L-am descoperit relativ recent pe Thich Nhat Hanh. Daca te mai intrebi cine e si asta, ma grabesc sa iti zic. Doar sa ai 5 secunde rabdare.E un calugar budhist din Vietnam, extrem de zen si frumos pe dinauntru. Siiii, ce crezi? Are 90 de aniiiii. Dar chiar nu arata.

 

In fine, nu despre asta voiam sa iti povestesc. Am citit un eseu – extras din cartea lui Thich Nhat Hanh despre iubire. O lectie de seninatate si de stare de bine. Cateva cuvinte despre iubire – acest mister al lumii care ne ajuta sa FIM si sa dansam prin viata. Cheia invataturilor lui Nhat Hanh este ideea ca empatia si intelegerea este sa despre cum sa il iubesti pe celalalt. Despre cum sa ii intelegi suferinta. Despre cum sa ii fii alaturi.

Si totusi iata ce crede omul nostru Thich Nhat Hanh despre dragoste:

„Daca pui o mana de sare intr-o cana de apa, apa devine de nebaut. Daca daca torni sarea aia intr-un rau, oamenii continua sa ia apa de acolo pentru gatit, spalat si baut. Raul e imens si are capacitatea sa primeasca, sa imbratiseze  si sa transforme. Cand inimile noastre sunt mici, puterea noastra de compasiune si de intelegere e limitata. Si suferim. Nu putem sa ii acceptam sau sa il toleram pe altii si le CEREM SA SE SCHIMBE. Dar atunci cand inimile noastre se expandeaza si se deschid, atunci aceleasi lucruri nu ne mai fac sa suferim la fel. Pentru ca aratam mai multa intelegere si putem sa ii imbratisam si sa ii iertam pe altii. Ii acceptam pe cei din jur asa cum sunt si ei pot sa se schimbe doar daca asta isi doresc cu adevarat”

Incredibil de frumos, nu-i asa? Pentru ca atunci cand iti hranesti si iti sprijini fericirea, ne hranim de fapt abilitatea de a ne iubi si de a iubi. De aceea a iubi inseamna a invata arta de a-ti hrani fericirea.

Sa intelegi suferinta cuiva aflat intr-un moment greu e cel mai frumos cadou pe care poti sa il faci cuiva. Empatia si compasiunea sunt celelalte nume ale dragostei. Daca nu intelegi, atunci nu poti iubi.

Adesea, ne razbunam pe altii, tipam, ii jignim…si nu, asta nu inseamna ca nu ii iubim sau ca nu ii intelegem, ci doar ca ne distragem de la suferinta. Atunci cand invatam sa ne iubim si sa ne intelegem pe noi insine si avem compasiune pentru altii, atunci putem gasi cheia catre iubirea adevarata.

Spune drept, de cate ori in ultima vreme te-ai simtit goala. Straina de tine insati si de ceilalti. Ca iti lipseste orice si oricine. Si totusi nu stii sa pui nimic in cuvinte. Te simti fara radacini si speri ca ceva sau cineva te va salva, te va face sa te simti mai buna, mai putin singura, mai putin goala, mai fericita.

Ai nevoie sa gasesti pe cineva sau ceva care sa te ajute..si totusi nu stii ce cauti. Asa ca iti mai verifici o data mailul, casuta de sms-uri, Facebook-ul si orice sursa externa de confirmari. Si cauti…in afara…

Opreste-te si respira adanc. Si acum te rog asculta-te! PE TINE te cauti. Nu te mai uita dincolo de tine. Acorda-ti timp. Iubeste-te!

 

 

My title page contents