Acum, mai mult decât oricând, trebuie să avem o imunitate forte, să ne bazăm pe ea în lupta cu acest virus care s-a instalat atât de bine printre noi. Însă, aceasta nu se obține cât ai pocni din degete, ci este rodul unei vieți echilibrate, cu un parcurs bine stabilit. Totuși, putem apela la unele trucuri pentru a  ne crește imunitatea și a o păstra la cote înalte.

Nămol și imunitate. Ce legătură există între acești doi termeni? Sistemul imunitar este o rețea complexă de organe și celule care au funcția de a lupta împotriva agenților infecțioși. S-a demonstrat că, terapia cu nămol activează receptorii santinelă ai sistemului imunitar, prezenți în zonele de frontieră (ganglioni limfatici, intestine, plămâni). Atunci când sunt stimulați, aceștia cresc numărul de celule cu rol de gardieni, care circulă în sânge și sistemul limfatic.

Concret, cum stimulează nămolul creșterea imunității?

Acesta ajută la creşterea imunităţii prin efectul de reglare neuro-psiho-imuno-endocrină mediat de hipotalamus.”, spune dr. Suzana Pretorian, medic balneolog în cadrul bazei de tratament Ensana Health Spa Hotels.

Așadar, nămolul are o contribuție foarte importantă în creșterea imunității, iar efectele sunt următoarele:

  • Efecte fizice: În general, temperatura nămolului este mai mare decât cea a corpului, astfel că acesta stimulează receptorii nervoși din piele, care induc vasodilatație sau vasoconstricție + vasodilatație (în cazul aplicării de nămol rece), precum și reacții la distanță mai complexe, ce se transmit prin rețeaua sistemului nervos;
  • Efecte chimice: Substanțele conținute în nămol (de ex. sare, bicarbonați, sulfați, hidrogen sulfurat, acizi humici, vitamine) au efect emolient și antiinflamator direct asupra pielii, cât și efect de permeabilizare (pielea devine mai permisivă față de transferul acestor substanțe către țesutul subcutanat). Astfel că, vasodilatația amintită anterior permite captarea substanțelor din țesutul subcutanat și transportul lor către interiorul corpului, dar și detoxifierea profundă a țesuturilor, mergând până la nivel intercelular după 5 zile de tratament;
  • Efecte ionice si electromagnetice: Apa din nămol, dar și cea biologică din și dintre celulele organismului, respectiv apa din fluidele circulante (sânge, limfă) toate contribuie la modificarea frecvenței de vibrație a moleculelor din corp. Cu alte cuvinte: „se deblochează căile energetice și se armonizează nivelele energetice din diferite țesuturi ale corpului.”, precizează medicul balneolog.
  • Efecte psihice: Starea de bine este transmisă de la nivelul hipotalamusului către cortexul cerebral, care „conștientizează” starea de bine.

Trebuie precizat că, după o perioadă de depresie imună survenită, de obicei, în a 3-4-a zi de tratament, imunitatea începe să crească, astfel încât, la 2-3 săptămâni posttratament ea este de câteva ori mai eficientă decât imediat înaintea tratamentului. În plus, această stare de imunitate crescută se menține până la o jumătate de an postttratament și chiar câțiva ani mai târziu. Atunci când avem de-a face cu un organism detoxifiant, bine circulat/oxigenat, nutrit, echilibrat energetic – celulele imune, cât și comunicarea dintre ele devin mult mai competente, adică detectează mai prompt pătrunderea unor agenți toxici/infecțioși, îi anihilează mai eficient, dar în același timp nici nu dezvolta reacții imune exagerate, hiperreactive sau aberante (ca în cazul bolilor autoimune – unde imunitatea aberantă atacă țesuturile proprii confundate cu molecule străine).”, precizează medicul balneolog Suzana Pretorian.

Cum să te îngrijești după ce ai urmat o cură cu nămol și apă sărată?

Dacă ești o persoană care ai un mod de viață sănătos în majoritatea timpului (aceasta însemnând expunere la soare cvasi zilnică, efort fizic moderat alternat cu intens cvasi zilnic, alimentație sănătoasă, echilibru psiho-emoțional), trebuie să știi că ești pe drumul cel bun:  în perioada imediat următoare tratamentului cu nămol și apă sărată nu sunt necesare modificări/precauții în stilul de viață.”, punctează dr. Suzana Pretorian.

Însă, nu la fel stau lucrurile cu restul persoanelor. „Pentru persoanele ce au un stil de viață nesănătos, perioada de 1-2 săptămâni de după tratamentul cu nămol necesită precauții asemănătoare celor care sunt în convalescență după o boală: odihnă, evitarea eforturilor fizice chiar moderate  (de preferat, doar plimbare), evitarea expunerii la frig, alimentație de cruțare (neprocesată, cu cât mai puține chimicale, ușor digerabilă) și hidratare mai intensă (minimum 2 litri de apă de calitate pe zi).”, adaugă specialistul.

La Sovata îți poți crește imunitatea alegând pachetul potrivit nevoilor tale. Te așteptăm în condiții de maximă siguranță și îți oferim cele mai bune tratamente pentru că, la fel ca întotdeauna, ne preocupă sănătatea ta.

Vino cu încredere!

 

 

 

 

My title page contents