Să descoperim împreună 5 ceaiuri de plante contra balonării! Te confrunți cu senzația de greutate și balonare după o masă mai grea? Încearcă unul dintre aceste 5 ceaiuri de plante, pentru a dezumfla abdomenul și pentru a promova digestia sănătoasă.
Există multe cauze care provoacă balonare și sunt adesea legate de alimentele pe care le consumăm în fiecare zi.
Dacă mâncăm din abundență sau prea repede, dacă bem băuturi carbogazoase, dacă folosim zilnic alimente la care avem intoleranță sau dacă exagerăm consumând fructe sau legume, putem să ne confruntăm cu starea de balonare, adesea însoțită de dificultăți digestive. Ce putem face pentru a reduce acest fenomen?
În afară de un stil de viață sănătos și o atenție acordată alimentelor pe care le consumăm, putem prepara ceaiuri de plante care au funcția de a reduce balonarea și de a facilita digestia. Aceste ceaiuri de plante se pot bea după mese, dar și pe tot parcursul zilei. În multe cazuri, astfel de ceaiuri stimulează purificarea organismului și eliminarea excesului de lichide.
Ceaiurile de plante contra balonării sunt pregătite din plante naturale și nu au contraindicații speciale. Cu toate acestea, dacă urmezi un tratament în paralel, este recomandat să consulți medicul, înainte de a consuma un ceai anume. Cantitățile amintite mai jos sunt pentru o cană de infuzie.
Iată 5 ceaiuri de plante contra balonării:
1. Ceai de plante de fenicul și coriandru
Semințele de fenicul dezumflă stomacul și abdomenul, în timp ce coriandrul ajută digestia și contribuie la reducerea gazelor intestinale. În plus, poți adăuga și nalbă, care are o acțiune emolientă și antiinflamatoare, în cazul în care balonarea este asociată cu puțină colită.
Ai nevoie de 50 de grame de ceai de plante compus din: 25 g semințe de fenicul, 15 g semințe de coriandru și 10 g flori și frunze de nalbă.
Pregătești așa: Toarnă 300 ml apă într-un vas și las-o să ajungă în punctul de fierbere. Adaugă apoi o lingură de ceai de fenicul și coriandru și lasă la infuzat cel puțin 5 minute. Filtrează amestecul printr-o strecurătoare și bea infuzia după mesele principale. De asemenea, poți consuma acest ceai de plante și pe parcursul zilei, până la 3 căni pe zi. Nu este necesar să îndulcești această infuzie, deoarece semințele de fenicul au un gust foarte plăcut.
2. Ceai de plante cu anason, anghinare și lămâie
Pentru a prepara acest ceai, folosește semințe de anason, care au funcția de a reduce balonarea abdominală. Adaugă apoi și bucăți de anason stelat, pentru a da o aromă bună ceaiului din plante, și câteva frunze de anghinare pentru acțiunea de purificare, în special asupra ficatului. În cele din urmă, adaugă lămâia, pentru a ajuta digestia și, totodată pentru rolul ei dezinfectant.
Ai nevoie de 50 de grame de ceai de plante compus din: 25 g semințe de anason, 10 g anason stelat, 15 g frunze de anghinare și coaja de la 1 lămâie.
Pregătești așa: Amestecă împreună plantele pentru ceai, pentru a obține un compus omogen. În 250 ml de apă clocotită adaugă o lingură din acest ceai de plante și o felie de lămâie. Lasă la infuzat 7 minute, apoi filtrează și bea ceaiul după mesele principale. Poți îndulci totul cu o linguriță de miere.
3. Ceai de plante cu mentă, păpădie și mesteacăn
Acest ceai de plante combină proprietățile tonice și digestive ale mentei, cu proprietățile purificatoare ale păpădiei. Mesteacănul acționează direct asupra sistemului limfatic și ne ajută să contracarăm retenția de apă, eliminând excesul de lichide.
Ai nevoie de 50 de grame de ceai de plante compus din: 15 g frunze de mentă, 15 g frunze de păpădie, 10 g rădăcină de păpădie, 10 g frunze de mesteacăn.
Pregătești așa: Pentru a pregăti acest ceai, pune amestecul de plante vindecătoare în 250 ml de apă și lasă-l să fiarbă 2 sau 3 minute. Apoi oprește focul și acoperă cratița cu un capac. Lasă la infuzat 5-6 minute. Filtrează printr-o strecurătoare și îndulcește ceaiul cu o linguriță generoasă de zahăr organic de trestie. Bea ceaiul după mesele principale, dar și pe tot parcursul zilei, până la 4 căni.
4. Ceai de plante cu chimen, lemn dulce și nalbă
Semințele de chimen sunt foarte eficiente în reducerea balonării abdominale și promovarea unei digestii sănătoase. Lemnul dulce ameliorează orice arsură la stomac, iar nalba are proprietăți calmante și antiinflamatoare excepționale pentru organism.
Ai nevoie de 50 de grame de ceai de plante compus din: 20 g semințe de chimen, 20 g rădăcină de lemn dulce, 10 g flori de nalbă.
Pregătești așa: După combinarea chimenului, a lemnului dulce și a nalbei într-un borcan de sticlă, amestecă aceste ierburi cu o lingură de lemn, pentru a obține un compus omogen. Pune într-un vas, pe foc, 250 ml de apă și las-o să ajungă în punctul de fierbere. În acest moment adaugă o lingură din acest ceai de plante și oprește focul. Acoperă cu un capac și lasă la infuzat 7-8 minute. Filtrează apoi și îndulcește ceaiul cu miere sau zahăr organic din trestie. Acest ceai din plante trebuie băut după mesele principale. Dacă suferi de hipertensiune, este recomandat să înlocuiești rădăcina de lemn dulce cu anason sau fenicul. De fapt, lemnul dulce tinde să crească tensiunea arterială.
5. Ceai de plante cu ghimbir, roiniță și verbena
Acest ceai de plante este într-adevăr foarte plăcut și foarte eficient în combaterea balonării abdomenului și a stomacului. De asemenea, promovează digestia. Roinița are efect antispastic, în timp ce ghimbirul reduce flatulența. Acțiunea acestui ceai este îmbunătățită prin adăugarea de verbină care relaxează musculatura, și fenicul care dezumflă abdomenul.
Ai nevoie de 50 de grame de ceai de plante compus din: 15 g roiniță, 15 g frunze de verbină, 5 g ghimbir, 15 g semințe de fenicul.
Pregătești așa: Amestecă roinița, verbena și feniculul într-un borcan de sticlă, apoi pune la fiert 300 ml de apă. Când ajunge în punctul de fierbere, adaugă o lingură de ceai de plante și o felie de ghimbir proaspăt. Lași să fiarbă câteva minute și apoi oprești focul. Lași la infuzat aproximativ 10 minute și filtrezi. Poți bea această infuzie după mese și pe tot parcursul zilei, până la 4 căni într-o zi.