Hopa sus, pui de urs! Vârsta la care bebelușii stau în șezut

De îndată ce mușchii spatelui și ai gâtului sunt suficient de puternici pentru a nu-l mai face să se răstoarne, bebelușul va sta în șezut. De aici și până la a merge de-a bușilea și apoi în picioare, mai este foarte puțin. Tu știi care este vârsta la care bebelușii stau în șezut?

 

O dată ce reușește acest lucru, puiul de om are o cu totul altă persectivă asupra lumii. Începe să semene a… om mare și să se bucure și mai mult de tot ce îl înconjoară. Este, cum s-ar zice, prima lui mare „cucerire a pământului”, daca îi putem spune așa. Vârsta la care bebelușii stau în șezut nu este una standard. Există un interval. Și asta pentru că cei mici se dezvoltă diferit, fiecare în ritmul lui. Există însă o limită. Depășită cu mult, ea poate anunța o posibilă afectare neurologică ce va trebui investigată.

Vârsta la care bebelușii stau în șezut

Cel mai adesea, micuții încep să poată sta în șezut între vârsta de 4 și 7 luni. Copilul se va stăpâni să se rostogolească și se va strădui să-și țină capul sus. Majoritatea pot sta bine câteva minute fără sprijin, până la vârsta de 8 luni. Chiar și bebelușii care se descurcă bine se vor răsturna în cele din urmă, de multe ori pentru că își pierd interesul pentru a sta drepți.
Primele semne că se pregătește de marea cucerire apar pe la vârsta de patru luni, când, în timp ce stă pe burtă, își ridică și menține capul ridicat. Apoi, ușor-ușor, își dă seama că stând pe burtă se poate sprijini în brațe și își poate ține pieptul ridicat. Până la vârsta de cinci luni cel mai probabil că va putea să stea în șezut fără sprijin. Totuși, un adult va trebui să fie în permanență în preajma lui, pentru orice eventualitate. Ori să îl înconjoare cu perne, pentru a amortiza o posibilă cădere.

Descoperirea echilibrului

În curând, bebelușul își va da seama cum să-și mențină echilibrul în timp ce este așezat, aplecându-se pe unul sau ambele brațe în poziție de trepied. Până la șapte luni, va putea probabil să stea nesusținut. Astfel va avea mâinile libere ca să poată explora și va învăța cum să pivoteze pentru a ajunge la un obiect din apropiere în timp ce stă. În acest moment poate chiar să poată trece de la stat pe burtă în poziție de șezut, împingându-se în sus, pe brațe. Până la vârsta de opt luni, probabil că va sta bine și fără sprijin.

Cum îl ajuți să se ridice

Ridicarea capului și a pieptului ajută copilul să-și consolideze mușchii gâtului și dezvoltă controlul capului, necesar pentru a sta în picioare. Îl poți ajuta încurajându-l să se joace cu fața în jos, pe podea, și apoi îndemnându-l să privească în sus. Folosirea unei jucării strălucitoare care face zgomot sau o oglindă este, de asemenea, o modalitate bună de a te asigura că auzul și vederea lui sunt bune. După ce va fi destul de încrezător, pune jucării și alte obiecte atrăgătoare laîndemâna lui. Îi vor atrage atenția în timp ce învață să se echilibreze cu brațele.

Ce să faci dacă nu stă în picioare

Dacă micuțul nu este capabil să-și țină capul constant până la vârsta de patru luni și nu a început să învețe să se ridice pe brațe la scurt timp după asta ori nu poate să stea nesprijinit la vârsta de nouă luni, adresează-te medicului.

Ce urmeaza după ce stă în șezut

Ghicești ce urmează după ce își dă seama că poate înainta din poziția șezut? Echilibrându-se pe brațe și genunchi, puiul de om începe să meargă de-a bușilea, înainte și înapoi. La zece luni este foarte mobil dar și foarte curios, astfel încât protejarea lui este foarte importantă. În glumă fie spus, vei tânji după perioada în care stătea cuminte în pătuț pentru că era prea mic să se deplaseze…

My title page contents