Copiii bilingvi – o situație des întâlnită. Vorbirea mai multor limbi este un mare beneficiu social și profesional pentru adulți, dar pentru copii beneficiile sunt și mai mari. A fi bilingv este o sursă de posibilități, un mod de a te simți conectat cu lumea și o parte integrantă a acesteia pentru a nu fi exclus.
Până acum cincizeci de ani, expunerea timpurie a copiilor la două limbi diferite, se credea că îi pune în dificultate. În mod eronat, se credea despre copiii bilingvi că erau mai expuși condițiilor de excludere, discriminare. Se credea chiar că acești copii vor crește confuzi, cu deficit de atenție, dezorganizați și nevrotici. Învățarea unei limbi străine de la o vârstă fragedă dezvoltă abilități cognitive precum concentrarea, atenția, memoria și identificarea. Bilingvii învață mai repede și mai ușor decât monolingvii și știu să fie prezenți în lume într-un mod mai creativ și mai receptiv.
Copiii bilingvi. Este bine să educi copiii în această direcție?
Persoanele care cred că a comunica în diferite limbi cu copiii este contraproductivă, susțin că această practică împiedică socializarea și învățarea, deoarece copiii tind să confunde termenii și să nu recunoască diferența dintre o limbă și cealaltă.
Cu toate acestea, experiența și studiile arată exact opusul. „Copiii expuși la mai mult de o limbă, au mai multe densități tisulare în zonele creierului corespunzătoare învățării, limbajului, memoriei și atenției”, spune pediatrul Gwedolyn Delaney, citând unele studii.
Bilingvismul creează confuzie în rândul copiilor?
Copiii învață să recunoască diferența dintre limbi la o vârstă fragedă, știind când să folosească una sau alta. Adulții care vorbesc mai multe limbi nu au nicio problemă de a schimba limba în funcție de interlocutor și de context, însă aceștia cred că pentru un copil care învață să vorbească este un motiv de confuzie.
Potrivit American Linguistic Society, copiii învață rapid să recunoască diferențele dintre o limbă și alta. Pot apărea mici erori în construcția frazelor sau pronunție, dar de obicei sunt corectate fără dificultate. Cu toate acestea, autorul susține că acesta este un comportament normal în faza de învățare, și nu indică mai degrabă confuzie sau dislexie. Unele studii arată că la vârsta de 2 ani copiii pot alege ce limbă să vorbească, în funcție de interlocutor.
Copiii bilingvi sunt mai deștepți?
Un studiu de la Universitatea York din Toronto, Canada, afirmă legat de copiii bilingvi, că aceștia răspund mai bine provocărilor școlare. Alte studii indică posibilitatea ca învățarea mai multor limbi să îmbunătățească memoria în copilărie. Psihologul Glenn Schellenberg consideră că învățarea limbilor străine și a muzicii reprezintă un avantaj în ceea ce privește dezvoltarea cunoștințelor. Aceasta nu înseamnă că bilingvii sunt mai inteligenți decât alți copii, ci că au la dispoziție mai multe instrumente pentru dezvoltarea lor cognitivă.
Ar trebui să alegem o limbă atunci când vorbim copiilor bilingvi?
Conform părerilor unor lingviști, copiii expuși la ascultarea constantă a două limbi, învață ambele fără dificultate. Pot chiar să înțeleagă diferențele atunci când vorbesc două limbi diferite cu aceeași persoană.
La ce vârstă trebuie să învețe copilul a doua limbă?
Cu cât mai repede copilul ia contact cu limbile străine, cu atât mai repede învață să le folosească și să le distingă. Nu există o vârstă ideală pentru a învăța a doua limbă. Studiile arată, totuși, că este mai ușor de învățat în primii ani de viață. Pe măsură ce ne obișnuim cu vocalizarea și auzirea sunetelor specifice unei limbi, devine mai dificilă asimilarea sunetelor caracteristice alteia. Din acest motiv, învățarea limbilor la o vârstă fragedă facilitează adaptarea la caracteristicile lor.
Copiii bilingvi și unele avantaje ale bilingvismului
Învățarea uneia sau mai multor limbi străine nu este doar o necesitate în lumea globalizată de astăzi. Beneficiile învățării copiilor în mai multe limbi sunt multe într-o societate din ce în ce mai cosmopolită. Se știe de mult că învățarea unei a doua limbi în copilărie este mult mai ușoară decât atunci când copilul este mare. Cunoașterea a cel puțin două limbi nu numai că aduce mai multe oportunități de muncă, importante (chiar dar încă îndepărtate în timp), dar te face creativ, tolerant și dezvoltă mai mult abilități de rezolvare a problemelor.
Iată cele 4 avantaje principale ale bilingvității:
1) Te face să fii multitasking
Vorbirea a două limbi activează conexiuni neuronale diferite, care fac mintea mai reactivă și predispusă să se concentreze și să se angajeze pe fronturi diferite în același timp. Drept urmare, bilingvii sunt mai activi și mai predispuși să învețe mai repede și mai ușor. Sunt oameni hotărâți care știu ce vor, pentru că învață imediat să fie selectivi.
2) Menține mintea tânără
Învățarea unei limbi străine menține creierul tânăr și flexibil. Este un teren de antrenament excelent împotriva demenței și a îmbătrânirii neuronilor.
3) Te îmbogățește cultural
Limbajul ne ajută să înțelegem lumea din jurul nostru și să îi atribuim o semnificație fără precedent. La testele care măsoară deschiderea minții și sensibilitatea culturală, bilingvii înregistrează scoruri mari, deoarece pot descrie lumea mai detaliat, îmbogățit, cu nuanțe și elemente lingvistice care scapă unei persoane monolingve. De exemplu, un finlandez descrie lumea într-un mod diferit de cel al unui arab. Un finlandez are patruzeci de cuvinte diferite pentru a descrie zăpada și, prin urmare, când va da peste un peisaj de iarnă, îl va descrie în detaliu în comparație cu un arab.
4) Crește sociabilitatea
A vorbi limbi străine ne face să ne simțim mai puțin singuri și mai conectați cu ceilalți atunci când călătorim. De asemenea, ne permite să cunoaștem mai mulți oameni și să experimentăm stiluri de viață diferite de al nostru. Tindem să fim mai flexibili și dobândim mai multă adaptabilitate și empatie.