La ce vârstă îi iei telefon copilului? Ce spun experții?

Te întrebi la ce vârstă îi iei telefon copilului? Bună întrebare! Preferabil, ar fi cât mai târziu, însă în contextul actual, când aproape că nu există copil școlar care să nu aibă telefon, pare imposibil ca tu să stai departe. Sau mai bine zis, copilul tău. Și nu prea ai cum, dacă situația necesită să-l suni pe copil când iese de la școală sau dacă acesta are o urgență. Aici apare și diferența. Poate avea telefon timpuriu, însă trebuie să știi care e scopul acestui telefon. Este unul util sau pentru distracție.

 

La ce vârstă îi iei telefon copilului? Iată răspunsul experților:

Experții de la Interdisciplinary Summit on Children and Screen Time leagă utilizarea timpurie a dispozitivelor digitale cu întârzieri ale vorbirii. Iată toate datele și 10 întrebări pe care noi, ca părinți, ar trebui să ni le punem înainte de a-i pune un telefon în mâna copilului nostru.

„M-am întrebat adesea dacă, cât și cum un smartphone, table & co. poate afecta creșterea și dezvoltarea fiicei mele.”, spune o mamă, ca multe alte mame, de altfel.

Dar care sunt rezultatele ultimului Summit Interdisciplinar privind Copiii și timpul petrecut în fața unui ecran? Este un panou autoritar, care reunește experți interdisciplinari pentru a studia efectele pe care expunerea la ecran – sau mai bine „pe ecrane” – le are asupra copiilor.

Există tot mai multe dovezi că expunerea la TV, smartphone, etc pot avea  „efecte adverse asupra creșterii copiilor foarte mici “. În special, s-ar părea că expunerea precoce și semnificativă la ecrane ar putea avea ca rezultat un risc mai mare de întârzieri ale limbajului.

Studiul arată că în ultimii 4 ani, copiii între 0 și 8 ani au triplat timpul petrecut în fața smartphone-urilor și tabletelor

  • Copiii din acest grup de vârstă petrec aproximativ 2 ore și 20 de minute în fața unui ecran.Televizorul este, de asemenea, un captator al atenției celor mici (o oră pe zi). Dar este susținut de dispozitive mobile (aproape 50 de minute): smartphone și tabletă. Minutele petrecute în fața ecranului sunt în creștere pentru copiii care aparțin familiilor defavorizate din punct de vedere economic, depășind 3 ore și jumătate pe zi.
  • Un alt punct dureros: mai mult de jumătate dintre copii folosesc dispozitive electronice chiar înainte de a merge la culcare. Deși este dovedit științific că acest lucru poate provoca probleme de somn .
  • În urmă cu șase ani, doar 1% dintre copiii cu vârsta de până la 8 ani aveau propria tabletă / smartphone. Astăzi 42% au propriul dispozitiv personal.
  • Și 95% trăiesc într-o casă unde există cel puțin un smartphone / tabletă (acum șase ani, procentul era de doar 41%).

Experții de la summitul interdisciplinar au realizat, de asemenea, un studiu privind copiii cu vârste cuprinse între 6 luni și 2 ani. Ei au descoperit că cei care au petrecut mai mult timp în fața unui ecran, aveau mai multe șanse de a dezvolta întârzieri de vorbire. Deși nu au observat întârzieri în alte domenii de comunicare.

  • Mai exact, la fiecare 30 de minute de expunere la ecran, procentul de risc ar crește cu 49%;
  • Mai mult, s-a constatat că cei mici de până la 2 ani, nu pot conecta lumea în două dimensiuni, pe care le văd pe ecranele lumii reale din jurul lor. Din acest motiv, cercetătorii îndeamnă părinții să nu se bazeze prea mult pe aplicațiile educaționale. Ci să-și angajeze direct copiii în diverse activități educaționale.

La ce vârstă îi iei telefon copilului? Când este corect?

Experții invită părinții să-și pună zece întrebări înainte de a pune un smartphone / tabletă în mână copiilor lor:

  • Copilul meu știe cum să se protejeze online?
  • Știe cum să-și protejeze informațiile private?
  • Știe cum să construiască relații online sigure?
  • Știți cum să se deconecteze?
  • Înțelege problemele de securitate digitale de bază, știe ce este un virus?
  • Este copilul meu capabil să ia decizii etice privind pirateria digitală?
  • Știe cum să utilizeze dispozitivele digitale pentru a face cercetare?
  • Are referințe informaționale care îi permit să identifice știrile false?
  • Când este online, participă la activități constructive sau doar pierde timpul?
  • Știe să rezolve probleme când se confruntă cu o provocare digitală?

Dacă răspunsul la aceste 10 întrebări este afirmativ, atunci copilul dvs. este gata să aibă dispozitivul personal. Bineînțeles, dacă ne referim la utilizarea mai complexă a telefonului mobil. Dacă oferirea unui telefon copilului are ca scop doar comunicarea cu părinții, fără posibilitatea de a accesa internetul sau alte aplicații, 8 ani poate fi o vârstă corectă. De altfel, operatorii de telefonie mobilă au în ofertă telefoane special create pentru copii, cu acces limitat. Practic, copilul nu poate folosi telefonul decât în scopul de a comunica.

My title page contents