Obezitatea infantilă, o problemă care trebuie să te pună pe gânduri. Obezitatea nu este o afecțiune banala, care „trece“ odată cu înaintarea în vârstă. Ba chiar, se adună kilogramele cu fiecare an. Odată instalată, rămâne o problemă activă. Părinții au responsabilitatea și obligația să prevină obezitatea infantilă, iar copiii trebuie sa deprindă din familie obiceiurile alimentare sănătoase.
Obezitatea este des asociată cu alte boli cronice ca: diabet, creșterea colesterolului în sânge, hipertensiune arterială. Cei mai multi părinți neglijează aceste aspecte grave și se concentrează doar pe impactul estetic și social pe care îl au kilogramele în plus.
Obezitatea, o moștenire de familie?
Da, copiii cu părinți obezi au șanse duble să sufere și ei de aceeași afecțiune genetică, dar acest lucru nu are rol determinant pentru excesul ponderal. Moștenirea genetică duce la o predispoziție pentru obezitate, dar nu e obligatoriu să se și confirme. Alimentația defectuoasă și sedentarismul joacă rolul decisiv.
Cauzele kilogramelor în plus:
Sedentarismul – mai mult de 1-2 ore pe zi petrecute în fața televizorului sau a computerului duc la obezitate, chiar dacă aportul caloric al respectivului copil este mai mic decât al unui copil activ. Copilul activ consumă surplusul. Un copil sedentar are șanse mai mari să ajungă un adult obez.
Consumul de băuturi dulci – riscul de obezitate crește cu 60% la copiii care beau zilnic suc de fructe și alte băuturi dulci.
Grăsime în exces – grăsimea are un conținut crescut de calorii concentrate într-un volum mic (9 cal/g spre deosebire de glucide și proteine cu doar 4 cal/g).
Obezitatea infantilă – o problemă cu rădăcini în copilărie
Părinții sunt cei care trebuie să observe și să monitorizeze alimentația și activitatea fizică a unui copil. Ei îi pot impune copilului un stil de viață corect și îi pot modifica obiceiurile alimentare greșite. Toate acestea nu înainte de a porni de la exemplul lor.
Sfaturi de urmat în familiile cu copii obezi:
- Porții de mâncare adaptate vârstei copilului;
- Fără prăjeli și grăsimi saturate (mezeluri);
- Un consum echilibrat de acizi grași esențiali (omega-3 și omega-6), pentru o bună dezvoltare a sistemului nervos: uleiuri vegetale, semințe, pește gras și fructe oleaginoase;
- Respectarea orelor de masă;
- Fără alimentele de ronțăit dintre mese;
- Mâncarea nu e o recompensă, ci o necesitate;
- Și copilul trebuie să participe la cumpărături și gătit;
- Un consum redus al produselor cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi;
- Oferirea de fructe cu măsură. Acestea conțin mult zahăr;
- Mâncați împreună, la masă;
- Trimite copilul la joacă, afară.