Cum să fii fericit? O mare parte a fericirii noastre (dar și a nefericirii) este determinată de obiceiurile pe care le adoptăm. Aceasta înseamnă că, prin monitorizarea unor gânduri și acțiuni, poți evita să te scufunzi în adâncul tristeții.
Fericirea este o stare de spirit pe care ne dorim cu toții să o realizăm. Din păcate, a afla ce ne face cu adevărat fericiți nu este ușor! Te-ai trezit vreodată că experimentezi o formă de nemulțumire și te-ai întrebat ce îți lipsește ? Nu știi sigur cum să te simți fericit și mulțumit sau poate treci prin momente dificile și nu știi ce să faci pentru a depăși provocările cu care te confrunți?
Adevăratul secret al fericirii durabile este și rămâne progresul, îmbunătățirea constantă a persoanei și a vieții tale.
Cum să fii fericit? Ce să faci pentru a fi fericit?
Iată 10 obiceiuri pe care trebuie să le recunoști și să le schimbi pentru a atinge acest obiectiv.
1. Nu aștepta ca evenimentele să se întâmple de la sine
Dacă îți dorești ceva, dacă vrei o schimbare, nu trebuie să aștepți să se întâmple, ci trebuie să faci primul pas. Astfel te îndrepți spre ceea ce-ți dorești, iar lucrurile încep să se întâmple în acea direcție.
2. Pierzi timp și energie urmărind lucrurile materiale
Este bine cunoscut faptul că persoanele care trăiesc în sărăcie extremă văd că nivelul lor de fericire crește semnificativ dacă condițiile lor financiare se îmbunătățesc.
Adevărul este că posesiunile materiale nu te fac fericit. Acestea ajută, fără îndoială, dar nu sunt singurele lucruri care generează fericire. La un moment dat, se dovedește că, în timp ce eram preocupați de obținerea lucrurilor materiale, neglijam elementele reale ale vieții noastre: prieteni, familie, partener și hobby-uri.
3. Nu te închide niciodată în casă
Când ești invadat de o stare de tristețe, ai tendința să-i eviți pe ceilalți. Mare greșeală! S-a demonstrat că socializarea aduce beneficii mari stării noastre de spirit, chiar și atunci când nu prea avem chef. De aceea, fă un efort pentru a ieși și a socializa, vei observa imediat diferența.
4. Ai o atitudine de victimă? Evit-o!
Oamenii nefericiți tind să descrie viața ca fiind foarte grea, urâtă și scăpată de sub control. Dar, acest gând recurent promovează un sentiment de neputință, iar oamenii care se simt neputincioși iau măsuri pentru a-și îmbunătăți situația. Cu toții avem dreptul să ne simțim doborâți din când în când, dar important este să nu facem ca acest model de gândire să ne domine viața.
5. Ești pesimist – dacă continui așa, nu ai cum să fii fericit
Pe lângă victimizare, există și pesimism, care hrănește foarte bine monstrul nefericirii. Atitudinea pesimistă este că, dincolo de nefericirea pe care o aduce, riscă să se transforme într-o profeție care se împlinește. Gândurile pesimiste sunt greu de scăpat, cel puțin până când îți dai seama cât de ilogice sunt.
6. Nu exagera problemele
Toți avem parte de evenimente negative. Diferența este că oamenii fericiți le consideră doar un ghinion trecător, în timp ce cei nefericiți le interpretează ca o dovadă suplimentară a modului în care viața se năpustește asupra lor pentru a-i distruge.
7. Nu ascunde niciodată problemele sub preș
Cei nefericiți, spre deosebire de cei fericiți, nu își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor, consideră problemele și greșelile ca o amenințare și, prin urmare, încearcă întotdeauna să le ascundă. Pur și simplu le ignoră. Însă, cu cât încerci să ignori problemele, cu atât acestea devin mai mari, deoarece nu faci nimic pentru a le rezolva și, astfel începi să crezi că nu se poate face nimic.
8. Hrănește-ți și influențează-ți mintea
Felul în care ne simțim fericiți depinde de direcția în care ne îndreptăm gândurile. Pentru a-ți controla atenția, trebuie să-ți hrănești mintea. Cum o hrănești, așa devii. Deci, pentru a deveni cea mai bună versiune a ta, trebuie să-i oferi minții cel mai hrănitor conținut posibil. Cu cât deții mai mult idei, gânduri și sentimente, cu atât începi să le accepți chiar și inconștient. În acest fel, vei începe să dezvolți semnificațiile vieții tale, care vor prelua controlul asupra ei. Înainte de a afla cum să fii fericit, uită-te mai întâi de toate, în interiorul tău.
Dacă nu-ți hrănești mintea, spațiile goale vor fi invadate de conținut neplăcut. De exemplu, petrece 30 de minute pe zi citind ceva hrănitor. Încearcă să citești biografii ale unor oameni extraordinari care au realizat lucruri grozave și care au depășit provocări importante. Acest lucru te va ajuta să-ți organizezi viața în viitor.
9. Întărește-ți corpul zilnic
Nu este suficient să-ți întărești doar mintea. Oricât de mult îți vei hrăni mintea, va fi dificil să-ți schimbi viața și să găsești modalități de a fi fericit dacă corpul tău nu se află în aceeași stare. Mintea și corpul tău sunt una. Dacă te simți puternic fizic, mintea ta va fi pe aceeași linie.
Adoptă o dietă sănătoasă și de durată. Ai nevoie de combustibilul potrivit pentru a-ți hrăni corpul și a crește puterea și rezistența. Multe persoane aflate în căutarea fericirii își distrug sănătatea cu suplimente alimentare greșite, zaharuri și alte substanțe negative care le afectează energia și starea de spirit.
Alege să faci un exercițiu fizic cel puțin cinci zile pe săptămână. Ritualul tău zilnic ar putea fi o repriză de alergare dimineața, pentru a-ți recâștiga energia și a-ți activa metabolismul.
10. Oferă mai mult decât te aștepți să primești
Obiceiul de a dărui îți va schimba starea de spirit într-un mod pe care nici nu ți-l poți imagina. Oricât de rea ar fi situația ta, găsește pe cineva care este mai rău decât tine și ajută-l. Ajută acel om cel puțin 10 minute pe lună. Îi poți oferi mâncare, poți purta o conversație cu această persoană sau o poți ajuta să-și rezolve problemele. Indiferent dacă oferi mult sau puțin, oferă altora ceva. Secretul vieții este să oferim. Să ne concentrăm asupra nevoilor altora. Pe măsură ce pui în practică aceste principii, vei experimenta împlinirea și satisfacția.