8 reguli de bază pentru protejarea copiilor mici în online

Să descoperim împreună 8 reguli de bază pentru protejarea copiilor mici în online Cei ce participă la activitățile online au vârste diferite. Astfel că și conversațiile de siguranță online diferă foarte mult în funcție de vârsta și etapa copilului. Pentru copiii foarte mici, părinții au responsabilitatea de a pune bazele abordării digitale și a comportamentelor copiilor lor care îi vor însoți pe tot parcursul vieții.

O modalitate de a păstra copiii mai mici în siguranță online este pur și simplu să începeți cu începutul. Adică de la primul contact cu tehnologia. Poate ai observat că și un bebeluș de patru luni este interesat de smartphone-ul mamei, iar atunci când nu-i este permis accesul începe să plângă. Pentru că este clar că bebelușul a observat ce se întâmplă în jurul său. El a observat și știe că această „jucărie cu lumini și sunete” este unul dintre lucrurile preferate ale mamei. De asemenea, bebelușii observă comportamentul și reacțiile mamei atunci când aceasta privește ecranul unul smatphone. El observă că o face să râdă și să plângă și îi afectează comportamentele și emoțiile.

Cum să protejezi copiii online?

Afișarea unor obiceiuri echilibrate de utilizare a smartphone-urilor este un mod eficient de a influența comportamentul copiilor pe măsură ce încep să descopere televizorul, aplicațiile, jucăriile interactive și site-urile de învățare online.

În această fază, comportamentele intenționate, cum ar fi limitarea timpului petrecut cu smartphone-ul în mână, verificarea conținutului și abordarea cu concepte simple referitoare la imaginile și faptele cu care copilul poate intra în contact, vor contribui la creșterea gradului de conștientizare a lumii digitale.

Urmează pașii

Când copiii intră la școală, tehnologia este adesea parte a experienței de învățare. Unii copii au deja un smartphone. Pe măsură ce integrarea tehnologiei începe să crească în această etapă, părinții trebuie să urmeze curba nevoilor de siguranță online ale copilului lor.

Este extrem de important să protejezi dispozitivele pe care copiii le iau cu ei la școală, să setezi filtre pe browserele web și să limitezi timpul petrecut în fața ecranului și pe jocurile video. De asemenea, este foarte important să încurajezi activitatea fizică și hobby-urile, precum și să discuți cu copilul despre lumea online în mod consecvent și în funcție de vârstă.

Iată așadar, 8 reguli de bază pentru protejarea copiilor mici în online:

1. Păstrați dispozitivele într-un mediu comun

Ai grijă să organizezi toate dispozitivele într-o zonă comună! Dacă sunt aduse într-un singur spațiu, părinții pot monitoriza cu ușurință activitățile online ale copiilor. Totodată, acest truc simplu îi ajută și pe copii să se obișnuiască cu supravegherea părinților sau a adulților, în general. Și să mențină un comportament digital responsabil.

2. Urmați regulile de utilizare a dispozitivelor de familie

Stabiliți reguli de bază pentru utilizarea tehnologiei în familie și comunicați-le copiilor mai mici. Țineți cont că fiecare copil are o maturitate și un nivel de autocontrol diferite. Când observați că cel mic începe să utilizeze în exces tehnologia, schimbați regulile. De exemplu, poate că ați stabilit pentru copilul vostru o limită de 20 de minute pentru jocurile video. Atunci e cazul să o aplicați în mod constant! Pentru că tocmai lipsa de consecvență în aplicarea regulilor privind utilizarea tehnologiei, atunci când copiii sunt mici, este una dintre cele mai mari probleme a părinților de adolescenți.

3. Vorbește cu copilul tău despre securitatea parolei

Copiii de azi nu au acces doar la smartphone, ci la o serie de jocuri video, aplicații etc., toate solicitându-i o parolă. Atunci când apare solicitarea parolei pe ecranul de conectare, explică-i copilului de ce sunt necesare parole. Un sfat foarte util: autentificarea cu doi factori pentru parole și blocarea pin-ului ecranelor principale ale dispozitivelor.

4. Porniți conversația de confidențialitate

Copiii de toate vârstele înțeleg cuvântul „al meu”. Explică-i de la început copilului de ce este esențial să nu divulge numele și fotografiile lui, dar nici numele membrilor familiei, numele școlii și adresa de domiciliu.

5. Filtrează conținutul

Copiii mai mici iau ca atare conținutul și nu sunt capabili să proceseze informațiile în mod critic sau să fie singuri online. Dacă le permiteți copiilor să intre online, este recomandat să stați alături de ei și să le explicați conținutul din fața lor. Pentru a împiedica copilul să întâmpine în mod accidental un conținut neadecvat, luați în considerare instalarea unui software de control parental pe dispozitivele de familie.

6. Discutați despre pericolul pe care îl prezintă străinii din lumea digitală

Copiii de toate vârstele pot rula, din greșeală, în zone digitale periculoase. Învașă-i pe copiii mici să nu vorbească cu străinii online și să nu trimită (sau să împărtășească) fotografii cu ceilalți. De asemenea, este o idee bună să acoperi obiectivul camerei laptopului sau tabletei. Și să-i sfătuiești pe copii să nu intre niciodată pe un site web pe care nu l-ați aprobat voi, părinții. De asemenea, să nu descarce sau să facă clic pe un link fără să vă ceară permisiunea.

7. Explică-i despre cum să folosească rețelele sociale în siguranță

Mai multe browsere, aplicații și rețele sociale adaptate copiilor sunt disponibile online pentru copii mici și sunt ideale pentru a-i învăța cum să folosească setările de confidențialitate. Dar și cum să colaboreze și să interacționeze cu alții online.

8. Vorbește și ține legătura în permanență cu copilul tău

Nu înceta să vorbești despre lumea digitală, dar și despre orice lucru care privește dezvoltarea și siguranța copilului tău. Stabilirea unui dialog deschis și de încredere cu copilul tău este principala modalitate de a-l proteja online. Atât în prezent, cât și în viitor.

Cu cât mai devreme îi explici copilului despre posibilele pericole din lumea online, cu atât va fi mai pregătit să facă față cu brio loviturilor ce pot apărea pe parcurs.

My title page contents