Timpul trece peste noi și neglijăm adesea să ne tratăm cu grijă, mai ales în momente de stres. Chiar dacă această pandemie ne-a dat peste cap planurile de viitor, e important să nu uităm că sănătatea este prioritară. Pentru că ea nu face pauze niciodată, are nevoie constantă de îngrijire și atenție din partea noastră dacă vrem să se păstreze la cote maxime. Te sfătuim că în această toamnă să alegi metode de vindecare naturale. Să te detoxifiezi cu apă și nămol de la Sovata.
Ce înseamnă detox?
„Detox nu înseamnă doar post alimentar. Este fundamentul vindecărilor în majoritatea cazurilor (în special în bolile cronice). Altfel spus, tratarea cu neglijență a detoxifierii zilnice/ periodice/ sau profunde în caz de boală – înseamnă îmbătrânire prematură și acumulare de boli. Practica detoxifierii zilnice/ periodice/ sau profunde în caz de boală, înseamnă sănătate, tinerețe, vigoare fizică, mentală, până la vârste foarte înaintate.‘’, spune Suzana Pretorian – medic balneolog la Ensana Health Spa Hotels din Sovata.
Detoxifierea presupune activarea „circulației apei biologice” (sangvine, limfatice, intercelulare, intracelulare), activarea funcției organelor cheie pentru detoxifiere (piele, digestiv integral, rinichi, ficat, plămâni, sistem limfatic), circulația liberă a fluxului energetic qi (prin respirație, stretching și variante gen qi gong, acupunctură, mișcare), oxigenare, încărcare fotonică (lumina naturală), impregnare pozitivă a memoriei apei din corp (rugăciune, meditație).
Există mai multe tipuri de detoxifiere :
‘’Detoxifierea zilnică este individuală și cuprinde rugăciunea/meditația, consumul unei ape de calitate minim 1,5 l/zi, o anumită succesiune și combinare a alimentelor organice (neprocesate), mișcare (stretching, cardio, tonifiere) inclusiv în aer liber, expunere la soare.
Detoxifierea profundă în caz de boală se face sub supraveghere medicală. Clinici consacrate în acest sens, cu documentare științifică solidă asupra vindecărilor în numeroase boli cronice considerate incurabile, există în Germania, Rusia, America de Nord și Centrală, etc.
Detoxifierea periodică are o multitudine de variante, poate sute, în funcție de continent, climat, cultura locală tradițională sau medicală: de la posturile religioase de tip alimentar-‘spiritual’, până la sejururile detox din turismul de sănătate în stațiuni balneare. Detoxifierea periodică poate fi individuală sau sub supraveghere medicală. Cuprinde un mozaic anume ales de tehnici de detoxifiere, cum ar fi: masaj, drenaj limfatic, hidrocolonterapie, acupunctură, mișcare (yoga, tai chi, aquagim, etc), regimuri hidrice și alimentare, ayurveda, meditație, etc. ‘’, încheie specialistul în balneologie.
Detoxul și pielea: în ce măsură contribuie împachetările la „curățarea” organismului?
‘’Împachetările cu mixturi de plante (Sebastian Kneipp) sau argile, nămoluri – pentru a avea efect detox, necesită factor termic, hidric, sudație. Apa este vehiculul de eliminare a toxinelor în aceste cazuri. Căldură activează circulația sângelui, dislocă toxinele subcutanate, activează organele de eliminare: ficatul, rinichii, sistemul digestiv și limfatic, pielea, plămânii. Ficatul își intensifică detoxifierea. Rinichii elimină urina mai concentrată și mai des în orele următoare detoxifierii. Crește peristaltismul digestiv. Pielea elimină prin sudație (transpirație) toxinele subcutanate și celulele superficiale uzate. Plămânii elimină toxine prin respirație.
Hidratarea bună pre și post împachetare, ca și activarea circulației pre împachetare (masaj, dușuri subacvale, înot, mișcare, etc) crește eficiența detoxifierii prin împachetare.’’, spune dr.Pretorian.
Ce efecte are nămolul de la Lacul Ursu?
Nămolul extras din Lacul Ursu, utilizat în baza de tratament Ensana, este de tip sapropelic, cu conținut înalt de sare, substanțe minerale și organice (acizi humici, vitamine, biostimuline, compuși estrogen-like). Este grăsos, onctuos, cu hidropexie și termopexie ridicate: reține cantități mari de apă și ca urmare menține și cedează căldura foarte lent – aceasta făcând posibilă o sudație intensă și o detoxifiere profundă la nivelul pielii, cât și la nivelul organelor implicate în detoxifiere – sistem limfatic, ficat, rinichi, colon, plămâni. Pielea devine intens hidratată, catifelată, luminoasă, prin efectul de gomaj al cristalelor de sare, efectul emolient al carbonatului de calciu și efectul bacteriostatic al sării.