Ce este autofobia și care sunt consecințele acestei tulburări? În anumite privințe, singurătatea poate fi sănătoasă și plină de satisfacții, dar pentru unii oameni este intolerabilă. Acesta este cazul celor care suferă de autofobie.
Sunt persoane care iubesc singurătatea și persoane care o evită. Unii caută momente de liniște și de regăsire a propriei persoane. Pentru alții, totuși, singurătatea este o adevărată tortură, o pedeapsă. În acest caz, compania cuiva ajunge să devină o necesitate, mai degrabă decât o plăcere. Această situație se numește autofobie, o boală a timpului nostru care duce la niveluri ridicate de anxietate dacă cineva este lăsat singur.
De exemplu, ce se întâmplă când ai o zi liberă, fără un program stabilit, întâlniri sau activități sociale? Poate tu consideri că este o oportunitate să te odihnești și să-ți dedici timpul pasiunilor tale? Sau, dimpotrivă, poate că te panichezi și începi să cauți pe cineva cu care să împărtășești timpul liber.
Din păcate, mulți oameni se simt inconfortabili atunci când sunt singuri, iar pentru un procent mic de persoane, această stare de rău atinge niveluri patologice.
Ce este autofobia?
Termenul „autofobie” înseamnă frică de sine, de a fi singur. Cei care suferă de ea, însă, nu se tem de propria lor prezență, ci de absența altcuiva. Cu alte cuvinte, este vorba despre o persoană care nu poate fi singură. Teama de a fi singuri este o caracteristică a acestei ere în care trăim hiper-conectați.
Este o tulburare clasificată ca o fobie specifică, iar următoarele simptomele sunt frecvente în acest tip de tulburare:
- Teama intensă și irațională de a fi singur sau de a fi singur în viitorul apropiat;
- Persoana evită prin toate mijloacele să fie singură și, dacă nu poate evita această singurătate, simte această situație ca un disconfort puternic;
- Frica și anxietatea sunt disproporționate și afectează chiar activitățile zilnice normale ale persoanei. Astfel, viața sa poate fi condiționată la nivel social, personal și profesional;
- Simptomele durează cel puțin șase luni.
Cum se manifestă?
Autofobia este o tulburare de anxietate și, ca atare, se manifestă în diferite moduri:
La nivel cognitiv, apar gânduri disfuncționale asociate cu singurătatea. Persoana poate crede că este în pericol și că nimeni nu o poate ajuta în caz de nevoie. Poate chiar să creadă că este atacată, că are un accident sau moare. Dar există și o anumită teamă de a fi ignorat sau respins din cauza nevoii puternice de aprobare.
La nivel fiziologic apar simptome somatice: tahicardie, palpitații, transpirație, amețeli și diferite dureri.
Comportamental, persoana care suferă de autofobie evită singurătatea și scapă de ea cât mai curând posibil și prin orice mijloace.
Care sunt cauzele autofobiei?
Cauzele autofobiei nu sunt pe deplin clare și pot varia de la caz la caz. Totuși, pot exista cauze comune: persoana să fi avut experiențe directe în care singurătatea a fost trăită ca o situație periculoasă. De exemplu, după ce a suferit pagube deoarece nu era nimeni în apropiere.
În unele cazuri, frica este declanșată de învățarea secundară sau, după ce observă că alte persoane suferă consecințele negative ale singurătății. Cu toate că nu este o boală obișnuită, autofobia este un rău al timpului nostru. Trăim într-o societate individualistă și competitivă care ne împinge să fim independenți, dar, în același timp facem parte dintr-o cultură care nu favorizează relația cu noi înșine. Noile tehnologii și dispozitivele electronice ne determină să fim întotdeauna în contact cu ceilalți sau să ne distragem atenția de la informații externe. Rareori ne ascultăm, ne privim și ne cunoaștem.
Suntem atât de neobișnuiți să fim singuri cu noi înșine încât, atunci când se întâmplă, ne putem simți inconfortabili. În cazul autofobiei, acest disconfort devine o adevărată frică.
Este esențial să înveți să fii singur
Consecințele autofobiei depășesc disconfortul și anxietatea. Incapacitatea de a fi singur poate duce la relații dăunătoare marcate de dependență emoțională. De asemenea, ne poate afecta legăturile emoționale din cauza nevoii excesive sau a cererii de companie constantă.
Principalul tratament pentru autofobie este expunerea în direct. Cu alte cuvinte, persoana care suferă de autofobie trebuie expusă direct la situații care o obligă să fie singură. În aceste cazuri, este de asemenea important să se efectueze o restructurare cognitivă a gândurilor disfuncționale, pentru a le înlocui cu altele mai corecte și mai adecvate. De asemenea, poate fi util ca persoana să învețe câteva tehnici de autocontrol pentru a-și regla anxietatea.
În concluzie: a fi singur este o circumstanță obișnuită în viața de zi cu zi, pe care trebuie să o putem tolera. Dar nu numai: singurătatea este o mare oportunitate de a ne conecta cu noi înșine și de a ne îmbunătăți sănătatea emoțională. De aceea, trebuie să profităm și să ne bucurăm de aceste momente.