Prea mult timp petrecut în interior și o nutriție necorespunzătoare conduc la deficitul de vitamina D.

Prea mult timp petrecut în interior și o nutriție necorespunzătoare conduc la deficitul de vitamina D. În cazul copiilor, această deficiență face posibilă instalarea rahitismului, ale cărui consecințe pe termen lung asupra sănătății sunt cât se poate de grave. Care sunt simptomele acestei deficiențe și cum poate fi ea prevenită?

 

Cu deficitul de vitamina D se confruntă în special copiii, adolescenții și femeile însărcinate. Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsimi, care este produsă de organism atunci când acesta este expus la lumina soarelui. Este prezentă doar într-un număr mic de alimente, inclusiv produse fortificate, cum ar fi laptele. Principalul ei rol este de a susține metabolismului calciului și de a ajuta organismul să îl absoarbă din alimente și suplimente, în vederea menținerii sănătății oaselor. De asemenea, sprijină sănătatea musculară, joacă un rol important pentru sistemul imunitar, ajută la dezvoltarea celulelor, reduce inflamația (care poate conduce la boli), reglează tensiunea arterială și susține sănătatea cardiovasculară.

Factori de… influență

Un aport de vitamina D nu este neapărat cea mai bună măsură că nivelul acesteia în organism este cel optim, pentru că există mai mulți factori care îi pot afecta absorbția. De exemplu, starea de sănătate a stomacului poate împiedica absorbiția de vitamina D din alimentele consumate. Iată și alți factori care pot determina o deficiență de vitamina D în organism:

  • Prea puțin timp petrecut afară, la lumina soarelui;
  • Locuiești într-o zonă foarte poluată (poluarea absoarbe o parte din razele solare);
  • Utilizezi în exces creme de protecție solară (ecranul creat de acestea împiedică absorbția vitaminei D);
  • Ai pielea închisă la culoare (acest tip de piele necesită o expunere mai îndelungată pentru a absorbi suficientă vitamina D);
  • Ești supraponderală (grăsimea din corp împiedică absorbția vitaminei D);
  • Suferi de afecțiuni gastrointestinale, renale sau hepatice;
  • Ești însărcinată sau alăptezi (cerințele nutriționale ale fătului/sugarului pot scădea nivelul de vitamina D al mamei).

Simptome care dau deficitul de gol

Problema este că simptomele pot fi înșelătoare și să nu știi multă vreme că ai un deficit de vitamina D. Sigur, dacă ești una dintre persoanele care își urmăresc starea de sănătate prin efectuarea periodică de analize, nu se pune problema să nu afli. În general, simptomele deficienței sunt similare unei game largi de afecțiuni. Slăbiciunea musculară, fragilitatea oaselor, schimbările de dispoziție (până la anxietate și depresie), epuizarea, scăderea rezistenței sau creșterea tensiunii arteriale. Pot fi simptomele lipsei de vitamina D, dar pot avea totodată și alte cauze. De aceea este periculoasă auto-diagnosticarea, recomandându-se un consult medical.

Cum poți crește aportul de vitamina D

În primul rând, nu se poate vorbi despre o cantitate optimă, universal valabilă. Ea depinde de vârsta, de sănătatea metabolică și de nivelul de activitate al fiecărei persoane. Aceasta va fi așadar stabilită de medic.
Există trei strategii pentru creșterea nivelului de vitamină D. Una ar fi administrarea unui supliment de vitamina D sau multivitamine. În principiu, doza zilnică recomandată ar fi de 600 UI pentru adulți și 400 UI pentru copii. O altă metodă o reprezintă consumul de alimente bogate în vitamina D, precum peștele gras (ton, somon, macrou), uleiurile din ficat de pește, carnea de vită, brânza, gălbenușul de ou, laptele sau cerealele fortificate. Cea de-a treia strategie este reprezentată de expunerea la lumina naturală, la soare, timp de 15-20 de minute pe zi. Atenție! Vara, riscul expunerii la soare poate fi mai mare decât beneficiile aduse. Este obligatorie așadar prudența și o discuție cu medicul pentru alegerea celei mai bune metode prin care organismul să primească aportul de vitamina D.

My title page contents