Ce se întâmplă când stăm prea mult pe scaun? Consecințele folosirii unui scaun nepotrivit

Ce se întâmplă când stăm prea mult pe scaun, te-ai întrebat? Când stăm așezați, folosim mai puțină energie decât atunci când ne mișcăm. Cercetările au legat statul prea mult timp pe scaun cu o serie de probleme de sănătate. Acestea includ obezitatea și un grup de afecțiuni – creșterea tensiunii arteriale, glicemia crescută, excesul de grăsime corporală în jurul taliei și niveluri anormale de colesterol – care alcătuiesc sindromul metabolic.

Prea mult stat pe scaun, în general, și perioade prelungite de ședere par să crească, de asemenea, riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Orice perioadă extinsă de stat jos – cum ar fi la un birou, la volan sau în fața ecranului – poate fi dăunătoare. O analiză a 13 studii cu privire la timpul de ședere și nivelul de activitate a constatat că persoanele care stăteau mai mult de opt ore pe zi, fără activitate fizică, aveau un risc de deces asemănător celui pe care îl prezintă obezitatea și fumatul.

Ce se întâmplă când stăm prea mult pe scaun? Ce putem face?

De exemplu:

  • Fă o pauză la fiecare 30 de minute și stai în picioare, mișcă-te;
  • Stai în picioare în timp ce vorbești la telefon sau te uiți puțin la televizor;
  • Dacă lucrezi la un birou, încearcă să folosești un birou la care să stai în picioare – sau improvizează cu o masă înaltă sau un blat. Cel puțin pentru o perioadă.

Impactul mișcării – chiar mișcarea mai lentă – poate fi profund. Pentru început, vei arde mai multe calorii, decât dacă ai sta jos. Aceasta ar putea duce la pierderea în greutate și la creșterea energiei. De asemenea, activitatea fizică ajută la menținerea tonusului muscular, a capacității de mișcare și a unei stări psihice bune, mai ales pe măsură ce înaintezi în vârstă.

Ce se întâmplă când stăm prea mult pe scaun? Consecințele unui scaun nepotrivit

Tot mai mulți dintre noi petrecem multe ore pe scaun în fața calculatoarelor. Conform statisticilor publicate de BigThink.Com, oamenii petrec 7709 de zile din viața lor stând așezați! Și dacă ne gândim că opt ore pe zi le petrecem la birou, așezați, este vital să avem un scaun de birou bun. Consecințele statului pe un scaun nepotrivit sunt legate de postură, oboseală și dureri de cap și de gât.

Ce se întâmplă când stăm prea mult pe scaun? 5 consecințe ale șederii pe un scaun inadecvat

1) Circulație slabă a sângelui

Un scaun nepotrivit poate afecta fluxul sângelui. Dacă scaunul nu este reglat corect sau nu permite o ședere dinamică (nu e rabatabil), poate provoca un flux slab de sânge la nivelul umerilor, picioarelor, spatelui și gâtului. „Dacă locul de muncă necesită ședere pentru perioade lungi, există de două ori probabilitatea de a dezvolta boli cardiovasculare decât cineva care nu stă toată ziua așezat. Poți compensa oarecum acest risc, făcând exerciții fizice în mod regulat. Dar orele petrecute pe scaun nu sunt anulate.”, spune Forbes.

2) Creșterea grăsimii corporale

Dacă stai timp îndelungat pe un scaun inadecvat, te va determina să fii inactiv, să nu ai parte de mișcare și acțiune. Potrivit Washington Post, „Pancreasul produce insulină, un hormon care transportă glucoza din fluxul sangvin către celule pentru energie. Dar celulele din mușchii inactivi nu răspund la fel de ușor la insulină. Astfel încât pancreasul produce din ce în ce mai mult, ceea ce poate duce la diabet și la alte boli. Un studiu din 2011 a constatat o scădere a răspunsului la insulină după doar o zi de ședință prelungită.”.

3) Scăderea concentrației

Un scaun nepotrivit de birou, de exemplu unul fără modelare din spumă sau mecanism de sincronizare, poate duce la lipsa de concentrare. Pur și simplu pentru că atunci când te simți incomod, îți distrage atenția. Vei petrece mai mult timp încercând să găsești o postură confortabilă pentru corpul tău și să îți reglezi și să reajustezi poziția. Un stres pentru tine și organism.

4) Oboseală crescută

Când coloana vertebrală nu este aliniată, restul mușchilor trebuie să compenseze pentru a te ajuta să rămâi în poziție verticală. Acest lucru poate duce la senzație de oboseală crescută și o gândire confuză din cauza lipsei de oxigen și a unei circulații proaste a sângelui.

5) Probleme digestive

Stând pe un scaun de birou inadecvat, acest lucru poate duce la indigestie. Iar digestia, așa cum se știe, joacă un rol esențial în menținerea corpului sănătos și în formă. Alimentele vor ajunge la celulele din corp numai dacă sunt dizolvate corespunzător în fluxul sangvin. Așezarea pe un scaun necorespunzător, timp de multe ore, poate încetini acest proces.

În concluzie, un scaun inadecvat nu numai că îți afectează performanțele, ci și sănătatea. Așadar, investește într-un scaun adecvat, ergonomic, de preferat.

 

My title page contents