Ce să înveți copiii despre bani: învață-i valoarea banilor! Părinții ar trebui să le vorbească copiilor despre bani, încă de când sunt mici. Ideal ar fi, chiar înainte de vârsta de 8 ani, conform lui Sam X Renick, creatorul Sammy Rabbit, un program de educație financiară pentru copii. Este o parte integrantă a vieții, de aceea copiii trebuie să înțeleagă rolul acesteia.
„Părinții ar trebui să-i învețe pe copii că banii sunt un instrument util, care facilitează obținerea a ceea ce avem nevoie și dorim – acum și mai târziu”, a spus Renick.
Părinții trebuie să fie cel mai bun model atunci când vine vorba despre bani. „Copiii aud și văd cum părinții vorbesc, folosesc și se simt în legătură cu subiectul bani, în fiecare zi”, a spus Renick. Deci, limbajul și comportamentul vostru ar trebui să demonstreze o relație pozitivă cu banii.
Ce să înveți copiii despre bani? Valoarea lucrului pentru bani
Copiii vor prinde rapid ideea că dacă muncesc pe bani, acești bani pot fi folosiți pentru a cumpăra lucruri, chiar dacă nu-i înveți acest concept, pentru că te vor vedea. Deci este important să învețe de la o vârstă fragedă că banii nu apar în urma unei magii. Trebuie câștigați. Este deosebit de important ca astăzi, copiii să învețe valoarea de a lucra pentru bani. Părinții ar trebui să discute despre importanța muncii. Dar, de fapt, aceștia trebuie să le ofere copiilor o șansă de a câștiga bani. Îi poți da anumite sarcini în gospodărie. Când sunt mai mari, se pot oferi să plimbe cățelul unui vecin, să cumpere pâine sau să spele mașina pentru a obține unele sume de bani. Copiilor le plac astfel de sarcini.
Importanța economisirii și partajării
Dacă copiii au bani, probabil că vor dori să-i cheltuiască. Absolut în regulă. Dar trebuie să fie învățați în momentul în care ajung la școală, în primii ani, că nu este bine să-și cheltuiască toți banii.
Conform specialistului, părinții trebuie să-și ajute copiii să învețe cum și cât să cheltuie și cât să economisească, explicându-le regula 20-10-70:
- Economisește 20% – vor învăța să aibă o rezervă pentru situații urgente;
- Oferă 10% – vor învăța valoarea de a împărtăși și de a oferi un ajutor celorlalți care sunt mai puțin norocoși sau să ofere cauzelor de care le pasă;
- Cheltuie 70% – vor învăța să cheltuiască mai puțin decât câștigă.
Ce să înveți copiii despre bani? Diferența dintre nevoi și dorințe
Această lecție e obligatoriu să fie predată împreună cu lecțiile anterioare. Copiii câștigă mai multe responsabilități financiare atunci când devin adolescenți. E momentul când problema banilor devine o urgență.
„Adolescenților le este greu să distingă nevoile reale de dorințele reale, iar unii adulți au aceeași problemă”, a spus Repak. „De exemplu, hainele sunt o nevoie, dar brandurile cunoscute sunt și ele o nevoie. Mâncarea este o nevoie, dar mâncarea rapidă sau pizza este tot o nevoie.”
Pentru a ajuta adolescenții să învețe diferența dintre nevoi și dorințe, lasă-i să își facă propriile cumpărături de haine. Stabilește un buget pentru cumpărături și faceți împreună o listă de articole pe care trebuie să le cumpere. Apoi, lasă adolescentul într-un mall sau într-un magazin, să se descurce singur.
„Lasă-l să ia decizii dificile atunci când vine vorba de resurse limitate și opțiuni nelimitate”, a spus Repak. Adolescenții au o mare capacitate de negociere. Fie renunță sau cer, fie fac schimburi. Este o lecție din viața reală.
Ce să înveți copiii despre bani? Cum funcționează creditul
La fel cum copiii observă că folosești bani pentru a cumpăra lucruri, ei vor observa, de asemenea, că plătești cu un card. Copiii trebuie să știe că banii de pe acel card (fie el de debit sau de credit) nu apar din senin. Unii sunt în urma muncii depuse, alții trebuie returnați la timp.
Este important să-i învățați pe copii că există un mod înțelept și neînțelept al cheltuirii creditului. Putem cumpăra și lucruri care ne fac plăcere, care ne fac să ne simțim bine, dar, în general, cumpărăturile din impuls nu sunt bune.
Copiii ar trebui să înțeleagă cum funcționează creditul înainte de a primi primul card de credit. De asemenea, ar trebui învățați să cheltuiască doar ceea ce își pot permite să plătească în fiecare lună, astfel încât să nu ajungă la datorii.