Cum îmbunătățim comunicarea cu adolescenții? Cinci sfaturi pentru îmbunătățirea dialogului

Cum îmbunătățim comunicarea cu adolescenții și cum să fim părinți buni pentru aceștia? Câteva sfaturi te vor ajuta să-ți îmbunătățești modul de abordare.

 

Cum îmbunătățim comunicarea cu adolescenții? Iată cinci sfaturi pentru îmbunătățirea dialogului cu tinerii:

Adolescența este o perioada de mare schimbare care, în afara faptului că-i implică pe copii, implică și părinții, cărora poate le este greu să se raporteze la adolescenții lor și să înțeleagă nevoile lor unice.

Deși poate fi dificil să se găsească un punct de contact cu un adolescent care își pretinde autonomia și independența, părintele nu trebuie să uite că … „Misiunea” fiecărui băiat/fată este să crească și să devină un adult independent. Prin urmare, este necesar ca părinții să-i ajute în acest proces. Deciziile privind viața tinerilor pot fi luate de comun acord. Încearcă să stabilești un dialog pentru a încerca să ajungi la un rezultat comun.Tinerii pot avea puncte de vedere diferite față de voi, părinții, sau pot manifesta comportamente pe care nu le puteți înțelege. Încearcă să-l vezi ca un test al faptului că ei învață să trăiască și să gândească singuri.

Părinții se simt întotdeauna responsabili pentru bunăstarea și siguranța copiilor lor. Când ajung la adolescență, însă, aceștia încep să ia propriile decizii, în mod independent. Uneori fac alegeri greșite. În afară de chestiuni de importanță fundamentală (sănătate, siguranță fizică, probleme psihologice grave) încercați să-i sprijiniți și să nu-i criticați. Ei vor învăța lecții valoroase din greșelile lor. În această perioadă de schimbare constantă, atât părinții cât și tinerii trebuie să aibă timp pentru a se adapta la această nouă etapă. Să comunice unul cu altul. Arătați-i copilului iubirea necondiționată, făcându-l să înțeleagă că, în cazul unor probleme grave, el încă poate conta pe ajutorul vostru.

 

Sfaturi generale pentru a învăța cum să comunici eficient cu adolescenții

Cel mai important lucru, pentru a evita crearea unor situații de conflict, este încercarea de a menține un canal deschis de comunicare, dar fără mari impuneri.

1) Învață să asculți mai mult

În cazul adolescenților este mult mai potrivit să acorzi de două ori mai mult timp pentru a asculta, decât să vorbești. Adolescenții sunt deseori ocupați cu școala, prietenii și alte interese, dar poți găsi mereu momente potrivite pentru a discuta cu copilul tău.

2) Cum îmbunătățim comunicarea cu adolescenții? Acordă-i dreptul la confidențialitate

Adolescenții au nevoie de spațiile lor. De aceea, este mai potrivit, de exemplu, să bați la ușă înainte de a intra în cameră și, în general, să-ți respecți copilul, așa cum ai proceda cu un adult.

3) Încearcă să fii la curent cu interesele principale

Ascultă muzica lor, află despre programele TV pe care le urmăresc aceștia. În acest fel, vei continua să joci un rol activ în viața lor.

4) Cum îmbunătățim comunicarea cu adolescenții? Fii un părinte iubitor

Adolescența este o perioadă în care tinerii se luptă deseori cu experiențele pe care le au. Și cu necesitatea de a se simți iubiți pe de o parte și de a-și demonstra autonomia pe de altă parte. În orice caz, nu trebuie ratată ocazia de a-i arăta dragostea și afecțiunea, sărbătorind succesele adolescentului tău, iertându-i greșelile. Ascultă-l atunci când el are o problemă și prezintă interes față de modul în care acesta se gândește la rezolvarea ei.

5) Spațiu pentru distracție

Găsește timp pentru a-l petrece împreună cu adolescentul sau pentru a vorbi despre teme plăcute și a vă bucura împreună. Sentimentele bune ajuta la construirea unei relații bune!

Cum să transformi o comunicare negativă într-una pozitivă?

  • Selectează cu atenție ceea ce este cu adevărat necesar să discutați împreună. Un subiect foarte important se referă la siguranță, de exemplu. În schimb, evită discuțiile cu privire la alte probleme, mai puțin importante, care ar risca să creeze numai stări nepotrivite;
  • Critică într-o manieră constructivă, propunând întotdeauna sugestii de îmbunătățire. Recunoaște și apreciază realizările adolescentului tău;
  • Încearcă să fii un bun model de comportament. De exemplu, să-ți ceri scuze atunci când greșești;
  • Încearcă să-i acorzi mai multă libertate atunci când manifestă un comportament responsabil. În acest fel, copilul tău adolescent va înțelege că orice drept trebuie să fie câștigat, dar că el are, de asemenea, o responsabilitate mai mare;
  • Stabilește reguli rezonabile;
  • Încearcă să renunți la problemele mai puțin importante;
  • Oprește-te și gândește-te înainte de a spune „nu” unei cereri.

 

My title page contents