Curățenia excesivă și riscurile ei… de bine sau de rău? Pe lângă faptul că dăunează mediului, abuzul de substanțe chimice pentru curățarea casei poate fi dăunător sănătății noastre, deoarece inhalăm compușii acestora.
Este adevărat: curățarea casei și păstrarea ei ordonată este importantă, însă curățarea devine uneori o obsesie și poate provoca probleme de sănătate. În plus, trebuie să acordăm o atenție deosebită produselor pe care le folosim, deoarece multe dintre ele sunt toxice și dăunătoare. Să aflăm care sunt sunt riscurile curățeniei excesive.
Când curățarea casei devine o obsesie
În general, orice exces este negativ. Chiar și atunci când facem ceva pentru binele nostru și al celor din jurul nostru. Curățarea locuințelor, în special, devine o adevărată obsesie pentru multe persoane. Atunci când o persoană insistă să se curățe insistent, dacă își schimbă starea de spirit când vede un obiect care nu este la locul lui sau verifică de câteva ori starea aceluiași spațiu, suferă de o patologie.
Acest comportament transformă persoana într-una obsedată de curățenie, care nu-și poate controla acțiunile. Ordinea și curățenia sunt singurele lucruri pe care le are în minte.
Această persoană poate suferi de tulburare obsesivă compulsivă (TOC), caracterizată printr-o obsesie irațională și o compulsie pentru o activitate. Cât privește curățenia, declanșatorul ar putea fi o preocupare excesivă pentru boli. Din acest motiv, curățarea anumitor spații sau suprafețe (cum ar fi blatul de bucătărie sau locul de luat masa) și curățarea mâinilor devin soluția pentru calmarea anxietăților. Când o persoană este obsedată de ceva, aceasta nu poate evita repetarea persistentă a anumitor acțiuni. Ba chiar, în multe cazuri, persoana nici nu își dă seama de problema ei sau nu vrea să o recunoască.
Curățenia excesivă și riscurile ei. Indiciile nu trebuie ignorate
Iată ce semne pot indica prezența unei tulburări obsesive față de acțiunea de a face curat:
- Cureți baia ore în șir;
- Sortezi obiectele cu precizie milimetrică;
- Cureți bucătăria atunci când cineva o folosește;
- Ai întotdeauna cârpe și lavete în mâini;
- Nu adormi dacă nu ai terminat de făcut tot ce ți-ai propus.
Totuși, asta nu înseamnă că, dacă petreci un weekend curățând casa, ai o problemă. Obsesia apare dacă, pentru curățare, neglijezi alte activități, cum ar fi să fii alături de familie sau să mergeți undeva împreună.
Curățenia excesivă și riscurile ei. Cele mai utilizate produse de curățare (detergenți, înălbitori etc.) generează diverse efecte nocive, cum ar fi:
- Probleme respiratorii;
- Tulburări ale sistemului endocrin;
- Iritație la ochi;
- Detergenții poluează aerul din casă (care poate fi de 5 ori mai poluat decât aerul exterior);
- În plus, cazurile de erupții cutanate, greață și arsuri solare cauzate de aceste produse care ajută la menținerea casei noastre curate și dezinfectate, nu sunt rare;
- Atunci când intră în contact cu pielea sau cu plămânii, produsele de curățare pot provoca alergii sau intoxicații;
- Să nu uităm de detergenții de rufe care trec pe piele și ale căror substanțe le respirăm atunci când purtăm diversele articole;
- Detergentul pe care îl folosim pentru a spăla vasele și paharele conține o substanță numită dioxan, care este principalul poluant din masa freatică. Toxicitatea sa este foarte mare și nu este ușor degradabilă.