Ajută-ți bebelușul să adoarmă mai repede și mai ușor! A ajuta un bebeluș să adoarmă este o modalitate de a începe independența sa viitoare. Ritualul dinainte de culcare este foarte important. Bebelușul trebuie să adoarmă confortabil și relaxat, ceea ce are un impact pozitiv asupra dezvoltării sale.
Nou-născutul nu face distincție între zi și noapte. Din acest motiv, activitatea somnului trebuie integrată încetul cu încetul, astfel încât să se obișnuiască să doarmă noaptea și să rămână treaz ziua.
Nu există o regulă pentru învățarea bebelușilor să doarmă: fiecare nou-născut învață să se odihnească pe baza unei rutine personale.
Ajută-ți bebelușul să adoarmă! Iată cum poți ajuta un nou-născut să adoarmă:
1. Oferă-i o cină ușoară
Primul pas este să-i oferi bebelușului ultima hrană a zilei între orele 20:00 și 21:00.
În plus, alimentele trebuie să fie ușoare, pentru a promova digestia rapidă, și a te asigura că adoarme devreme și se odihnește suficient. Procedând astfel, a doua zi se va trezi plin de energie și nu va fi capricios.
2. Fă-i baie înainte de somn
O baie caldă înainte de somn este ideală pentru a-ți ajuta bebelușul să se relaxeze. În plus, poți adăuga în apa de baie arome precum mușețel sau lavandă. Îl va ajuta să doarmă mult mai bine și să se odihnească.
3. Aranjează dormitorul
În plus față de a-l hrăni și de a-i face baie, trebuie să așezi bebelușul în pătuțul lui, în camera în care va dormi. Camera trebuie să fie bine aerisită, astfel încât cel mic să poată dormi liniștit toată noaptea.
4. Mângâierile și basmele ajută un nou-născut să adoarmă
Odată ce ești cu bebelușul în cameră, ține-l în brațe câteva minute. Leagănă-l, mângâie-l și răsfață-l.
Bucură-te de moment: copilul tău nu va fi un nou-născut pe viață. Dacă e deja în etapa în care înțelege un pic mai mult, îi poți citi o poveste.
Când bebelușul adoarme, stinge lumina. Acoperă-l astfel încât să nu simtă frig, și pentru a te asigura că are o noapte fericită.
Poți lăsa o lampă mică aprinsă, astfel încât să nu se teamă de întuneric, dacă se trezește în timpul nopții.
5. Masaj și aromaterapie pentru a ajuta copilul să adoarmă
Aromaterapia își propune să ne familiarizeze cu anumite arome sau uleiuri. Folosind o esență pentru a-ți masa copilul, îl vei ajuta să se relaxeze și să se pregătească pentru somn.
Acest moment al aromaterapiei trebuie să fie un balsam capabil să inducă somnul într-un mod plăcut.
Nu trebuie să folosești arome prea puternice, deoarece i-ar putea provoca o reacție alergică bebelușului, cu strănut, mâncărime a ochilor sau disconfort.
În plus, alege produse cât mai naturale și fără substanțe chimice. De fapt, acestea ar putea provoca daune nou-născutului.
Ține minte: aromaterapia și masajele relaxante sunt o modalitate minunată de a-l face pe bebeluș să se simtă în siguranță, iubit și gata să doarmă.
Ajută-ți bebelușul să adoarmă! Alte sfaturi pentru a ajuta un nou-născut să adoarmă
Îmbracă-l în pijamale confortabile. De obicei, pijamalele sunt fabricate 100% din bumbac. Cu acest tip de țesătură, vei evita reacțiile alergice, bebelușul se va simți mai confortabil și va dormi mai bine.
De asemenea, verifică dacă etichetele articolelor de îmbrăcăminte nu se freacă de piele, provocând astfel disconfort.
Asigură-te că folosești îmbrăcăminte potrivită pentru fiecare sezon: nici prea groasă, nici prea subțire.
Păstrează o temperatură constantă în cameră: 22-24 de grade Celsius.