Unghii care se rup. Care sunt cauzele și ce remedii naturale există?

Și tu ai unghii care se rup? Care sunt cauzele și ce remedii naturale există? Nu te stresa! Unghiile fragile și care se descuamează reprezintă o problemă rezolvabilă și, în cele mai multe cazuri, temporară. Cu toate acestea, în cazuri rare, este posibil ca această afecțiune să devină cronică. Cât despre cauze, acestea pot fi dintre cele mai variate.

Pentru a contracara această problemă deranjantă, primul lucru de făcut este să acorzi puțină atenție unghiilor tale, începând cu o manichiură bună.

Unghii care se rup? Care sunt cauzele?

Aspectul unghiilor, la fel ca și cel al pielii și părului, spune multe despre starea de sănătate a corpului nostru. Ruperea unghiilor poate fi semnalul care ne atenționează că facem ceva greșit.

Cum arată, de fapt, o unghie sănătoasă și frumoasă? O unghie sănătoasă are o suprafață netedă, strălucitoare și uniformă. Cand este roz, flexibilă si rezistentă, aceasta reflectă o stare de echilibru fiziologic. Când, în schimb, este palidă, fragilă, se descuamează și apar linii verticale, înseamnă că unghia nu este sănătoasă. Schimbarea structurii, formei și culorii poate depinde de mulți factori. În special de deshidratarea cauzată, la rândul ei, de obiceiuri proaste precum o manichiură agresivă sau făcută de mâini neexperimentate, folosirea lacurilor de unghii de proastă calitate sau a detergenților fără folosirea mănușilor.

Dar unghiile slăbesc și atunci când organismul nostru nu are nutrienții esențiali pentru a le face să crească și a le fortifica, cum ar fi cheratina. Deficiențele alimentare, de fapt, creează o slăbire generală a organismului și o insuficiență a vitaminelor, precum A, B6, E, dar și a sărurilor minerale precum seleniul, cuprul, calciul și fierul. Acesta din urmă, în special, este esențial pentru creșterea unghiilor, deoarece formează hemoglobină, o moleculă care transportă oxigenul în tot corpul. Când lipsesc, celulele roșii din sânge nu pot transporta suficient oxigen către unghii, care apoi devin fragile, subțiri, moi, plictisitoare și se sparg ușor.

Totuși, pot exista și alte cauze care provoacă descuamarea unghiilor: îmbătrânirea, fumatul, micoza și alergiile care le fac galbene, cu pete și fragile, stresul, adesea și onicofagia, adică obiceiul de a le roade. Apoi putem vorbi și de traumele și microfracturile care au repercusiuni asupra creșterii, la fel ca reconstrucțiile sau utilizarea frecventă a gelurilor.

Iată câteva remedii naturale pentru a trata ruperea unghiilor:

Ulei de măsline și lămâie

Este un remediu străvechi al bunicii care, însă, se dovedește a fi foarte eficient și în prezent. Amestecă trei linguri de ulei de măsline și sucul de la o jumătate de lămâie într-un recipient și înmoaie vârful degetelor în el. Lasă apoi să acționeze aproximativ un sfert de oră, după care trebuie să masezi bine pentru ca produsul să pătrundă mai bine. Clătește cu apă călduță și un strop de detergent delicat.

Ulei de germeni de grâu

Poți prepara un amestec compus din ulei de germeni de grâu și ulei esențial de lămâie, foarte util pentru contracararea problemei descuamării unghiilor. Ai nevoie de 5 mililitri de ulei de germeni de grâu și 10 picături de ulei esențial de lămâie. Odată pregătit, masează-ți mâinile și unghiile de două sau trei ori pe săptămână cu acest amestec.

Ulei de arbore de ceai

Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru această afecțiune este aplicarea uleiului esențial de arbore de ceai de câteva ori pe zi. Acesta va acționa imediat și va face unghiile mai puternice. De asemenea, foarte util în caz de infecție din cauza ciupercilor.

Ulei de cocos

Uleiul de nucă de cocos este o grăsime saturată care permite hidratarea în profunzime a unghiilor și protejarea acestora de infecții. Înainte de a aplica uleiul, acesta trebuie încălzit puțin în palme și masat ușor timp de 5 minute. Operația trebuie repetată de două sau de trei ori pe zi pentru a vedea rezultatele.

Ce să faci când observi că ți se rup unghiile? Iată câteva trucuri mici care ajută la restabilirea elasticității și durității :

  • bea cel puțin 2 litri de apă pe zi;
  • consumă alimente conexe ale unghiilor;
  • folosește creme de mâini protectoare și hrănitoare, adăugând zilnic un masaj cu ulei de migdale care hrănește cuticulele și matricea;
  • practică manichiura cu grijă și cu instrumente adecvate; încearcă să controlezi lungimea unghiilor, mai ales dacă sunt fragile;
  • foloseste un lac de unghii de bună calitate, cu o bază protectoare; alternează perioadele de odihnă pentru a lăsa unghiile să respire;
  • folosește solvenți fără acetonă;
  • evită produsele agresive de curățat de uz casnic și protejează-ți mâinile în timpul treburilor casnice;

Nu în ultimul rând, ia suplimente alimentare specifice pentru sănătatea unghiilor.

My title page contents