Echinacea – beneficii pentru sănătate. Cum și când să o folosești

Echinacea – beneficii pentru sănătate sau cum să înveți să o folosești spre binele tău. Echinacea este o plantă imunostimulantă foarte utilă pentru întărirea sistemului imunitar. 

 

Echinacea (Echinacea purpurea și Echinacea angustifolia) face parte din aceeași familie (Asteraceae) cu arnica, mușețelul, gălbenelele. Cunoscută pentru proprietățile imunostimulante și antivirale, este utilă pentru promovarea sistemului imunitar de apărare și tratarea simptomelor de răceală.

Istoria echinaceei

Echinacea a fost folosită în scop terapeutic încă de pe vremea indienilor din America de Nord, care au folosit-o în tratamentul extern al rănilor și arsurilor; și pentru uz intern pentru tratarea tusei, răcelii și durerii în gât.

Proprietățile echinaceei au fost evidențiate prin studiile clinice efectuate începând din 1915, care au demonstrat pentru prima dată mecanismul de acțiune asupra sistemului imunitar. Studiile asupra plantei au fost reluate în jurul anului 1930 și au ajuns până în prezent. Echinacea purpurea a fost studiată în principal, de cercetători germani la sfârșitul anilor 80 și este în prezent cea mai vândută dintre cele două tipuri.

Echinacea – beneficii pentru sănătate. Proprietățile echinaceei

Rădăcina de echinacea conține polizaharide care dau plantei efecte imunostimulatoare. Pentru acest motiv este folosită în medicina naturistă pentru a promova apărarea naturală a corpului. Deoarece stimulează sistemul imunitar, sprijinind astfel organismul împotriva atacurilor infecțioase. Mecanismul de acțiune este exprimat printr-o creștere a leucocitelor, în special a granulocitelor polimorfonucleare (sau neutrofile) și monocitelemacrofagele ale sistemului reticulo-endotelial. Folosit să înghită (mănânce) agenții externi nocivi (bacterii, fungi, etc.).

Planta conține, de asemenea, flavonoide (cum ar fi luteolin, kaempferol, quercetin, apigenin); derivați de acid cafeic (echinacozid, acid clorogenic), acid cicic, polienă, alchilamidă și ulei esențial. În particular, echinacozidul are o acțiune antibiotică și bacteriostatică, capabilă să inhibe replicarea bacteriilor greu de controlat.

În cele din urmă, prezența acidului ciclic și a acidului caffeic manifestă o acțiune antivirală, astfel încât să împiedice pătrunderea virusului în celule sănătoase.

Un aport de echinacea asigură o acțiune timpurie de prevenire (în special în perioadele în care organismul este supus unui stres mai accentuat). Și tratarea simptomelor de răceală precum febra, infecții ale tractului respirator (răceli, tuse ) și ale tractului urinar (cistite).

Pentru utilizare în exterior, echinacea este, de asemenea, folosită pentru prepararea de unguente și loțiuni pentru piele. Are acțiune imunostimulentă, protectoare, anti-inflamatoare, în caz de cicatrici, gangrenă răni, ulcere, dermatită. Proprietățile vindecătoare se bazează pe capacitatea plantei de a accelera regenerarea țesutului și de a localiza infecția.

Echinacea – beneficii pentru sănătate. Cum să folosești echinacea pentru uz intern

Decoct: 1 lingură de rădăcină de echinacea la 1 cană de apă. Torni rădăcina tocată în apă rece, pui pe foc și aduci în punctul de fierbere. Fierbi câteva minute și oprești focul. Acoperi și lași să se infuzeze timp de 10 minute. Filtrezi infuzia și o bei.

Pentru a preveni gripa: 500-750 mg de extract uscat sub formă de capsule sau tablete, administrate de 2 ori pe zi (între mese) sau 400 mg o singură dată pe zi.

Contraindicații ale echinaceei

Echinacea are puține efecte secundare. Acțiunea sa imunostimulatoare o face contraindicată pentru pacienții tratați cu imunosupresoare (transplanturi, boli autoimune).

Reacții adverse: posibile reacții alergice.

Contraindicații: hipersensibilitate la una sau mai multe componente; eritem nodular.

– Interacțiuni: echinacea îmbunătățește eficacitatea econazolului (un medicament antimicotic cu un spectru foarte larg de acțiune, este la fel de eficient împotriva dermatofitelor, fungiilor de drojdie și a mucegaiurilor, precum și a bacteriilor gram-pozitive) în crema împotriva candidozei vaginale.

 

Echinacea- beneficii pentru sănătate. Când și cum să utilizezi echinacea

În caz de răceli ca prevenție: 1-2 capsule pe zi de extract uscat de echinacea, timp de 2 luni;

În caz de răceli, ca tratament: 30-50 picături de tinctură de echinacea într-o cantitate de apă, de 3 ori pe zi, până când simptomele dispar;

Dermatită: 30 picături de extract lichid de echinacea, de 2 ori pe zi, timp de 2-3 luni;

Afte, dureri în gât: adăugă 40 de picături de tinctură de echinacea la un pahar cu apă și folosește amestecul pentru gargară;

Ulcere, răni: spală zona afectată cu infuzia de echinacea pregătită, turnând o ceașcă de apă fierbinte peste o linguriță de plantă uscată. Lași să acționeze timp de 10 minute, apoi filtrezi și răcești amestecul, înainte de a-l aplica.

 

 

My title page contents