10 sfaturi pentru a crește copii fericiți și sănătoși

Să aflăm care sunt cele 10 sfaturi pentru a crește copii fericiți și sănătoși! A avea un copil este poate cel mai minunat și emoționant lucru din viața cuiva. Însă acest lucru înseamnă pe lângă iubire pură, și multe gânduri și griji: sunt un bun părinte? Copilul meu va crește fericit și responsabil? Întrebări pe care și le pune aproape orice părinte responsabil și grijuliu.

Să crești un copil, dar mai ales să-l crești bine, este o mare responsabilitate pentru părinți. Copilul nu se naște cu unele instrucțiuni de creștere, de îngrijire. De aceea, părinții învață încontinuu această „meserie”. În acest sens, unele sfaturi le sunt de mare ajutor.

Iată 10 sfaturi pentru a crește copii fericiți și sănătoși

1. Petrece timp cu copilul tău

Chiar dacă ești un părinte ocupat, încearcă să petreci timp cu copilul ori de câte ori ai ocazia. Când e mic, contează chiar și timpul în care îi faci baie, îi schimbi un scutec sau îl plimbi în brațe. Ambii părinți trebuie să facă asta, chiar dacă timpul alocat nu este egal. Contează ca părinții să fie prezenți în viața copilului într-un mod constant.

2. Hrănește copilul într-un mod corect și echilibrat

Sănătatea copilului depinde și de ceea ce mănâncă. Hrănit mai întâi cu lapte și apoi cu alimente noi, bebelușul dobândește nutrienții de care are nevoie pentru a crește. Dar ceea ce contează nu este mâncarea în sine, ci substanțele nutritive. Mamele se îngrijorează uneori dacă cel mic nu mănâncă fructe sau legume, dar aceleași substanțe pot fi completate prin consumul de leguminoase, fructe, ouă și produse lactate.

Mai mult, foamea și pofta de mâncare nu sunt un criteriu de încredere: un copil care mănâncă mult nu se hrănește neapărat corect. Dieta sa poate fi săracă în alimente de bază și, în schimb, poate fi plină de gustări nepotrivite.

Important: Obiceiurile bune se învață!

3. Pune obiecte vesele și colorate în preajma copilului

Bebelușul poate arăta (și nu doar vedea) de la trei luni în sus. Poate întoarce capul, de aceea este bine să-i lărgești câmpul vizual. El este capabil să își concentreze privirea asupra obiectelor care îi atrag atenția. Cu atât mai bine dacă sunt rotunde și au culori strălucitoare.

Zi de zi bebelușul devine mai curios și începe să exploreze împrejurimile. Este perioada în care începe să aprecieze obiectele atârnate de pătuț și zornăiturile care îi sunt puse în mână. Așază jucării și obiecte colorate în jurul lui. Va începe să-și amintească culorile pe care le-a văzut deja și să recunoască jucăriile noi care vor deveni treptat parte a lumii sale.

4. Televizor și reguli

Televizorul nu trebuie să țină loc de bonă. Încă de când e foarte mic, copilul trebuie să aibă o anumită disciplină. De altfel, pentru privit și ascultat pasiv, televizorul nu este potrivit pentru copiii cu vârsta sub doi ani. Aceștia au nevoie de învățare activă, adică să interacționeze cu vorbitorul. Deși par să urmărească cu interes ceea ce văd la televizor, de fapt copiii sunt „hipnotizați” de imagine. Copiii cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani nu ar trebui lăsați la televizor mai mult de 10-20 de minute pe zi și întotdeauna în compania unui adult.

Televizorul nu ar trebui să distragă atenția copiilor de la activități mai importante:

  • Nu trebuie folosit pentru a-l ține pe copil ocupat și liniștit;
  • Nu trebuie să interfereze cu orele de masă sau cu ora de culcare;
  • Nu trebuie să se uite la televizor seara, înainte de a adormi.

5. Copilul trebuie să doarmă suficient

Somnul suficient este important în copilărie. Lipsa somnului ar putea favoriza tendința către supraponderalitate și obezitate, precum și creșterea riscului de diabet și hipertensiune. Copilul trebuie să învețe să doarmă corect și suficient, încă de la o vârstă fragedă. Rutina se schimbă în funcție de vârstă, dar ritualul somnului este întotdeauna eficient. Pentru cei mici ritualul poate consta în: baie, o poveste de seară și un cântec de leagăn.

6. Patru reguli pentru starea de bine de urmat

  • Mișcarea este foarte importantă, ar fi perfect să fie prezentă în fiecare zi, sub formă de joacă în aer liber și plimbare. Astfel, combați un stil de viață sedentar în fața televizorului și a tabletei;
  • Oferă-i copilului mai multe fructe și legume. Aceste alimente ar trebui consumate des, moderând porțiile de orez, paste, cartofi și pâine. Limitează junk food-ul;
  • Spune nu băuturilor dulci! Băuturile cu zahăr promovează supraponderalitatea și nu ar trebui să le fie permise copiilor mai mult de o dată pe săptămână;
  • Somnul este foarte important! Bebelușii ar trebui să doarmă cel puțin 10 ore pe noapte.

7. Petrece cât mai mult timp cu copilul afară

Spațiile deschise oferă posibilitatea de a experimenta toate simțurile. În contact cu natura, copiii dezvoltă interes, curiozitate și securitate interioară. Și învață să experimenteze diferite situații.

8. Învață-l să fie autonom

Lasă copilul să facă lucrurile pe cont propriu, în funcție de vârstă, pentru a-și dezvolta autonomia și creativitatea. Dorința excesivă de protecție, dar și graba, te determină să-ți ajuți prea mult copilul. Așadar, lasă deoparte tentația de a face mereu lucrurile în locul lui și testează-i abilitățile. Dacă îți spune că vrea să încerce ceva el însuși, lasă-l să încerce (atâta timp cât nu este periculos). Ajută-l să se simtă capabil, să se bucure de propria reușită.

9. Încearcă să ai încredere în copil

Copiii pot face față dificultăților și găsesc întotdeauna o cale de ieșire. Aceștia au în ei puterea de a depăși momentele negative, precum durerile și certurile. Adesea se ceartă și se împacă singuri. Nu are sens să-ți protejezi întotdeauna copilul și, mai ales, într-un mod exagerat. Copiii au capacitatea de a se descurca singuri.

10. Crește-ți copilul alături de un animal

Pentru un copil, un animal nu este doar o companie, ci și un „mediator afectiv”. Îi face bine să vadă cu câtă grijă părinții lui au grijă de el. În plus, animalele ajută la înțelegerea ciclului natural al vieții: naștere, bătrânețe și moarte.

În zilele noastre, unele calități, cum ar fi empatia, sunt puțin apreciate. Copiii petrec din ce în ce mai mult timp în fața televizoarelor, tabletelor și telefoanelor mobile. Astfel că, aceștia nu învață cu adevărat să relaționeze cu ceilalți și să-și negocieze poziția. A avea un animal îi ajută pe copii să înțeleagă acest proces complex. Astăzi se vorbește despre hărțuire din ce în ce mai mult, fără să ne dăm seama că provine dintr-o lipsă de empatie.

Este important să-l faci pe copilul tău să înțeleagă că animalul tău de companie nu este un obiect, ci o ființă vie, un prieten cu care să relaționeze. Și pe care, de asemenea, să știe să-l respecte.

My title page contents