7 soluții care te scapă de durerile de spate

Te supără spatele și nu știi ce să mai faci? Te ajutăm noi cu 7 soluții care te scapă de durerile de spate. Când durerile de spate persistă și continuă să interfereze cu calitatea vieții, pot fi necesare mai multe variante de tratament, pentru a-ți recăpăta starea de bine. 

Alege ceea ce ți se potrivește ție cel mai bine!

Așadar, iată 7 soluții care te scapă de durerile de spate:

1. Eliberează-ți endorfinele

Endorfinele sunt hormoni produși în mod natural în corpul nostru, doar că multe persoane nu știu că acestea pot ajuta la blocarea semnalelor de durere înregistrate în creier. Endorfinele ajută, de asemenea, la ameliorarea anxietății, stresului și depresiei, toate asociate cu dureri cronice de spate și care adesea agravează durerea.

Multe activități cum ar fi exercițiile de aerobic, terapia cu masaj sau meditația îți pot crește nivelul de endorfine.

2. Dormi suficient pentru refacere

Când ne doare ceva, nu putem funcționa cum trebuie. Când ai dureri de spate, să dormi poate fi foarte dificil de realizat. Durerea este o cauză principală de insomnie: îți creează dificultăți de a adormi și/sau de a rămâne adormit o perioadă continuă de timp. Astfel că un somn inadecvat poate, de asemenea, să-ți agraveze durerile de spate. Este nevoie de un somn suficient pentru ca țesuturile corpului să se vindece și să reîncarce nivelurile de energie.

O poziție greșită de somn poate agrava și durerile de spate. Încearcă să te întinzi pe partea preferată. Așază o pernă între genunchi, pentru a-ți menține coloana vertebrală într-o poziție neutră și pentru a ușura tensiunea spatelui. Dacă trebuie să dormi pe spate, pune-ți o pernă sub genunchi. Asigură-te că dormi pe o saltea confortabilă și fermă. În plus, medicul îți poate recomanda să faci unele modificări ale stilului de viață, să iei unele medicamente sau tratamente, în funcție de ceea ce îți perturbă somnul.

3. Antrenează-ți creierul și implică-l

Conform specialiștilor, durerea este mai complicată decât simpla senzație. Modul în care creierul tău interpretează și procesează semnalele de durere joacă un rol important în modul în care îți percepi durerea. Vestea bună este că îți poți dezvolta abilități pentru creier, pentru a reduce sau ignora unele semnale de durere. Unele strategii includ:

Gestionarea atentă a durerii: Practicarea atenției și meditației, care implică de obicei respirația lentă, controlată, și concentrarea minții, poate ajuta la reducerea senzației de durere, dar și la relaxare. În acest sens, internetul este foarte generos și poți găsi exercițiile potrivite.

Terapia cognitiv-comportamentală: Acest tip de terapie te poate ajuta să gândești diferit în momentul în care te confrunți cu o durere sau să înveți noi strategii pentru gestionarea acesteia.

4. Găsește-și activități care te fac fericit/ă

Durerile de spate continue îți pot schimba radical viața: îți schimbă relațiile cu cei din jur, situația financiară și capacitatea de a face unele lucruri la serviciu și acasă. De aceea, este foarte important să găsești activități care să te facă fericit/ă. Acestea pot ajuta la reducerea stresului și pot ameliora unele dureri. Uneori poate fi suficient doar să savurezi o ceașcă reconfortantă de ceai sau cafea, să suni un vechi prieten, să plimbi câinele sau să primești o îmbrățișare lungă de 30 de secunde de la o persoană dragă. Astfel, vei tolera mai bine durerea.

5. Postură bună a spatelui

Nu mai sta cocoșat/ă! O postură greșită poate agrava durerile de spate, mai ales dacă stai așa perioade lungi de timp. Nu te apleca deasupra tastaturii. Stai în poziție verticală, cu umerii relaxați și corpul sprijinit de spătarul scaunului. Încearcă să pui o pernă sau un prosop rulat între spate și scaun. Ține-ți picioarele plate pe podea.

6. Fizioterapie – una dintre cele 7 soluții care te scapă de durerile de spate

Cere ajutorul unui fizioterapeut. Acesta te poate învăța cum să stai corect în picioare și să te miști într-un mod care să-ți mențină coloana vertebrală într-o aliniere adecvată, dar și să-ți atenueze tensiunea pe spate. De asemenea, te poate învăța exerciții care întăresc mușchii de bază, cei care susțin spatele. Un abdomen puternic este una dintre cele mai bune modalități de a preveni mai multe dureri de spate în viitor. Studiile arată că atunci când îți crești forța, flexibilitatea și rezistența, durerile de spate scad. Însă, pentru toate acestea este nevoie de timp.

7. Salvează durerea cu împachetări reci și/sau calde

Simpla aplicare a împachetărilor reci și/sau calde te poate ajuta să reduci durerile de spate.

Terapia la rece ajută la reducerea inflamației și a durerii

Câteva exemple: poți împacheta o bucată de gheață într-o cârpă sau într-un prosop, un pachet de mazăre congelată sau un pachet de gel rece. E indicat să ai întotdeauna cel puțin un maiou sau un tricou între piele și pachetul de gheață, pentru a-ți proteja pielea. Aplicarea regulată de gheață în zonele dureroase de pe spate poate ajuta la reducerea durerii și inflamației cauzate de o lovitură. Poți repeta procedura de mai multe ori pe zi timp, de până la 20 de minute de fiecare dată. După câteva zile, poți trece la împachetări calde.

Terapia termică ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin, relaxare și ameliorarea durerii

Terapia prin căldură poate fi efectuată sub mai multe forme. Cel mai bine este să încerci mai multe variante, pentru a găsi ceea ce funcționează cel mai bine pentru tine. Să faci o baie sau un duș cald, să te relaxezi într-o cadă cu hidromasaj sau să folosești un tampon de încălzire sau o folie de căldură sunt toate modalități de a încălzi partea inferioară a spatelui.

Indiferent dacă aplici gheață sau o compresă caldă, limitează aplicațiile la 15 sau 20 de minute, cu cel puțin 2 ore de odihnă între ele pentru a-ți proteja pielea. Nu dormi niciodată cu un tampon de încălzire sau un pachet înghețat, deoarece acest lucru poate duce la deteriorarea permanentă a pielii.

 

My title page contents