărțiți cheltuielile.
Confruntarea cu tensiunea din familie
Stabilește așteptări realiste. Crăciunul ar putea să nu fie reuniunea fabuloasă de familie la care speri. Anunță-i pe toți că faci armistițiu. Măcar până trec sărbătorile. Pentru binele tuturor. Aveți timp să vă certați și după Anul Nou. Nu exagera cu băutura la masa festivă. Chiar dacă pe moment îți oferă o stare de euforie, ea este trecătoare. Și, în scurt timp, poți trece în cealaltă extremă. Alcoolul poate contribui la stres, anxietate și depresie. Dacă una dintre rude deschide subiectul conflictului pe care îl aveți, schimbă tu discuția.
Gestionarea singurătății
Dacă după divorț/despărțire te-ai izolat de familie și prieteni pentru că ai simțit nevoia de a fi singur/singură cu gândurile și problemele tale, de sărbători ar fi timpul să revii printre ei. Singurătatea ți-ar face și mai mult rău. Dacă nu poți fi fizic împreună cu ei, reia legătura telefonic sau online. Nu ești pregătit/ă sau nu îți dorești deocamdată acest lucru? Atunci socializează făcând în același timp și o faptă bună. O mulțime de organizații caritabile au nevoie de voluntari și de o mână de ajutor în această perioadă. Să stai între cei patru pereți ai casei nu e cea mai bună soluție pentru tine. Vizitează târgurile specifice deschise în orașul tău, mergi la concerte de colinde, fă-ți un cadou.
Cere ajutor
Dacă identifici cauzele depresiei pe care o resimți în această perioadă și îți corectezi comportamentul, vei trece cu bine de perioada sărbătorilor. Hrănește-te corect, dormi suficient. Greva foamei și nopțile albe și pline de gânduri oricum nu-ți rezolvă problemele. Nu poți ieși din starea asta, ba te adâncești și mai tare? Cere ajutor specializat cât mai urgent! Perioada sărbătorilor este cea în care se petrec cele mai multe fapte total nesăbuite.