Sfaturi pentru părinți. În calitate de părinți, sigur vă întrebați adesea cum să vă îmbunătățiți relația cu copiii voștri. Desigur, nu există o singură soluție, un singur sfat. O relație bună cu copiii se cultivă zi de zi, dar unele practici pot ajuta la exercitarea zilnică a rolului de părinți.
A fi părinte este o mare provocare, înseamnă a fi alături de copilul tău de la naștere până la maturitate. De altfel, este o călătorie frumoasă, plină de bucurii, râsete și satisfacții, dar care are și momentele ei de oboseală și frustrare.
Sfaturi pentru părinți. Relații dificile cu copiii, în situații de criză
Relațiile cu copiii pot deveni dificile în situații de criză. E nevoie de calm și de o bună gestionare a situațiilor. Momentele de profundă incertitudine, precum cel în care ne aflăm ca urmare a pandemiei, au pus părinții în fața unor dificultăți noi și diferite: lipsa locului de muncă, temerile legate de sănătate, acumularea sarcinilor. Nici copiii nu sunt departe de aceste probleme. Și ei s-au confruntat sau continuă să se confrunte cu oboseală și agitație crescândă, lipsa interacțiunii cu ceilalți sau permisă parțial.
În această situație există o mare presiune pusă pe părinți. Apare astfel riscul ca aceștia să nu poată gestiona mai bine capriciile sau situațiile de tensiune sau de conflict cu copiii lor. Atunci când părinții sunt stresați, se poate întâmpla ca aceștia să piardă controlul și să spună sau să facă lucruri pe care mai apoi să le regrete. Părintele aflat în astfel de situații, reacționează mai rău în fața copilului care nu ascultă. Acesta poate să ridice vocea, să-l certe mai ușor, să-i dea pedepse și, uneori, chiar să-l lovească. Nu e ceea ce ar vrea să facă, dar părintele se află la limita răbdării.
Sfaturi pentru părinți. Cum să ai o relație mai bună cu copilul tău? Iată 5 sfaturi utile în relația cu copiii:
Aceste sfaturi te ajută să-ți îmbunătățești relația cu copilul tău. Acestea sunt strategii simple care pot ajuta părinții să gestioneze posibile situații stresante.
1. Fii indulgent cu tine însuți
A fi părinte nu este o sarcină ușoară, este mai degrabă o călătorie și o provocare continuă. Nu există părinți perfecți, fiecare situație și relație este unică. Dacă crezi că situația tensionată cu copilul scapă de sub control, acordă-ți timp doar pentru a reflecta sau doar pentru a respira și a te liniști. Apelează la familie pentru ajutor, acolo unde e posibil. A cere ajutor nu este un act de slăbiciune, ci de conștientizare profundă.
2. Fii atent și anticipează!
Toți copiii se comportă urât la un moment dat. Un răspuns enervat din partea fiicei tale, un gest din partea băiatului tău care stă neclintit în fața televizorului, pot fi toate considerate mici avertismente că situația poate escalada și exploda într-un conflict. Părintele trebuie să observe și să fie conștient de schimbările de dispoziție ale copiilor lui, și să încerce să „dezamorseze” situația. Este adevărat că uneori, copiii nu dau semne că vor face ceva ce nu ar fi trebuit să facă sau că situația va degenera la scurt timp după aceea, dar în alte situații părintele se poate ghida după primele semnale, pentru a evita o situație de criză.
3. Spune nu capriciului! Spune da copilului!
Fiecare copil și fiecare relație părinte-copil este unică. Primul pas către o disciplină eficientă se bazează pe capacitatea părintelui de a se acorda emoțiilor copilului. Reglarea înseamnă recunoașterea emoțiilor copilului, cu indicii non-verbale, cum ar fi contactul fizic, expresia feței și ascultarea acestuia fără a-l judeca. Doar după ce părinții reușesc să se conecteze emoțional cu copilul (și odată ce acesta s-a liniștit), aceștia pot încerca să discute ce s-a întâmplat.
Părintele trebuie să creeze un climat și o conexiune empatică. Trebuie să meargă mână în mână cu crearea unor reguli și limite precise. Copiii au nevoie de reguli, un mediu previzibil, pentru a ști la ce să se aștepte de la părinți. Dar este puțin probabil ca aceștia să înțeleagă regulile sau să coopereze cu părinții dacă sunt supărați sau nervoși.
4. Violența nu este niciodată o soluție
Orice abordare violentă, menită să rănească, să umilească, să provoace frică sau teroare este sortită eșecului. Palme, țipete, amenințări, umilințe sunt pedepse cu efecte extrem de contraproductive.
Când un copil este lovit, atenția lor trece de la comportamentul său la cel al părintelui. În loc să-l faci pe copil să reflecteze la ceea ce a făcut el, acesta va fi prea concentrat să fie supărat pe tine
mai mult. Un comportament bazat pe violență fizică va sugera copilului că nu există soluții mai bune pentru a gestiona o situație dificilă. Gândește-te că acesta probabil este mesajul pe care îl transmiți transmiți.
5. Învață să-i ceri scuze copilului
Chiar și cel mai bun părinte se va lupta cu copilul lui. Oricât de mult veți încerca să fiți părinți buni, vor exista momente în care veți reacționa instinctiv, imaturi și, uneori, chiar duri. Acest lucru este normal, însă această situație poate fi îndreptată. Când atmosfera se calmează, este important ca părinții să-și ceară scuze copiilor. Va fi un exemplu demn de urmat de aceștia. Să știe să-și accepte greșelile și să-și ceară scuze când e cazul. Să simtă și să comunice sentimentul lor de vinovăție, care este esențial pentru construirea unor relații semnificative.