Cum pregătești copilul pentru reînceperea școlii? 11 sfaturi

Cum pregătești copilul pentru reînceperea școlii? După o pauză mare departe de clasă, acum se apropie momentul reîntoarcerii la școală. Prima zi însă, nu este niciodată ușoară, cu atât mai mult în condiții de pandemie. De exemplu, copiii se vor confrunta cu medii și reguli diferite față de cum era înainte de pandemie.

Vacanța de vară se apropie de sfârșit, dar acum a sosit timpul să ne obișnuim cu ritmurile vieții normale. Prin urmare, este timpul să pregătim copiii pentru întoarcerea la școală și pentru schimbările pe care le pot întâlni în sălile de clasă.

Când e vacanță, toată lumea se simte bine, nimeni nu trebuie să se trezească la sunetul alarmei, toată lumea ar dori să nu aibă treburi, inclusiv copiii. Și așa cum voi, adulții nu vă întoarceți ușor la muncă după vacanță, nici copiii nu vor să se întoarcă la școală după vacanță. Așa că, nu trebuie să vă supărați pe ei dacă plâng sau fac unele mofturi.

Depinde de noi, părinții, să pregătim copiii în cel mai bun mod posibil pentru a se întoarce la școală. Depinde de noi să încercăm să facem reîntoarcerea la școală puțin mai puțin traumatică.

Iată câteva sugestii:

Cum pregătești copilul pentru reînceperea școlii? Cum să faci întoarcerea la școală mai ușoară?

1. Acomodarea cu ritmul trezirii

Cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, stabilește ore fixe pentru ora de culcare seara și pentru trezire dimineața. Mai exact, copilul va trebui să meargă la somn la ora la care făcea acest lucru în timpul școlii. Astfel, alarma ceasului va fi setată la ora la care trebuie să te trezești în timpul școlii. În acest fel, copiii se vor obișnui treptat să se trezească la 7 (un exemplu) dimineața și nu le va fi greu să se pregătească până la ora începerii programului școlar. Exersând din timp, în prima zi de școală va fi ușor.

2. Revenirea din vacanță mai devreme

Dacă alegi să pleci în vacanță la sfârșitul lunii august sau începutul lui septembrie, este întotdeauna mai bine să te întorci puțin înainte de începerea școlii. Astfel încât copilul să aibă ceva timp să se acomodeze acasă înainte de a reveni la școală.

3. Gânduri pozitive

Când vorbești cu copilul tău despre întoarcerea la școală, vorbește pozitiv despre asta. Astfel încât să vadă acest lucru ca pe ceva frumos. De exemplu, îi poți spune că își va vedea colegii de clasă, prietenii, că odată cu începerea școlii, va putea relua unele cursuri care-i plăceau (fotbal, înot, tenis etc.). Pe scurt, încearcă să-l faci să-și imagineze revenirea la școală ca fiind pozitivă, așa că o va experimenta cu mai multă seninătate.

4. Timpul trece, copilul crește

Când discuți cu copilul tău despre noul an școlar, amintește-i că va intra într-o altă casă. Deci, că va fi mai mare. Copiii abia așteaptă să devină mai mari, așa că, ideea de a fi într-o clasă mai mare i-ar putea ajuta să se simtă mai „adulți”. Prin urmare, să se bucure mai bine de întoarcerea la școală.

5. Găsiți obiceiuri bune la masă

Reia obiceiurile bune de a lua un mic dejun gustos și abundent, util pentru reîncărcarea bateriilor. Copiii (și nu numai) trebuie să aibă un program bun de masă și să consume alimente potrivite și hrănitoare.

6. Petreceți împreună ceva timp la teme

Dacă timpul îți permite, fă în așa fel încât să petreci ceva timp alături de copilul tău atunci când își face teme. Va fi foarte constructiv și încurajator.

7. Marchează data de începere a școlii în calendar

În acest fel, chiar și cei mai mici copii, care nu știu încă să citească, vor putea să-și dea seama câte zile mai rămân până la începerea școlii.

8. Promovează independența

Odată ce se vor afla în clasă, singuri, copiii vor trebui să-și gestioneze singuri multe activități. Este important ca părinții să îi ajute să fie pregătiți să facă față acestor mici responsabilități, poate începând cu unele sarcini precum: pregătirea materialelor școlare sau verificarea faptului că și-au făcut toate temele pentru vacanță.

9. Roagă-l pe copil să spună ce simte

Abordarea întoarcerii la școală poate fi un motiv de îngrijorare pentru unii copii. Dacă copiii pot descrie ce simt despre un nou an școlar, părinții pot discuta aceste preocupări cu ei. Și îi pot ajuta să gestioneze aceste emoții.

10. Nu opriți brusc toate ritualurile

Încearcă să rezervi un spațiu în timpul zilei pentru a face o activitate împreună cu copilul: un joc pe care să-l joci acasă sau unul dintre numeroasele jocuri în aer liber care pot fi jucate cu copiii.

11. Pregătiți împreună ghiozdanul și rechizitele

Călătoria la papetărie este o necesitate pentru a vă aproviziona cu diferite caiete, creioane și markere. Poate chiar e nevoie de un ghiozdan nou. Ar fi bine să mergeți împreună la cumpărături, pentru ca cel mic să poată alege chiar el modelul.

 

My title page contents