Cafeaua în sarcină. De băut sau mai bine de evitat?

Cafeaua în sarcină, de ales sau mai bine nu? Cafeaua este o băutură bogată, în special, în cofeină (sau teină), un alcaloid natural cu efect nervos, care stimulează sistemul nervos central. Cofeina are, de asemenea, multe alte efecte asupra organismului, unele de dorit (de exemplu pentru sportivi), altele nu (ca de exemplu, în sarcină ).

 

Sarcina este o stare fiziologică specială sau o condiție normală de nevoi modificate, de care femeia are nevoie pentru a duce cu bine sarcina până la final. Aceste nevoi corespund unor riscuri mai mari de sănătate.

În primul rând este nevoia nutrițională. În timpul sarcinii este necesar să iei toți nutrienții pentru dezvoltarea copilului și pentru sănătatea ta. E interzis să introduci în corp orice substanță dăunătoare.

Cafeaua în sarcină. Riscuri

Relația dintre cafea și sarcină este destul de conflictuală. Unii medici o recomandă cu moderație strictă, în timp ce alții o taie complet de pe listă, amintind unele studii care avertizează asupra pericolelor cafelei, nu numai în sarcină, ci și în viața de zi cu zi.

Câtă cofeină se poate consuma în timpul sarcinii?

Doza maximă recomandată de cafea este destul de dificil de stabilit. Pentru adulți și persoane sănătoase, care nu sunt însărcinate, conform anumitor studii asupra populației, ar putea fi recomandat în jur de 4 mg de cofeină pe kg de greutate corporală (doar 1 mg / kg pentru subiecții sub 18 ani). De exemplu, o femeie de 65 kg ar putea consuma până la 260 mg de cafeină. Sau 2-3 căni de espresso.

Potrivit multor autorități internaționale, doza maximă admisă de cofeină în timpul sarcinii este de 200-300 mg pe zi. După cum este specificat, această limită este egală prin consumul a două sau trei căni de cafea espresso. Dar poate fi depășită cu ușurință dacă dieta include și consumul unei băuturi carbogazoase cu cofeină. Sau al unei băuturi energizante.

Este cafeaua periculoasă în sarcină?

Din păcate, medicilor le este greu să dea un verdict clar. Literatura științifică este într-adevăr foarte bogată în studii privind relația dintre cafea și sarcină. Adesea cu rezultate contradictorii.

Pentru unele persoane, un aport zilnic de până la 400 mg de cofeină ar fi acceptabil. În timp ce pentru alte viitoare mămici, chiar și un aport modest ar putea crește riscul de avort și greutate scăzută la naștere. Așadar, pentru a fi absolut sigură că sănătatea ta (și a fătului) nu va fi pusă în pericol, este de preferat să reduci consumul zilnic de cofeină. Te poți limita la o singură ceașcă de cafea (100 mg cofeină). Sau chiar mai bine, să o elimini cu totul.

Cafeaua și riscul de avort

Cu toate acestea, pentru majoritatea medicilor, este clar un studiu asupra populației. Care, în 2008 a arătat că un consum ≥ 200 mg de cofeină pe zi, în timpul sarcinii, ar putea fi asociat cu un risc de avort aproape dublu față de cel al unei femei însărcinate care nu consumă deloc cofeină.

Deși nu există certitudinea absolută că acest risc este de fapt asociat cu aportul ridicat de cofeină în sine, mai degrabă decât cu prezența factorilor de risc simultan, mai frecvent la femeile care depășesc 200 mg de cafeină pe zi (stres, fumat, alcool, alimentație proastă etc.), prudența este o necesitate.

My title page contents