Toate datele statistice o spun: infertilitatea este un fenomen care a luat amploare. Sigur, există metode de reproducere umană asistată. Dar parcă înainte de a apela la ele ar fi de încercat tratamente cu băi pentru infertilitate.
Din fericire, țara noastră dispune de bogății naturale la care mulți tânjesc. Încă ne putem lăuda cu izvoare de ape minerale tămăduitoare, lacuri sărate și nămoluri sapropelice absolut miraculoase. Sunt motive temeinice pentru care cupluri din diverse colțuri ale lumii vin la noi ca să urmeze tratamente cu băi pentru fertilitate.
Tratamente cu băi pentru fertilitate
Succesul României în tratamentul natural al fertilității a ajuns până departe, pentru că suntem unici în Europa din acest punct de vedere. Tratamentele pentru fertilitate aplicate în stațiunea Sovata, sub supraveghere medicală, au o istorie de jumătate de secol și au devenit tradiție. Însă efectele antiinflamatorii și hormonale ale apei sărate și nămolului extrase din Lacul Ursu au fost studiate chiar cu mai mult timp înainte. Studiile au început prin anii 1930, iar 15 ani mai târziu din apa sărată deja fuseseră izolate substanțele cu efecte hormonale. Cea mai recentă astfel de determinare a fost făcută în urmă cu nouă ani, în 2011. Ea a relevat faptul că în respectiva apă și în nămol există înalte valori de estrogen și progesteron, hormoni identici celor umani feminini.
Ce afecțiuni pot fi tratate
Tratamentele balneare cu nămol sapropelic au ajutat multe cupluri să obțină o sarcină pe cale naturală. În plus, un astfel de tratament, efectuat cu 1-3 luni înainte de realizarea unei fertilizări in vitro, au crescut șansele implantării embrionului ca urmare a aplicării procedurii.
Cauzele de infertilitate pot fi multiple. Tratamentele balneare cu apă sărată hiperconcentrată și nămol sapropelic peloidogen sunt eficiente în afecțiuni precum:
- insuficiență ovariană;
- ovare polichistice;
- endometrioză;
- trompe uterine îngustate ca urmare a unei boli inflamatorii;
- boli inflamatorii cronice pelvine (anexite, metroanexite, salpingite);
- dereglări de ciclu menstrual și sindrom premenstrual;
- restaurarea echilibrului neuro-hormonal în perioada de post-menopauză.
Cure de două săptămâni
Un tratament ginecologic se desfășoară pe parcursul a 14 zile. Acesta constă în efectuarea de irigații vaginale cu apă sărată, tampoane vaginale cu nămol, împachetări externe cu nămol, băi sărate, electroterapie (pentru efectul antiinflamator). Procedurile se efectuează la indicația medicului ginecolog, în urma consultației.