Cât de important e să-ți lași copilul să greșească. Copilul învață din greșeli?

Te-ai întrebat la un moment dat cât de important e să-ți lași copilul să greșească? Admiterea greșelilor te ajută să devii o persoană completă și responsabilă. Dar cum să-și recunoască copiii greșelile și ce să învețe din ele?

 

Este dificil să recunoaștem că greșim. Ca adulți suntem capabili să facem distincția între bine și rău, însă cât de greu este să-i permiți copilului să greșească? Admiterea greșelilor nu va fi ușoară pentru el.

Dacă copilul poate accepta că nu a acționat corect, va fi o persoană mai responsabilă în fiecare dintre acțiunile sale. Și va afla că, dacă se comportă urât, el îi poate răni pe cei din jurul lui. Uneori, recunoașterea faptului că am acționat în mod greșit sau că am făcut o greșeală, nu este un gest la fel de ușor precum pare. Putem refuza să facem acest lucru din rușine sau din mândrie. În ambele cazuri, aceasta nu este cea mai bună atitudine de adoptat.

A greși e omenește, dar a recunoaște este o dovadă de înțelepciune

I se poate întâmpla oricui să facă greșeli, mai ales în cazul unui copil care experimentează noi emoții, descoperă lucruri noi sau oameni. Dar copilul trebuie ajutat să înțeleagă și să recunoască greșelile încă de când e foarte mic. Astfel, se va forma un adult frumos și cinstit.

Din moment ce copilul nu știe de la început să distingă binele de rău, părinții trebuie să-l ghideze pe parcursul perioadei de creștere. În plus, pentru copil, mama și tata sunt un model incontestabil de urmat. Pentru copilul tău, ceea ce faci tu ca părinte, se va reflecta în comportamentul lui. Te imită într-un mod natural, prin instinct. De aceea, este atât de important să ne comportăm în conformitate cu valorile și principiile pe care vrem să le dezvolte copilul nostru.

Ajută-l să-și recunoască greșelile

Copiii trebuie să fie conștienți de greșelile pe care le fac în timpul creșterii și să le corecteze în timp. Iată câteva recomandări pentru a recunoaște mai ușor greșelile făcute:

1. Învață-l prin exemplu

Dacă ai făcut o greșeală, recunoaște-o în fața copilului și discută cu acesta despre ea. Adesea, nouă, părinților, ne este frică să recunoaștem o greșeală, deoarece credem că ne vom pierde autoritatea, credibilitatea sau respectul în fața copiilor noștri. De fapt, să recunoaștem că greșim este un act de curaj și, bineînțeles, de înțelepciune.

2. Învăță-l că are dreptul să greșească

Nu există niciun motiv pentru care copilul tău ar trebui să fie perfect și el trebuie să știe asta. Lasă-l să înțeleagă că și el învață din greșeli: în acest fel, acesta nu va suferi atât de tare când ceva nu iese bine.

3. A recunoaște o greșeală, înseamnă și maturizare

Discută cu copilul și lasă-l să vadă că recunoașterea unei greșeli face o persoană mai matură. Chiar dacă a greșit, are întotdeauna opțiunea de a alege să facă mai bine data viitoare.

4. Arată-i partea bună a acțiunii care a fost comisă

Învăță copilul să vadă partea pozitivă a situațiilor. Că tot ce se întâmplă sau face este o experiență din care învață ceva nou.

5. Ajută-ți copilul să ia cea mai bună decizie

Dacă se confruntă cu o situație anume, este posibil ca cel mic să aibă nevoie de sprijinul părinților pentru a lua o decizie. Ajută-l, dar lasă-l să ia singur o decizie. Dacă face o greșeală, va știi că este necesar s-o recunoască și să-și asume responsabilitatea.

6. Laudă-i capacitatea de a-și recunoaște greșelile

În loc să-i reamintești că s-a comportat în mod greșit, apreciază faptul că acesta depune eforturi pentru a face față greșelilor și a le recunoaște.

7. Învăță-l să-și ceară scuze

Lasă-l să înțeleagă faptul că a-și cere scuze nu este un eșec și că nu există niciun motiv pentru care ar trebui să se simtă rănit sau să aibă o stimă de sine scăzută. Dimpotrivă, este un act care îl face un copil curajos.

Faptul că un copil își recunoaște greșelile, nu numai că îl va face mai conștient de tot ceea ce face, ci și de faptul că acest gest îl va face o persoană mai umilă și mai dreaptă.

My title page contents