Fobii legate de sezonul de iarnă

Ai auzit că există fobii legate de sezonul de iarnă? Da, iarna înseamnă lucruri diferite pentru oameni diferiți. Mulți se bucură de aerul rece, de sporturile de iarnă și de atmosfera sărbătorilor. Alții simt un sentiment de reînnoire. Cu toate acestea, pentru un număr surprinzător de mare de persoane, iarna este un anotimp plin de frică, tristețe și o dorință arzătoare ca primăvara să sosească. 

Iarna este un anotimp care declanșează o varietate de fobii pentru unii oameni. Există o mulțime de oameni care tind să rămână închiși în case în timpul sezonului de iarnă, din cauza unor fobii pe care le au.

10 fobii legate de sezonul de iarnă. Gestionarea fobiilor

La fel ca toate fobiile, cele de iarnă variază dramatic. Pentru unii oameni, educația și expunerea la obiectul fricii sunt suficiente pentru a-și potoli frământările. Cu toate acestea, fobiile mai severe necesită îndrumare profesională. Iarna este un fapt al vieții, nu trebuie să fie un anotimp de care să te temi. Totuși, aceste temeri pot provoca depresie sezonieră. Una dintre cele mai bune modalități de a depăși aceste fobii este, înainte de toate, conștientizarea și recunoașterea acestora. Apoi va trebui să discuți cu medicul tău, și să vezi dacă există vreun tratament posibil. Multe dintre aceste fobii de iarnă se pot întâmpla în orice moment, dar tind să fie mai frecvente în timpul iernii.

1. Teama de frig (criofobie)

Teama de frig sau criofobia este adesea cea mai gravă în lunile de iarnă. Unii oameni se tem de temperaturile reci ale aerului, în timp ce alții se tem de atingerea obiectelor reci. Acest lucru se întâmplă de multe ori în timpul iernii din cauza lunilor lungi și reci. Această fobie poate proveni din mai multe cauze diferite, dar este cel mai adesea legată de o percepție subiectivă a „frigului” și de asocieri negative cu senzația de frig. Cu toate acestea, pragul pentru „frig” este diferit pentru toată lumea, în funcție de temperatura corporală.

2. Frica de zăpadă (cionofobie)

Este o teamă de zăpadă, de vreme rece sau de vreme severă. Teama de zăpadă sau cionofobia este adesea legată de alte fobii. Persoanele care se tem de frig, vreme severă sau apă pot avea frici de furtuni de zăpadă chiar și atunci când sunt acasă. Persoanele cu frică de a conduce, de a fi prinse în avalanșe sau de a se contamina, se tem de obicei numai atunci când trebuie să iasă în zăpadă. Această frică variază de la o formă ușoară la una severă, și poate limita viața extrem de mult pentru cei care trăiesc într-un climat mai rece.

3. Fobii legate de sezonul de iarnă. Frica de aer (anemofobie)

Anemofobia sau frica de aer pot apărea în toate anotimpurile. Cu toate acestea, mulți oameni consideră că pentru ei este cel mai rău în timpul iernii, când vântul suflă rece și este o vreme mizerabilă. Unii oameni se tem de vântul în rafale, alții de curenții de aer. Frica poate avea multe cauze diferite, de la frica de a pierde controlul până la frica de boală. De multe ori, la baza acestei frici poate sta un eveniment traumatic întâmplat, care ar putea determina declanșarea acestei frici.

4. Teama de a conduce iarna

Conducerea pe timp de iarnă provoacă nervozitate și frământări pentru mulți oameni, dar pentru unii, prudența exagerată se transformă în teroare deplină. Această frică este, în general, cea mai gravă la cei care au o fobie mai generalizată vizavi de a conduce sau o altă frică legată de iarnă, dar se poate manifesta și singură. Cei care nu sunt familiarizați cu condițiile de condus pe timp de iarnă, cum ar fi persoanele care trec brusc de la un climat cald la unul rece, pot prezenta un risc deosebit de a dezvolta această fobie.

Frica de a conduce pe timp de iarnă este foarte frecventă. Cu toate acestea, unii se confruntă cu o teroare extremă în timpul condusului de iarnă, ceea ce îi determină să rămână de multe ori acasă. Li se poate întâmpla și oamenilor care ar putea fi speriați de accidente.

5. Fobii legate de sezonul de iarnă. Teama de a fi/rămâne blocat (cleitrofobie)

Deși este adesea confundată cu claustrofobia, teama de a rămâne blocat este cunoscută sub numele de cleitrofobie. În timp ce persoanele cu claustrofobie se tem de spațiile mici, cele cu cleitrofobie se tem în mod specific de a fi încuiate sau blocate într-un spațiu mic. Fobia poate fi declanșată pe tot parcursul anului, dar, de multe ori, este cel mai grav  manifestată în timpul iernii din cauza riscului mic, dar real, de a rămâne blocat într-un calup de zăpadă sau care e încadrată de gheață subțire.

6. Febra cabinei

Febra cabinei reprezintă o colecție de simptome care pot apărea atunci când oamenii sunt blocați într-un singur loc pentru o perioadă lungă de timp. Această fobie este cauzată în principal de frica de a fi izolat. Dacă se întâmplă, este cauzată în principal de o afecțiune care este deja preexistentă, cum ar fi depresia profundă și neliniștea. De multe ori, oamenii se tem nu numai de izolare, dar se sperie că vor fi blocați în același loc pentru o lungă perioadă de timp.

7. Teama de Lumina Nordică (aurorafobie)

Teama de Luminile Boreale sau aurorafobia este o fobie neobișnuită, dar foarte reală. Teama se bazează, în general, pe o fobie mai mare a fenomenelor astronomice. Astronomia și astrologia au fost puternic legate de-a lungul istoriei, iar unele temeri astronomice se bazează pe fobii religioase sau ale Zilei de Judecată. De multe ori, aceste temeri tind să fie legate de teama generală de a nu ști ce se va întâmpla în viitor.

8. Frica de vărsături/vomă (emetofobie)

Această teamă apare mult în timpul iernii, din cauza faptului că oamenii se îmbolnăvesc de gripa rece sau de vreun alt virus stomacal. Totuși, persoanele cu această teamă pot cădea în extremități și se pot speria de vărsături pe tot parcursul anului. Ceea ce i-ar putea determina să nu meargă nicăieri. În timpul iernii s-ar putea, de asemenea, să se teamă de mulțimi, de unde s-ar putea îmbolnăvi, ceea ce le-ar putea provoca vărsături. De multe ori, acest lucru este legat și de frica de pierdere sau de frica de a nu se putea controla.

9. Frica intensă de îngheț sau de gheață (pagophobia)

Este frica intensă de îngheț sau gheață. La fel ca și în cazul fobiei frigului, unii oameni care dezvoltă această frică intensă, provin din faptul că se află într-un climat cald, apoi se mută brusc într-unul rece. Alteori fobia se declanșează ca urmare a lucrurilor care li s-au întâmplat când erau mai mici. Ceea ce i-ar fi putut determina să se teamă de frică și de gheață. A te teme de frică și de gheață nu înseamnă să-ți fie frică de frig. Acestea sunt două tipuri diferite de fobii.

10. Frica patologică de contaminare și de germeni (mysophobia)

Mysophobia este frica de germeni sau de faptul că lucrurile ar putea fi contaminate. În lunile reci de iarnă, în care gripa este mai răspândită, oamenii cu această fobie se vor teme uneori de germeni. Există momente în care acest lucru ar putea duce și la apariția unei tulburări obsesiv-compulsive.

 

My title page contents