Ce se ascunde în spatele agresivității copilului? O diversitate de motive.

Agresivitatea la copii poate fi simptomul unor numeroase și variate probleme fundamentale. Ce se ascunde în spatele agresivității copilului? O diversitate de motive, de la cele medicale la cele care au legătură cu condițiile de viață sau chiar motive psihologice sau psihiatrice.

 

Ești în încurcătură mare și nu știi ce să mai faci. Copilul este adesea agresiv, atât în familie cât și în colectivitate, fie că este vorba de grădiniță, școală sau partenerii de joacă. Identificând ce se ascunde în spatele agresivității copilului reprezintă primul pas în tratarea ei.

Ce se ascunde în spatele agresivității copilului

Practic, cauzele agresivității se împart în mai multe categorii. Ca părinți, uneori putem identifica adevărata cauză, alteori nu. De aceea este mai bine să lăsăm specialiștii să-și facă treaba cum știu ei mai bine. Ce cauze poate avea agresivitatea copilului:

Impulsivitate

În general, impulsivitatea – ca tulburare comportamentală – este prezentă la copiii cu ADHD. Acești copii nu iau în considerare consecințele acțiunilor lor, adesea dăunătoare, pentru că nu se gândesc la ele. Deciziile greșite pe care ei le iau, alături de impulsivitate, conduc la comportamente considerate agresive.

Frustrare

Copiii care au probleme în ceea ce privește cunoașterea (ceea ce acum se numește „tulburare intelectuală”) sau comunicarea (inclusiv autismul) se pot manifesta și prin agresivitate. Când copiii cu aceste condiții devin agresivi, ei fac adesea acest lucru deoarece au dificultăți în a face față anxietății sau frustrării. Neputându-și verbaliza sentimentele, așa cum fac ceilalți, ei devin agresivi.

O traumă

Există cazuri când agresivitatea la copii sau adolescenți este provocată de unii factori de stres reali. În astfel de situații nu este vorba despre vreo boală ci doar un dezechilibru emoțional firesc în condițiile date. Firesc din punctul de vedere al răspunsului organismului… Este important de știut că reacția este normală până la un punct. Însă dacă manifestările de agresivitate sunt tot mai dese, atunci problema emoțională este cu adevărat gravă și necesită intervenție de specialitate.

Psihoza

Bolile psihice se pot manifesta, de asemenea, prin agresivitate. De exemplu, copiii cu schizofrenie răspund frecvent la stimulii interni. Adesea aceștia devin neîncrezători sau suspicioși, iar propria teamă îi face să devină agresivi.

Leziuni organice

Uneori există motive organice pentru izbucnirile de agresivitate, ca de exemplu atunci când un copil are leziuni ale lobului frontal sau anumite tipuri de epilepsie.

Tulburare de dispoziție

Copiii care sunt bipolari, în stadiile maniacale, devin foarte frecvent agresivi. Ei pierd controlul de sine și devin impulsivi. La celălalt capăt al spectrului bipolarității, când devin deprimați, ei pot deveni iritabili.

Tulburare de comportament

În tulburarea de comportament, agresivitatea face parte din matricea afecțiunii. Spre deosebire de copilul care nu ia în considerare consecințele acțiunilor sale, copiii cu tulburări de comportament sunt agresivi în mod intenționat. Pentru acest tip de situație tratamentul și prognosticul sunt diferite.

My title page contents