De ce e buna „harjoneala”

V-am mai spus ca ne place de Larry J Cohen? Cine e el? Un psiholog american, specializat in joaca copiilor, terapia prin joc si parenting. De la care avem multe de invatat…

Larry stie cat de greu este sa fii parinte. Pentru ca si el a trait aceasta experienta. Larry mai stie si cat de greu este sa fii copil. Insa el mai stie si cum sa intalnim parintii si copiii intr-un taram al fericirii. Despre cum cum sa ii aducem la un numitor comun. Si solutia lui consta in joc si harjoneala.

Harjoneala vorbeste despre lupta amuzanta, despre ciocnire de forte, despre interactivitate, despre batai cu perne si sarituri in pat. Harjoneala e o joaca spontana, galagioasa, bucuroasa. Un „sport” pentru parinti si copii, care ii ajuta sa se elibereze de frici, temeri si tensiuni. Un sport destept care uneste si reconecteaza. O lume unde parintii intra in universul copiilor lor si se asaza pe jos. La acelasi nivel, al copilariei.

Dragi si buni parinti, nu uitati de joaca. E importanta si va ajuta atat de mult copiii. Cititul e necesar, extraordinar, insa copiii au nevoie si de tranta, de fuga, de tipete si veselie.

Joaca stimuleaza inteligenta emotionala si ii ajuta pe copii sa isi controleze si sa isi inteleaga mai bine emotiile. Sa fie mai liberi si lipsiti de constrangeri.

Alearga-te cu copilul tau si da-i puterea. Respecta-i fortele si nu-l brusca. Lasa-l pe el sa fie cel mai puternic si tu joaca rolul celui slab sau prostut, ca sa se simta victorios. Jucati prinselea, v-ati ascunselea, bataia cu perne, leul cel prost (in care voi sa fiti un leu neindemandatic si sa il urmariti ca sa il mancati, dar niciodata sa nu il prindeti)….orice simtiti sau orice vrea copilul.

O sa va ajute enorm. O sa va salveze relatia! O sa dezamorseze tensiunile.

 

My title page contents