Așadar, când poți rămâne însărcinată după cezariană?

Marea majoritate a femeilor aleg să nască prin cezariană. Nu întotdeauna justificat. Dar aceasta este o altă discuție… Unele își doresc și un al doilea copil. Așadar, când poți rămâne însărcinată după cezariană?

 

Dorința de a avea încă un copil și momentul conceperii este necesar să țină cont, în acest caz, de faptul că anterioara naștere a fost cezariană. Chiar dacă ai motive să te grăbești (vârsta înaintată sau pretenția ca între cei doi copii să fie o diferență mică de vârstă), tot va trebui să ai puțină răbdare. Momentul când poți rămâne însărcinată după cezariană trebuie să respecte unele reguli care nu pot fi sub nicio formă negociate.

Când poți rămâne însărcinată după cezariană

Medicii recomandă să aștepți cel puțin 18 luni pentru a concepe următorul copil. Este o perioadă de timp care oferă corpului răgazul de a se reface și de a permite cicatricilor să se vindece. Cu cât corpul mamei va fi mai refăcut, cu atât va fi mai puternic. Iar acest lucru este deosebit de important, mai cu seamă dacă ți-a fost suficientă experiența unei cezariene și vei vrea să naști vaginal.

Organismul trebuie să se vindece

Pentru multe mame 18 luni poate părea o perioadă foarte lungă. Dar pentru a aprecia pe deplin acest interval de timp, trebuie să accepți faptul că ai pierdut o mulțime de substanțe nutritive atunci când ai născut. Iar corpul trebuie să le recupereze. Nu ar fi de mirare să fii anemică, și asta pentru că o mare parte din depozitul tău de fier l-ai împărțit cu bebelușul și placenta. În plus, ai pierdut fier și prin sângele eliminat în timpul nașterii cezariene. În care se pierde mai mult sânge decât la o naștere vaginală.

Eviți complicațiile de sănătate

Cercetările arată că femeile care rămân însărcinate imediat după naștere prezintă un risc ridicat de a dezvolta complicații. De exemplu, ele pot suferi rupturi ale uterului, naștere prematură sau nașterea de copii cu o greutate foarte mica. Având în vedere astfel de riscuri, nu-i mai înțelept să aștepți măcar 18 luni?

Naștere vaginală după cezariana

Cele mai multe femei care au născut primul copil prin cezariană sunt interesate ca pe cel de-al doilea să îl nască vaginal. Până nu demult, acestea au fost încurajate să nască tot prin cezariană, considerată mai sigură pentru ele. Totuși, tendința s-a schimbat și multe sunt acum încurajate să nască vaginal, pentru că sunt, în general, în siguranță. Pe lângă faptul că o naștere vaginală după o cezariană nu este riscantă, mai e vorba și de posibilitatea unei recuperări mult mai rapide decât după intervenția chirurgicală. Oricum, decizia de a naște vaginal după o cezariană se va lua împreună cu medicul, pentru că depinde și de tipul inciziei efectuate pe uter, și de unele aspecte de ordin medical din precedenta sarcină.

My title page contents