Bărbatul misogin, oricât de abil ar fi, tot se trădează.

Este foarte posibil ca acei bărbați care urăsc femeile să nici nu-și dea seama în mod conștient de acest lucru. Și totuși, ceva îi dă de gol: comportamentul lor vizavi de reprezentantele sexului frumos. Bărbatul misogin, oricât de abil ar fi, tot se trădează.

 

Ai auzit în diverse împrejurări de existența acestui personaj: bărbatul misogin. Ce nu ai știut este că misoginii pot fi oriunde în jurul tău, iar uneori sunt greu de observat. Ei nu au o etichetă lipită pe frunte care să spună cine sunt, ba chiar adesea pot părea că au o atitudine pro-femei. Cei mai mulți nici măcar nu știu că de fapt urăsc femeile, pentru că această ură există în mod inconștient.

O descriere mai… plastică

Ura misoginilor se naște în general în copilărie, la vârsta tânără, ca urmare a unei profunde dezamăgiri în care este implicată o figură feminină. Poate fi mama, sora, profesoara sau iubita abuzivă sau neglijentă. Așa se strecoară și plantează o sămânță a urii în zona subcorticală a creierului său. Sămânță care, odată plantată, va germina și va începe să crească. Rădăcina ei se va întinde până la zonele din creier responsabile de memorie și frică, și își va continua drumul afectând emoțiile și capacitatea de a lua decizii raționale.
Primele semne ale misoginiei se pot observa încă de la început. Dar expunerea continuă la factorii care au determinat-o vor face ca ea să crească și să devină dominantă comportamentală. Ajuns la maturitate, misoginul are tendința și de a acționa cu ură față de femei, nemaiputându-se controla.

Trăsături tipice la bărbatul misogin

  • Misoginul își alege mai întâi ținta. O femeie, desigur. La început își va arăta interesul față de ea, va flirta cu ea, va fi un tip interesant, distractiv și carismatic. Pe măsură ce trece timpul, însă, el își va dezvălui adevărata personalitate, trecând aproape instantaneu de la tipul irezistibil la cel nepoliticos, și invers.
  • Face femeilor promisiuni pe care de cele mai multe ori nu le duc la îndeplinire. În relație cu bărbații, în schimb, își respectă întotdeauna cuvântul.
  • Este renumit că întârzie la întâlnirile cu o femeie, deși este extrem de punctual cu bărbații.
  • Comportamentul față de femei este controlat și egocentric, trăsătura principală fiind aceea că se consideră în permanență într-o competiție cu acestea. Dacă o femeie se descurcă mai bine și are mai mult succes pe plan social și profesional, misoginul se simte de-a dreptul groaznic. În schimb, dacă un bărbat obține aceleași rezultate superioare, chiar dacă are sentimente confuze, este capabil să privească situația în mod obiectiv.
  • Fără să realizeze neapărat, tratează femeile diferit de cum tratează bărbații în societate sau la locul de muncă. În timp ce bărbaților le permite o seamă de libertăți, pe femei – indiferent că sunt colege sau prietene – le critică aspru.
  • Este pregătit – tot în mod inconștient – să folosească orice îi stă în putință pentru a face femeile să se simtă prost, în diverse moduri. Le poate cere să întrețină relații sexuale cu el și poate face glume proaste în public, în prezența mai multor persoane. Împrumută bani de la ele și nu îi mai returnează sau le „fură” ideile în contexte profesionale, fără a le recunoaște meritele.

Grosolan cu bună-știință

La întâlnirea cu o femeie, misoginul se va purta exact invers decât și-ar dori aceasta. Știe că ea preferă un bărbat în stilul „domn”, care să-i țină ușa de acces într-o încăpere pentru ca ea să intre? Categoric nu va face acest lucru. Ea se așteaptă ca partenerul să comande pentru amândoi și să plătească masa la restaurant?  O va trata exact ca pe amicii lui bărbați. Adică își va comanda numai pentru sine și o va lăsa pe ea să achite nota pentru întreaga masă, dacă se oferă. Uneori și dacă nu se oferă femeia…

Sexual, catastrofal

Din punct de vedere sexual,  îi place să controleze femeile și acordă foarte puțină atenție (sau chiar deloc) plăcerii ei. Preludiul este foarte scurt sau nu există. Pozițiile sale sexuale favorite sunt cele care îi permit să evite să o privească în ochi. În afară de asta, cum monogamia este ultimul lucru de care i-ar păsa,  le va înșela pe toate femeile cu care intră în relație. Uneori dispare brusc din relație fără să o încheie, dar revine după câteva luni cu explicații cu care obține iertarea.

Răsplătit cu dopamină

Ori de câte ori va avea ocazia să rănească sentimentele unei femei, bărbatul misogin o va face. Fără să stea deloc pe gânduri. Și asta pentru că acest lucru îl face să se simtă al naibii de bine. Cum și de ce? Fiziologic, comportamentul lui este răsplătit de creier cu o doză de dopamină. Ceea ce îl va face să-și dorească să repete comportamentul iar și iar, la nesfârșit.

My title page contents