5 sfaturi pentru îngrijirea picioarelor – Vara este perioada anului când avem puțin mai mult timp liber. Acest fapt, combinat cu clima și creșterea temperaturilor, ne determină să schimbăm multe obiceiuri zilnice. Multe persoane neglijează îngrijirea picioarelor, în special vara, dar se întâmplă adesea și în restul anului. Prin urmare, este important să luăm unele măsuri de precauție.
Vara este perioada anului când avem puțin mai mult timp liber. Acest fapt, combinat cu clima și creșterea temperaturilor, ne determină să schimbăm multe obiceiuri zilnice. Vara, picioarele prezintă un risc mai mare de a contracta infecții și alte afecțiuni ale pielii. Încălțămintea deschisă, mersul desculț sau piscina sunt mediul ideal pentru proliferarea ciupercilor și a bacteriilor.
De ce este important să ai grijă de picioare, în special vara?
Picioarele îndeplinesc o importantă funcție de susținere, precum și de menținere a echilibrului și a posturii. În ciuda acestui fapt, multe persoane tind să treacă cu vederea aceste aspecte și le neglijează. În timpul verii, picioarele noastre sunt expuse, în special, factorilor care le pot afecta sănătatea, deoarece căldura și umiditatea creează un mediu propice creșterii microorganismelor potențial infecțioase. În plus, activitățile desfășurate în aer liber cresc riscul de răniri sau calusuri.
Mai mult, în această perioadă a anului, în locuri cum ar fi piscine sau plaje, este mai ușor să intri în contact cu bacterii, ciuperci și cu alți factori care fac această parte a corpului mai vulnerabilă. Motiv pentru care nu este neobișnuit să dezvolți infecții și alte afecțiuni.
Iată 5 sfaturi pentru îngrijirea picioarelor vara:
Vara, picioarele sunt mai expuse mediilor în care proliferează ciuperci și bacterii, cum ar fi piscinele. De aceea, în timpul verii, incidența problemelor piciorului crește semnificativ. De exemplu, pot fi umflate datorită acumulării de lichid, care poate fi destul de deranjant.
La fel, purtarea încălțămintei deschise (decupate), cum ar fi sandalele sau Flip-flops, expune picioarele la tot felul de traume. Pe de altă parte, dacă porți încălțăminte închisă cu un suport bun, șocurile sunt mai bine amortizate. Iată câteva sfaturi pentru a-ți proteja picioarele vara:
1. Alege încălțămintea potrivită
Este important să știi ce încălțăminte să porți cu fiecare ocazie. Flip-flaps, de exemplu, nu sunt potrivite pentru exerciții fizice sau mers pe jos mult timp. Este de preferat să le porți pentru protecție atunci când mergi pe teren umed. Așa cum am menționat deja, ciupercile proliferează mai ușor în zonele umede. Din acest motiv nu este recomandat să mergi desculț la dușurile comune, în zona de acces la piscine sau în vestiare.
2. Nu împrumuta altor persoane articole pentru uz personal
Încălțămintea, prosoapele și alte articole de uz personal nu trebuie împrumutate niciodată. Aceste măsuri reduc riscul de infecție și reprezintă bune practici de igienă. Utilizarea în comun a acestor articole poate duce la boli precum onicomicoza, piciorul de atlet și alte boli contagioase ale piciorului.
3. Menține o igienă personală adecvată
Pentru a avea grijă de picioare vara, nu este suficient să le speli cu apă și săpun. După fiecare contact cu apa, la duș, la mare sau în piscină, este necesar să le usuci bine. Mai ales între degete și în jurul unghiilor.
4. Aplică protecție solară
Pielea picioarelor este foarte sensibilă la arsurile solare. De aceea se recomandă aplicarea de protecție solară pe tot piciorul, dar și pe călcâi și tălpi. Într-un articol publicat în Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, se menționează că protecția solară reduce semnificativ acțiunea razelor ultraviolete și este esențială pentru prevenirea fotoîmbătrânirii.
La fel ca alte părți ale corpului, picioarele trebuie întotdeauna protejate de soare cu o protecție solară bună.
5. Folosește produse hidratante
Vremea de vară tinde să usuce și să crape pielea picioarelor. Pentru a evita acest lucru, este bine să aplici cremă hidratantă de mai multe ori pe zi. De folos îți pot fi atât uleiul de cocos, cât și vaselina, precum și toate substanțele capabile să hidrateze pielea.