Beneficiile teatrului pentru copii sunt multe. Să faci teatru este o activitate distractivă, stimulantă și educativă, care este bună pentru fiecare vârstă. Teatrul oferă tuturor posibilitatea de a-și exprima creativitatea. Dar aceasta nu este o experiență doar jucăușă. Teatrul are și un scop educațional. El ne poate susține în redescoperirea individualității noastre și a nevoii de a ne exprima.
Beneficiile teatrului pentru copii. Teatrul face bine
Teatrul ne permite să înfruntăm viața cu mai multă încredere, ne ajută să înțelegem realitatea în care trăim și ne susține în activitatea noastră de creștere individuală. În plus, ajută memoria și atenția și ne face să înțelegem importanța lucrului în echipă.
Este teatrul o activitate potrivită și pentru copii?
Asemenea sportului, teatrul face întotdeauna bine atât pentru adulți, cât și pentru copii. Teatrul îi învață pe copii să-și gestioneze emoțiile și să relaționeze cu ceilalți. Prin jocuri, muzică și imagini, copiii își dezvoltă simțul estetic. În special pentru cei mici, teatrul poate fi, de asemenea, o modalitate de a învăța cuvinte noi și de a-și corecta unele defecte de pronunție.
Mai mult, teatrul este o activitate de grup. Un loc în care este fundamental să știm să îi ascultăm și să îi respectăm pe ceilalți. Specialiștii sunt de părere că emoțiile pot fi lăsate să curgă, întotdeauna prin joc și distracție.
La ce vârstă e recomandat unui copil să facă teatru?
O activitate sub formă de teatru este recomandată să fie începută în jurul vârstei de 3 ani. Există școli sau clase de teatru, unde, în general, pot participa copii între 6 și 13 ani. La vârsta de 14 ani, în adolescență, abordarea profesorilor trebuie să se schimbe, având în vedere că au de-a face cu viitori adulți.
Beneficiile teatrului pentru copii. De ce să facă teatru?
Evident, a face teatru este bine la orice vârstă, așa cum am amintit mai sus, dar există cel puțin cinci motive pentru care fiecare copil ar trebui să urmeze un curs de actorie:
1. Învață să-și gestioneze emoțiile
Aspectul emoțional al teatrului este foarte important și nu trebuie subestimat. Agitația, frica și nerăbdarea pe care un copil le simte imediat, înainte și în timpul spectacolelor pot fi oglinda tipului de emoții pe care va trebui să le înfrunte ca adult, în diferite circumstanțe. Învățarea de a gestiona aceste senzații de la o vârstă fragedă formează un adult care va fi mai încrezător în sine.
2. Beneficiile teatrului pentru copii. Își îmbunătățește stima de sine
Pentru ca un copil să-și memoreze propria parte, să interpreteze un personaj, să-și amintească gesturile și mișcările, să urce pe scenă și să facă față unui public este cu adevărat important. Pentru el este dovada clară că poate înfrunta lumea fără a se teme de judecata altora.
3. Îl învață să fie alături de celălalt
Un curs de actorie, în special pentru cei mai nesiguri copii, este, de asemenea, un stimul pentru socializare. A juca efectiv pe scenă, înseamnă a împărți acel spațiu cu alți tovarăși în timpul spectacolului. Împărtășirea emoțiilor și a impresiilor cu alți copii este o modalitate excelentă de a-ți învăța copilul să fie mai deschis pentru cei din jurul său. De asemenea, el va învăța simțul responsabilității față de sine și față colegii săi și, prin urmare, va învăța să se angajeze în studiul piesei și să se concentreze în timpul repetițiilor și al spectacolului.
4. Beneficiile teatrului pentru copii. Învață cuvinte noi
A acționa înseamnă, de asemenea, să citească un scenariu, să memoreze partea cuiva și să facă față unor dialoguri cu tovarășii de pe scenă. Acesta este un beneficiu uriaș: acțiunea stimulează copiii să citească, contribuind astfel la îmbogățirea vocabularului. În plus, cursurile de actorie pot fi un mare ajutor în depășirea dislexiei.
5. Îmbunătățirea simțului estetic
În atelierele de teatru, copiii sunt adesea rugați să aibă grijă de latura artistică a spectacolului. Li se cere să vină cu idei sau să contribuie la crearea scenografiei, a machiajului și a costumului scenic al personajului lor. De asemenea, această parte dezvoltă enorm simțul estetic și creativ prezent la fiecare copil.
Concluzie: Un copil care face teatru este un copil fericit.